Körfez’deki Hidrokarbon Rezervlerinin Değeri 65 Trilyon Dolar

Altı üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi’ndeki hidrokardon rezervlerinin değerinin bugünkü ihracat fiyatları üzerinden hesaplandığında 65 trilyon doları bulduğu bildirildi.

Katar Milli Bankası Sermaye (QNB Capital) tarafından yayınlanan analize göre tüm dünyadaki petrol ve gaz rezervlerinin değeri 200 trilyon dolara yaklaşıyor ve tahminlere göre Körfez 'in payı bu rakamın yaklaşık üçte birine denk geliyor. Başka bir hesaplama ile bölgedeki rezervlerin değeri Körfez ülkelerinin tahmini 2011 gayri safi milli hasılasının 47 katını buluyor ve küresel gayri safi mili hasılanın yüzde 93 'ünü oluşturuyor.


Bunun yanısıra rezervlerin değeri Körfez hükümetlerinin geçen yılki 521 milyar dolarlık petrol ve doğal gaz gelirinin 125 katına denk geldi. Bölgedeki en büyük rezerve sahip Suudi Arabistan 'ı sırasıyla Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Katar takip etti.

Rapora göre hacim olarak hesaplandığında Körfez İşbirliği Konseyi 'ndeki 495 milyar varil petrol küresel petrol rezervinin yüzde 36 'sını oluşturuyor. 42 trilyon metre küplük gaz rezervi ise küresel gaz rezervlerinin yüzde 22 'sini buluyor.


Tahminlere göre bugünkü üretim oranları üzerinden hesaplandığında bölgedeki petrol 70 yıl, gaz ise 118 yıl daha yetecek.


Körfez hariç Irak ve İran başta olmak üzere diğer Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri küresel hidrokarbon rezervlerinin yüzde 23 'ünü ve Rusya ve Kazakistan 'ın da bulunduğu Avrupa ve Avrasya ülkeleri de yüzde 16 'sını elinde tutuyor.