Öğrenciler, Köylü Gelmeyince Söyleşi Düzenledi

Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Yüksek Okulu, Ödemiş Belediyesi ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Temsilciliği tarafından ortaklaşa sürdürülen sosyal sorumluluk projesi kapsamında, Tohum Şenliği düzenlendi.

Öğrenciler, Köylü Gelmeyince Söyleşi Düzenledi
Şenlik, köylüler ilgi göstermeyince söyleşiye dönüştü. Sağlık Yüksek Okulu proje danışmanı Yard. Doç. Dr. Satı Bozkurt ile öğrenciler Ümit Güneş, Semih Çam, Fatma Ateş, Gizem Kemiksiz, Gizem Yüzsumut, Tayfun Kaya, Abdurrahim Demir, Abdülmütallip Çakıl, Havva Ağır, Sevda Çelik ve Emine Artar, “GDO Nedir? Sağlık üzerindeki etkisi ve yerel tohumun korunması” konularını anlatmak üzere bir proje hazırlandı. İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş ve ziraat mühendisi Kenan Kayhan da onlara katıldı. Tohum Şenliği adı altında köylüleri bilgilendirmek için yollara düştüler.

ŞENLİK SÖYLEŞİYE DÖNÜŞTÜ

Ancak şenlikte, baharın gelmesiyle yaz ürünleri için hazırlık yapan ve çoğu ovada tarlada çalışan köylüler ilgi göstermeyince, muhtarların bilgilendirilmesi ile yetinildi. Arta kalan zaman ise öğrencilerin kendi arasında düzenlediği konferansla geçirildi.

GDO 'lu ürünlerle ilgili bir konuşma yapan Gizem Kemiksiz şunları söyledi: “Eskiden, sebze ve meyve alındığında hiç kimse besin değerini sorgulamazdı. Şimdi artık raflardan evimize gelen tavuk, beyaz ekmek, kolay ve hazır gıdalar sofralarımızın baş tacı oldu. Ancak yeni özellikler de ortaya çıktı. Zararsız denilen GDO 'lar, 20 yıl sonra milleti yok edecek. GDO 'nun en çok soya, mısır, kanola yağı, pamuk, patates, şeker pancarı ve kavun gibi ürünlerde zararlı etkileri vardır. Zaman içerisinde direnç düşüklüğü, kanser, enerji düşümü kısa sürede oluşmamakta. Bunun için her ürün kendi mevsiminde tüketilmeli.” Konuşmacılardan Semih Çam da, “Her şey tohumla başlar. Toprağa düşüp ürünlerin etkileri ile 500 nesil boyunca insanlarımız bildikleri yöntemle ürünlerini yetiştirdiler. Bugün ekolojik köylerle verim artırılmaya çalışılıyor. Menemen 'de imece tohum merkezi var. Burada geleneksel tohumculuk tekrar canlandırılmaya çalışılıyor. Burada yapay hiçbir şey bulunmuyor” dedi.

ÖĞRENCİLER ŞAŞIRDI KALDI


Yerel tohumculuK konusuna değinen Fatma Ateş de, “Öncelikle köylerimizdeki vatandaşlarımızın da bu toplantıda olmalarını arzu ederdik. Maalesef biz bizeyiz, Şaşırdım” dedi ve şöyle devam etti: “Suni gübre ve zirai ilaçlar toprağı verimsizleştiriyor. Doğal olan gübreleri kullanmamız gerekli. Her geçen gün fazla gübre ve ilaçlama ile günümüzde daha fazla ürün elde etmek hedef oldu. Yediğimiz elmada kurt çıksın, şekilsiz ve gösterişsiz olsun ama gıdalarımız sağlıklı olsun. Her şeyin dengesi var. Hastalıklar artıyor. Bu dengeyi korumak için atadan kalma tohumları destekleyelim.” Ziraat mühendisi Kenan Kayhan ise, “GDO 'da genetik değiştirildiği için zararlı sinek ve böcekler gelmiyor. Ancak bu GDO 'nun değişikliği biz de yapı bozukluğuna neden olmuyor. GDO 'lu bitkiler artınca, sineklerin ve böceklerin yaşam alanları yok olunca, onlarda başka yerlere saldıracaklar ' diye konuştu,
Kaynak: İHA