BDP yine yakıp yıktı... Mezarlığı bile tahrip ettiler

İstanbul'daki erken Nevruz kutlamaları olaylı geçti. Polis bazı gruplara müdahale ederken, göstericiler metrobüsleri taşladı, duraklara zarar verdi. Hızını alamayan BDP'liler mezarlığı bile tahrpi ettiler

BDP yine yakıp yıktı... Mezarlığı bile tahrip ettiler
İstanbul ve Diyarbakır valiliklerinin izin vermemesine rağmen, BDP 'nin çağrısıyla Nevruz kutlamaları için İstanbul 'da Kazlıçeşme, Diyarbakır 'da ise Kuruçeşme meydanına girmek isteyen gruplarla polis arasında çatışma çıktı.

Diyarbakır 'da 10 mobil telefon baz istasyonu yakıldı. İstanbul 'da ise otobüsler, işyerleri taşlandı, ağaçlar ateşe verildi.

DİYARBAKIR dün savaş alanına döndü. Nevruz alanındaki polis çemberini yarmak isteyen kalabalığa polisler, gaz bombası ve tazyikli suyla karşılık verirken, göstericiler de taşlarla saldırdılar. BİM alışveriş merkezleri tahrip edildi. Nevruz alanındaki 10 mobil telefon baz istasyonunu aracı yakıldı. Polis zaman, zaman havaya ateş açtı, bir kişi yaralandı. Göstericiler saat 11.00 sıralarında Nevruz alanındaki güvenlik çemberini kırarak alana girdi. Bunun üzerine güvenlik güçleri alanı boşalttı. Kalabalığa seslenen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, şunları söyledi:

“Vicdanı olana, anlayana bir ders olsun. Bütün yasaklara, tehditlere rağmen halk meydanlara indi. Siz bizi teslim alamadınız, irademizi kıramadınız. Bak bugün ayın 18 'i Nevruz kutlanır mı? Kutlanmaz mı? Demek ki halkın meşru gücünün önünde duramayacaksınız. Artık Kürdistan 'da statüsüz yaşamak istemiyoruz. 21 Mart 'a kadar alanlarda olacağız. Bu direniş Kürt halkı özgür olana kadar sürecektir” Aysel Tuğluk da halkın özgürlük yürüyüşünün durdurulamayacağını ifade ederek, “Başbakan 'a çağrım var. Bilmiyorsanız bilin. Burası Kürdistan. Burası Amed, Kürdistan 'ın başkenti. Varlığımız için yapılması gereken neyse onu yapacağız. Kürt halkının muhatap sorunu yoktur, tek muhatap Öcalan 'dır. Özgürlüğümüzü elimizle yaratacağız” dedi.

Nevruz modası

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir dün Diyarbakır 'da gösterilerin içinde yer aldı. Demirtaş ve Baydemir nevruz için özel kıyafetler giymişlerdi. Demirtaş başına puşi ve beline kuşak bağlarken, Baydemir ise şalşepik giymeyi tercih etti.

İSTANBUL 'da polis, olası gösterilere karşı Kazlıçeşme Meydanı 'nı günler öncesinden bariyerle kapattı. Meydana çıkan yollarda da önlem alınırken, banliyö seferleri geçici olarak durduruldu. Aralarında BDP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçari ve Gülten Kışanak ile BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Sırrı Sakık 'ın da bulunduğu grup sabah Kazlıçeşme 'ye geldi. Polis sadece milletvekillerinin alana girişine izin verileceğini söyledi. Ancak milletvekilleri kalabalığın da girmesinde ısrar etti. Polis, gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Topkapı 'ya doğru kaçan grup, kadın ve çocukların bulunduğu otomobilleri, metrobüsleri ve belediye otobüslerini taşladı, otobüs duraklarının camlarını kırdı.

Ağaçları yaktılar

Zeytinburnu 'nun çeşitli yerlerinde molotofkokteylleriyle ateşe verdikleri çöp konteynerleriyle barikat kuran göstericiler, Kazlıçeşme Tren İstasyonu 'nun üst tarafındaki ağaçları da ateşe verdi. Polisin müdahalesinden kaçan göstericilerin bir kısmı ara sokaklarda kaldırım taşlarını sökerek işyerlerine saldırdı. 58 'inci Bulvar 'a ulaşan göstericiler burada halkın sert tepkisiyle karşılaştı. Çevre sakinleri göstericilerin birkaçını öldüresiye dövdü. Araya giren polis, göstericileri çevre sakinlerinin elinden aldı.
Beyoğlu 'nda dün akşam toplanan bir grup da, Nevruz kutlamalarına izin verilmemesini protesto etti. Grup, Galatasaray Lisesi önünde ateş yakıp halay çektikten sonra dağıldı.

Denizden çıktı gazetecilere saldırdı

POLİSİN müdahalesinden kurtulmak isteyen bir gösterici Zeytinburnu 'nda denize atladı. Sırrı Sakık 'ın denizden çıkması için ikna etmeye çalıştığı gösterici, gözaltına alınmama garantisi alınca denizden çıktı. Elinde bıçak bulunan gösterici gazetecileri taş yağmuruna tutup kaçtı.

Gösteri dönüşü öldü

İSTANBUL Topkapı 'dan dün Kazlıçeşme 'ye gitmek isteyen ve aralarında BDP Arnavutköy ilçe yöneticisi Hacı Zengin 'in (57) de bulunduğu grup, polisin müdahalesiyle karşılaştı. İddiaya göre, polisin gaz bombalı ve coplu müdahalesinde Zengin yere yığıldı. Beraberindekilerin yüzünü yıkayıp sakinleştirdiği Zengin, Arnavutköy 'deki evine döndü. Akşam tekrar fenalaşan 4 çocuk babası Zengin, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Hastaneye giderek bilgi alan BDP 'li milletvekillerinden Sebahat Tuncel, “Bunun sorumlusu AKP hükümetidir, Başbakan 'dır. Tüm bu yaşananlara değer miydi?” dedi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü 'nün kamera kayıtlarını incelemeye aldığı bildirildi.