Temel Kotil: 'Bu Yıl Da Büyümeye Devam Edeceğiz'

Türk Hava Yolları CEO'su Temel Kotil, bu yıl da büyümeye devam edeceklerini belirterek, "Tam bir yokuştayız. Yokuşta durmak olmaz. 2012'de gaza basmaya devam etmeliyiz" dedi.

Temel Kotil: 'Bu Yıl Da Büyümeye Devam Edeceğiz'
Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, 'CEO'nun Ajandası' panelinde konuşan Türk Havayolları (THY) CEO'su Temel Kotil, Avrupa'da bir krizin olduğunu söyledi.

THY olarak bu yıl da büyümeye devam edeceklerini belirten Kotil, 'Geçen yıl krizden çıktığımız yılda Avrupa içindeki uçuşlarda yüzde 9,9 büyüdü. Kriz sonrası güzel bir büyümeydi. Toplam Avrupa'daki hava yollarının büyümesi yüzde 8,7. Bu yıl Avrupa içindeki yolcu seyahati sayısı yüzde 4'lere düştü. Bu da Avrupa'daki bir sıkıntıyı gösteriyor. Bu sıkıntılar,bazen fırsatlar içerir. THY, 2008-2009 performansta en iyi olduğu yıldı. THY olarak bu sene büyümeye devam ediyoruz. Dünyada 6. büyük değil, networkte dünyanın 7. büyük hava yoluyuz. Tam bir yokuştayız. Yokuşta durmaya hiç gelmez. Yılbaşından bu yana büyümede yüzde 19 artış var. Koltuk kilometresinde önemli. Avrupa 4,8 büyürken, biz 24, 9 büyüdük. Toplam sistem olarak Avrupa 4,6 büyürken biz yüzde 28 büyüdük ' dedi.

2012'de THY olarak büyümede gaza basacaklarını ifade eden Kotil, 'Networkün büyüklüğü desteklenmesi gerek. Biz niçin başarılıyız? Network büyüklüğümüzden geliyor. İstanbul THY, bir merkezden Avrupa'da en çok noktaya uçan hava yolu. Avrupa'nın en büyük hava yolu şirketi değiliz. Yolcu sayısında ocak ve şubatta üçüncülük bizde. Yıl sonuna kadar devam etmesini istiyoruz. Büyüme alanımız Avrupa. Sefer sayımızı artırdığımız yer Avrupa. Avrupa'da haftada 250 sefer yapıyoruz. Biz büyüyoruz. Dünya sıfır büyüse,yüzde 20 büyüyoruz. Garanti. Bunu devam ettirmek gerek ' şeklinde konuştu.

'MARKALAŞMAK BİZİM İÇİN ÖNEMLİ. BU YIL 100 MİLYON HARCAYACAĞIZ '

Şirketlerin sürekli bir büyüme rejimini oturtabiliyorsa bunun altını kalite ve marka ile beslemesi gerektiğine işaret eden Kotil, 'Bizim asıl rakiplerimiz doğuda, batıda değil. Avrupa'daki en iyi hava yolu biziz. Doğuda birkaç arkadaşımız var. Onlar 4 yıldızda, 5 yıldızlı değil. Sürekli büyüyoruz. Markaya biz çok yatırım yapıyoruz. Geçen yıl 100 milyon, bu yıl da 100 milyon dolar harcıyoruz. Para harcamak markayı size vermiyor. Bizim için en büyük servetimiz insanlardır. Genç yöneticiler çok önemli 'ifadelerini kullandı.

Kotil, Türkiye'nin büyük şirketlerinin yurt dışına daha çok önem vermesi gerektiğini belirterek, 'Bizim gelirimizin yüzde 80'i yurt dışı uçuşlarından. Geçen yıl 4 milyar dolar Türkiye'ye getirdik. Bu yıl 5 milyar dolar olacak. Ciromuz ve hedefimiz 7,8 milyar dolar. Yüzde 30 artarak geliyoruz ' dedi.

Vodafone Türkiye CEO'su Serpil Timuray, varlıkların zenginliğinin batıdan doğuya doğru kaydığını, bunun da ekonomik değişim konusunda farklı bir ayrışmaya sebep olduğunu dile getirdi. Dünyanın mobil iletişim alanında birbirine bağlandığını ifade eden Timuray, 'Dünyada 1,3 trilyon dolarlık hacme sahip. Bunun 4'te 1'i data üzerinden geliyor. Bu data daha da artacak. Giderek sesli iletişimden ziyade veri iletişimi her şeyin yerini alacak. Mobil veri gerçeğini süreçlerimize dahil etmeliyiz. Her sektörünajandasına alması gereken konu bu olacak. Mobil ödeme sistemleri de önemli. Mobil ödeme sistemleri 20 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Kırsal ile şehir hayatı arasındaki dijital uçurumu da kapama konusunda önemli tetikleyici unsur olacak ' diye konuştu.

'HER İŞ MOBİLLEŞİYOR '

Mobil sağlık hizmetleri, pazarlama, eğitim gibi faaliyetlerin hızla yayıldığına olduğuna dikkat çeken Timuray, 'Her işin başına mobil 'M' kısaltması eklemek mümkün. Türkiye için büyük bir unsur. Yakın zamanda kadın hareketi adıyla yeni bir proje başladık. Bu proje, kadın ile erkeğin mobil iletişimi teknolojileri arasındaki farkı kapatmayı hedefliyor. Cep telefonu sahip olmayan kadının özgüveni yok. Dünyanın gerisinde kalıyor. Biz de Türkiye'deki sayısal uçurumu kapatmak istiyoruz ' açıklamalarındabulundu.

Akfen Holding CEO'su Süha Güçsav, IMF ve dünya bankasının Türkiye'nin 2012 yılı büyümesinin 2,6 olarak gördüğünü belirterek, 'Ben bunu komik buluyorum. Ben bu senede minimum yüzde 5, hatta 6 büyüyeceğimize inanıyorum. 2012 senesi içinde otoyol özelleştirilmeli çok önemli. Avrupa'daki otoyollar son 2 senedir yüzde 1 küçülüyor. Türkiye'de otoyol trafiği yüzde 12-13 arttı ' dedi.

'ÇEVREYE KATKIDA BULUNAN ŞİRKETLER KAZANACAK '

Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, bir holding yönetmenin portföy yönetmek anlamına geldiğini söyleyerek, '2011 yılında 1,1 milyar dolar satış yaptık. Bölgesel oyuncu olmak farklı. 5 bin 500 tane personelimiz var. Bu dönem çevreye ve topluma katkıda bulunan şirketlerin dönemi olacak. Sadece kaliteli mal satmak değil, kazandığını topluma kazandıran şirketler bir adım önde olacak ' dedi

Uğur, bu sene içinde ABD'de çelik üzerine bir yatırım planı olduğunu, iş makineleri ile de Rusya'da projelerinin olduğunu söyledi. Uğur, Orta Doğu'da çelik üzerine birkaç projelerinin de olabileceğini kaydetti.
Kaynak: İHA