'biz Yunus Emre İllada Ünye’de Demiyoruz Ama Değerlerimizi De Yok Sayamayız'

Yunus Emre Külliyesi Koruma Yaşatma Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Yaşar Argan, Ünye’de Yunus Emre Türbesi’nde Yunus Emre’nin olmadığı yönündeki iddialara tepki gösterdi.

Argan, 'Biz Yunus Emre illada Ünye 'de demiyoruz. Ama değerlerimizi de yok sayamayız. ' dedi.


Başkan Argan, Yunus Emre 'nin Türkiye genelinde 8-10 yerde mezarının olduğu rivayet edilirken, bunlardan bir tanesinin de Ünye olduğunu söyledi. Argan, 'En büyük rivayetler Eskişehir üzerinde yoğunlaşıyor. Bu veesile ile Eskişehir 'e bir gezi düzenledik. Abdulbaki Gölpınarlı isimli değerli edebiyatçı, Yunus Emre hakkında araştırmalar yapmış ve Yunus Emre adlı bir divan eser oluşturmuş bu rahmetli hoca Yunus Emre 'nin Ünye dahil 8–10 yerde kabrinin olduğunu ifade ediyor. Orada Ünye 'deki Yunus Emre 'nin eski mezarlarının resimlerini çıkardım. Ünye 'deki 2. mezarlığında biraz değişiklik ve tadilat yapılmış. Eskişehir 'de Yunus Emre 'nin mezarının başında bir tanıtım var. Bu tanıtımın içinde Yunus Emre 'nin muhtelif mzarları Ünye diye yazıyor. Onlar Ünye 'de olma ihtimali vermişler ama nedense bizim Ünye 'deki bazı kişiler olmadığını iddia ederek tartışma konusu çıkartıyor. Yunus Emre gönüller sultanı, sevgi ve hoşgörünün kaynağı. Eğer Yunus Emre olmasıydı bugün Karadeniz 'de bizim isimlerimiz Müslüman Türk isimleri olmayabilirdi. Yunus Emre dönemi yani Anadolu Selçuklu dönemi aynı zamanda da Müslüman Türk tarihinin en güçlü olduğu dönemdir. Kültür olarak bugün dünyayı etkilemiştir. Yunus Emre 'nin Ünye 'de olması Ünye için çok büyük manevi bir değerdir. Bu kadar değeri görmezden gelemeyiz. Şu da var biz Yunus Emre ilada Ünye 'de demiyoruz. Ama değerlerimizi de yok sayamayız.” şeklinde konuştu.


ARGAN: TARİH BİLE BUNA ŞAHİTLİK ETMİŞ

Başkan Argan, 'Yunus Emre ile ilgili Abdulbaki Gölpınarlı Yunus Emre ve Diyani, adlı esrinde Yunus Emre 'nin Ünye 'de mezarının olduğunu ifade ediyor. Prof. Dr. Fuat Köprülü ' de Yunus Emre 'nin Ünye 'de mezarının bulunduğunu ifade ediyor. Ünlü edebiyatçı Nihat Sami 'de resmi türk edebiyatı adlı esrinde oda Ünye 'de mezarının olduğunu yazıyor. Eserine kaynak olarak da Fuat Köprülünün eserini gösteriyor. Ünye 'de 100 yıllık tartışması var Yunus Emre burada diye. Ancak, Ünye 'de gelip birisi mezar yok diye tartışma konusu yapıyor. Kim ne derse desin biz görevimizi en güzel şekilde yapacağız. Yunus Emre 'yi Ünye 'ye layık bir şekilde ihya edeceğiz. Tek üzüntümüz Ünye 'de Yunus Emre yok diyenlerde Yunusça konuşsun düşmanca tavırlı konuşmasın onlara da yakışmıyor. Ünye 'ye de yakışmıyor.” dedi.