Büyükanıt Hakim Karşısında

Balyoz davası kapsamında tanık olarak dinlenmek üzere çağrılan eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt "Sonuç raporunun altındaki imza raporu onayladığım anlamına gelmez" dedi.

Büyükanıt Hakim Karşısında
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz Davası'nda eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt tanık olarak dinlendi.

Balyoz Davası'nda tanık olarak dinlenen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt: 'Seminer sonuç raporu imzalamak, içeriğinin onaylandığı anlamına gelmiyor. Savaş kapsamında senaryolar yaratır, oynarsınız ama bu o ülkeye taarruz edeceğiniz anlamına gelmez'

Saat 14.03'te tanık kürsüsüne alınan Büyükanıt'a, ilk önce tanık hakları hatırlatıldı. Büyükanıt, daha sonra 'Bildiğimi dosdoğru söyleyeceğime namusum ve vicdanım üzerine yemin ederim'şeklinde sözleri söyleyerek tanıklık yemini yaptırıldı.

Mahkeme Başkanı Ömer Diken iddianamedeki suça değinerek, '5-7 Mart 2003 tarihinde 1. Ordu Komutanlığı'nda bir seminer düzenleniyor ve iddiaya göre seminerde darbe provası yapılıyor. Sizinde dava konusu plan seminerine ilişkin düzenlenen Genelkurmay Başkanlığı sonuç raporunda imzanızın bulunması nedeniyle tanık olarak dinlenmenize karar verildi'dedi. Sanıklardan tanıdıkları olduğunu söyleyen Büyükanıt, 5-7 Mart 2003 tarihinde 1. Ordu Komutanlığı'nda seminer yapıldığı dönemde Genelkurmay 2. Başkanı olduğunu belirterek, Genelkurmay 2. Başkanı olarak kendisine sunulan seminer sonuç raporunu imzaladığın söyledi. Yaşar Büyükanıt, 'Raporu imzalamak, içeriğinin onaylandığı anlamına gelmiyor'dedi.

'RAPORU İMZALADIM '

Mahkeme Başkanı Ömer Diken'in 'İddia edildiği şekilde seminerde yasal olmayan şeylerin konuşulduğu şüphesine, hissine kapıldınız mı?'şeklindeki sorusuna Yaşar Büyükanıt, 'Seminer planları, harp oyunlarıyla ilgili gözlemcilerin hazırladığı raporlar, üst komutanlıklara gönderilir. Sonuç raporu 2003'de 26 Mart'ta Genelkurmay 2. başkanı olarak bana sunuldu. Raporu imzaladım. Raporu imzalamak içeriğinin onaylandığı anlamına gelmiyor. Raporun Genelkurmay usullerine uygun olup olmadığı, uygun şekilde hazırlanıp hazırlanmadığına bakılır. Raporu daha sonra Genelkurmay Başkanına arz edildi. Bu rutin bir işlemdir'diye cevap verdi.

'HUKUKÇULARA İNCELLETTİK '

Büyükanıt, 'Raporu Genelkurmay Başkanına arz etmeden önce hukukçulara incelettik. Görüş aldık. İçeriğine bakınca da, hukuk dışı herhangi bir şey olmadığı kanaatine varıldı. Savaş kapsamında senaryolar yaratır oynarsınız ama bu o ülkeye taarruz edeceksiniz anlamına gelmez. Bu kapsamda olduğunu söyleyebilirim. Raporlarda alınan tedbirler olabilir. Bu raporu bu kapsamda bir belge olarak görebiliriz'diye konuştu.