Milletvekili Karakelle’den Yeni Eğitim Modeli Açıklaması

AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle yeni eğitim modeli ile ilgili olarak bir açıklama yaparak “Eğitim imkanlarının adaletli dağıtımı, fırsat eşitliğinin sağlanması, yetenekleri ve eğilimleri esas alan bir eğitim anlayışının yerleşmesi adına 4+4+4 modelini hayata geçirilmesi gerekmektedir.” dedi.

Karakelle açıklamasında, “Türkiye her alanda olduğu gibi eğitimde de bilimin doğruları ve çağın ihtiyaçları doğrultusunda tercihini gelişmeden, ilerlemeden, değişimden, yana koymak durumundadır. Eğitim imkanlarının adaletli dağıtımı, fırsat eşitliğinin sağlanması, yetenekleri ve eğilimleri esas alan bir eğitim anlayışının yerleşmesi adına 4+4+4 modelini hayata geçirilmesi gerekmektedir. Zira, eğitimde yaş ve tercih anlayışı yanında ezberlemeyi değil anlamayı, tekrarlamayı değil, üretmeyi ve kendi başına düşünmeyi öğreten bir eğitim modelinin üzerinde düşünülmelidir. Şu anda uygulanan 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim modeli 28 Şubat 'ın bir dayatması olarak hiçbir teknik alt yapısı olmadan başlatılmış ve milli eğitimin sistemini ciddi sorunlarla baş başa bırakmıştır. Hiçbir pedegojik gerekçesi olmayan bu sistem 4+4+4 şeklinde yeniden dizayn edilmekte, çocuklarımızın eğitim alanında geniş ufuklarına açılması sağlanmaktadır. Birinci 4 'te okul öncesi ile birlikte ilköğretim görülecek, 4+4 'ün ikinci dördünde tercihler başlayacak. Öğrenciler istidat ve kabiliyetlerine göre yönlendirileceklerdir.” dedi.

”Öğrenci nereye giderse, meslek liselerinden hangisine giderse, düz liselerden hangisine giderse tercih öğrencinindir, ailesinindir” diyen Milletvekili Karakelle, “Bir eğitimci olarak ilköğretimin yaşının aşağı çekilmesini olumlu bir gelişme olarak görüyorum. 8 yıllık kesintisiz eğitimde 1. sınıf öğrencileri ile 8. sınıf öğrencilerinin aynı fiziki ortam paylaşmasının pedegojik bir anlatımı olamaz. Zira 6-14 yaş gurubundaki öğrencilerin aynı ortamlarda bulunmasının ciddi sakıncaları vardır ve medeni, gelişmiş hiçbir ülkede bunu görmeniz mümkün değildir. İkinci 4 yıl ve Lise eğitiminin birlikte ele alınması öğrencilerin mesleki eğitime yönelmesi, kaliteli ara eleman yetişmesi gibi olumlu adımlar bu yasa ile atılmaktadır. Dolayısıyla 4+4+4 şeklinde ifade edilen kademeli ilköğretim ve akabinde ki lise eğitimi hem gelişmiş ülkelerdeki uygulamalar ve ülkemizdeki tecrübeler dikkate alınarak hazırlanmış son derece olumlu bir adımdır. Milli eğitimdeki bu güzel gelişmeler maalesef hiçbir proje üretmeyen muhalefet partilerini rahatsız etmiş, konuya bilimsel açıdan yaklaşmak yerine komisyonları çalıştırmamak fikrini benimsemişlerdir. Dikta rejimleri, otoriter, baskıcı rejimler tarih boyunca eğitimi, okulları kendileri için bir kaynak olarak gördüler ve çocuklar ve gençler üzerinde çok tehlikeli deneyler yapmaktan kaçınmadılar. Tüm bir toplumu, kendi ideolojileriyle, kendi görüşleri ile donatmak isteyenler, tek tip insan yetiştirmek isteyenler bunun en önemli aracı olarak okulları ve eğitim sistemlerini gördüler. Bu nedenle Türkiye 'de hukukun üstünlüğü ve tam demokrasiye geçişi engelleyen, darbe artığı, 28 Şubat uygulamalarından kaynaklanan dayatmacı eğitim modellerini ve bunların mevzuat kirliliğini ortadan kaldırmak hükümetimizin asli görevidir. Ülkenin önü ancak böyle açılır, yeni ufuklar, yeni başarılar, mutlu ve müreffeh Türkiye ile gerçekleşir. Yüce milletimiz bunu her zaman hak etmiştir.” şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA