İzban Filosuna 40 Yeni Tren

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar İzmir temasları kapsamında İZBAN Genel Müdürlük Binası'nda düzenlenen 40 adet Tren Alım Sözleşme törenine katıldılar.

İzban Filosuna 40 Yeni Tren
Törene, Bakan Yıldırım ve Bayraktar'ın yanısıra İZBAN Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Duman, TCDD İzmir Genel Müdürü Süleyman Karaman, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Hyundai Rotem CEO'su Min-Ho Lee ve çok sayıda davetli katıldı.

İZBAN'IN 10 Ekim 2011'de gerçekleştirdiği tren seti alım ihalesini kazanan 179 milyon 998 bin 812 dolara kazanan Hyundai Rotem temsilcileri ile birlikte atılan imzaların ardından 20'nci ayda 3, takip eden 7 ayda 17, sonraki 7 ayda ise 20 set olmak üzere 40 trenseti İzmir'de olacak ve günlük yolcu taşıma kapasitesi de iki katına çıkacak. İZBAN'daki tren sayısı da 73'e yükselirken, yeni 40 set EMU banliyö tren ünitesinde 45 milyon dolarlık yerli yan sanayi malzeme kullanılacak. İmza töreni öncesinde konuşan Bakan Yıldırım, İzmir'in banliyö sisteminde günde 550 bin yolcu sayısısının 3'te 1'ine ulaşamadığını belirterak kapasite sayısının arttırılması ve sefer aralıklarının 6 dakikaya düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Yıldırım; 'Bunun için 2 şeye ihtiyacımızvar. Yeni tren setlerine ve bu hatta devlet demiryollarının banliyö seferleri şehirlerarası seferleri ile İZBAN'ın entegrasyonu yapılmalıdır. Bu ikisini yaparsak İzmir'de 550 bin yolcuya rahatlıkla erişebiliriz. 33 setle başlamıştı bu proje daha sonra biz Marmara için yaptırmış olduğumuz tren setlerinden 10 tane buraya takviye yapmıştık. Önümüzde 2 sene var. 2 sene bu trenlerden fayda yok. Bu arada tabi yeni ihale Marmara tren setlerinden takviye yapabilir miyiz. Arkadaşlara bu talimatı verdim onun çalışmasıyapılıyor. Çünkü 2 yıl gibi bir sürede bu kapasitenin atıl tutulmaması ve bu zamanı iyi değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Yeni teren seti gelene kadar mevcut araçlardan takviye yapılacak. Gerek bilet gerek tarife entegrasyonuna bir an önce geçilirse hat daha verimli kullanılır hale gelecek bu ne demek 12 dakikadan 6 dakikaya her bir seferi düşürdüğümüzde özellikle sabaha akşam yoğun saatlerde burada taşınan yolcu sayısı kısa vadede iki katına çıkmış olacak. Günlük 550 bin yıllık 220 milyon yolcuyaulaşılacak. İzmir'in buna ihtiyacı var' dedi.

Bakan Yıldırım, devam eden metro inşaatları ve yeni projeler İZBAN'la birleştirildiğinde orta ve uzun vadede İzmir'in toplu ulaşım altyapısına çok önemli bir rahatlamayı sağlamış olacaklarını da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA