Rusya’da Devlet Başkanlığı Seçimlerini 700 Uluslar Arası Gözlemci İzleyecek

Rusya Merkez Seçim Kurulu Başkanı Vladimir Çurov, 4 Mart’ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerini 700 civarında uluslar arası gözlemcinin takip edeceğini açıkladı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşklatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları ofisinden 219 gözlemcinin akreditasyon işlemlerini tamamladığını kaydeden Çurov, AGİT Parlamenter Asamlesi 'nden de 8 görevlinin Rusya 'ya geldiğini kaydetti.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi 'nden (AKPM) 29 yetkili Perşembe günü Moskova 'da çalışmalarına başlarken, Bağımsız Devletler Topluluğu 'ndan da 231 görevli Rusya 'ya geldi.

Hollandalı sol siyasetçi Tiny Kox başkanlığındaki AKPM heyetinin başkan adayları ile görüşme yapması planlanıyor. Heyet Moskova ve St. Petersburg 'un yanı sıra Kazan, Nijni Novgorod, Arhangelsk, Petropavlovsk-Kamçatsk kentlerinde gözlemlerde bulunacak.

Pazar günü yapılacak seçimlerde Rusya Başbakanı Vladimir Putin 'le, Komünist Parti lideri Genadi Zyuganov, ulusalcı Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski, Adaletli Rusya Partisi Başkanı Sergey Mironov ve milyarder iş adamı Mihail Prohorov yarışacak.

İlk turda adaylardan birinin yüzde 50 'nin üzerinde oy alamaması durumunda seçimler ikinci tura kalacak.

18 yaş ve üzerinin oy kullanabildiği ülkede ,109 milyon seçmen 95 bin seçim merkezinde sandığa gidecek. Şubat ayının ortasından itibaren Rus dışı temsilciliklerinde ve ulaşım imkanı zor olan kuzey ve uzak doğu bölgelerinde erken oy verme işlemleri devam ediyor.

10 saat diliminin bulunduğu ülkede, oy verme işlemleri 22 saat boyunca devam edecek.