İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu Açıklama Yaptı

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ''Nevruzu gününde değil de farklı günlerde kutlayacağız'' şeklindeki bir inatlaşmanın, Nevruz arzusundan kaynaklanmadığını, bunun tahrik amacıyla kullanıldığını belirterek, ''Nevruz bir bayramdır, hepimizin bahar bayramıdır. Bu coşkuyu farklılaştıran, insanlarımız arasında kine, nefrete, bölünmeye, farklı amaçlara hizmet edecek hale getirenlere nevruzun tadını kaçırmak isteyenlere bu fırsatı vermeyiz'' dedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu Açıklama Yaptı
18 Mart Şehitler Günü Anma Töreni, Edirnekapı Şehitliği'nde gerçekleştirildi. Vali Mutlu, törenin ardından gazetecilerin izinsiz Nevruz kutlamalarına ilişkin sorularını yanıtladı.

Bugünün Şehitler Günü olduğunu, vatanı için canlarını, mallarını, kanlarını seve seve feda eden kahramanların gönüllerde yaşatıldığını belirten Mutlu, ''Mekanları cennet olsun, onların sevgili ailelerine şükran ve sevgilerimizi iletiyoruz. Onların Şehitler Günü'nü kutluyor, şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz. Rabbim aziz milletimize, bu tür acılar yaşatmasın. Elbette şehitlik büyük bir mertebe ama vatan, millet ve bütün mukaddes değerler için hayatını seve seve feda eden her şehit, neticede gönlümüzü acıtıyor. Bugün de aileleriyle bu acıyı birlikte paylaşıyoruz'' dedi.

Mutlu, bugün Nevruz ile ilgili de bir takım kutlama arzuları olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
''Biz 21 Mart'ın nevruz günü olduğunu ve bu kutlamaların da 21 Mart günü yapılmasını özellikle ifade ettik. 21 Mart önemli bir gün. Nevruz, hakikaten baharın müjdecisi olarak çok özel günlerden birisi ve hepimizin bahar günüdür. Çok geniş coğrafyada kutlanan pekçok farklı ulusun çok hususi bahar müjdecisi olan böyle bir günü, bahar coşkusu ve sevinci içerisinde kutlanması gerektiğini de her vesileyle ifade ettik. Bugünün herkesin kardeşliğine, sevgiye, barışa, dostluğa vesile olmasını da yürekten temin ettik ve bu konuyla ilgili çağrılarımızı yaptık. Yasal kutlamaların, izin verdiğimiz tarih 21 Mart'ta yani gerçek gününde kutlanmasını da belirttik. Türkiye genelinde de böyle kutlanacak ama buna rağmen birtakım bugünü 18 Mart'ta kutlamak yönünde talepler oldu. Bunu açıkça ifade ediyorum: Nevruzu, nevruz, barış ve bayram tadında değil tahrik ve provokasyon şeklinde kutlamak isteyenlere fırsat vermeyeceğimizi de ifade ettik.

Bugün emniyet güçlerimiz, bu konuyla ilgili İstanbul'da müteyakkız hareket ediyorlar. Görevlerinin bilinci içerisinde her noktada gerekli kontrollerini aldılar ve kontrolleri biz 21 Mart tarihine kadar yoğun bir şekilde sürdüreceğiz. Bütün arzumuz, dileğimiz şudur; memleketimizin 74 milyon evladı huzur içerisinde, bayram tadında nevruzu geçirsin. Bu bizim kardeşliğimize, dostluğumuza vesile olsun ama birtakım provokasyonlara da fırsat vermeyeceğiz. Bu konudaki kararlılığımızı da sürdüreceğiz. Dün akşamdan bu yana tedbirleri sürdürüyoruz. Bazı yollarda aldığımız tedbirler var.''

-''Nevruzun tadını kaçırmak isteyenlere fırsat vermeyiz''-
Bir gazetecinin, ''Bir çevik kuvvet minibüsünün taşlandığı yönünde bilgiler var, doğru mudur-'' sorusu üzerine Mutlu, şunları söyledi:
''Maalesef muhtelif yerlerde bu tür şeyleri yapmaya gayret edeceklerdir. Biz müteyakkız olacağız. Arzu ediyoruz ki hiçbir sıkıntı yaşanmadan geçirilsin. 21 Mart Nevruz gününde de bu bayram kutlansın ama 'Nevruz'u gününde değil de farklı günlerde kutlayacağız' şeklindeki bir inatlaşmanın Nevruz arzusundan kaynaklanmadığını, bunun tahrik amacıyla kullanıldığını, ülkemizin barışına, dostluğuna, kardeşliğine ve nevruz gününe, yani bayram gününe uygun hareket edilmediğinin de açık bir teyididir. Nevruz bir bayramdır, hepimizin bahar bayramıdır. Bütün millet, Anadolu'nun her yerinde nevruzu kutlar, kırlara çıkar, bu bayram sevincini yaşar. Bu coşkuyu farklılaştıran, insanlarımız arasında kine, nefrete, bölünmeye, farklı amaçlara hizmet edecek hale getirenlere, nevruzun tadını kaçırmak isteyenlere bu fırsatı vermeyiz.''

Hüseyin Avni Mutlu, bir gazetecinin, ''Bu saate kadar herhangi bir gözaltı var mı-'' sorusuna, ''Şu ana kadar yok ama devam edecek birtakım şeyler olursa, gün içerisinde olabilir. Muhtelif yerlerde, sokakta gösteri yapmak, gösteri yapmanın ötesinde emniyet güçleriyle çatışmak, sağı, solu tahrip etmek, kamu araçlarını taşlamak, işyerlerine karşı birtakım olumsuz saldırganlıklarda bulunmak isteyen yani kanun dışı eylem yapmak isteyen herkese karşı tavrımızı net, hukuk çerçevesinde sürdüreceğiz'' karşılığını verdi.
Kaynak: AA