Giresun Üniversitesi'nde Yeni Anayasa Tartışıldı

Giresun Üniversitesi'nde yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili konferans düzenlendi.

Giresun Üniversitesi'nde Yeni Anayasa Tartışıldı
Giresun Üniversitesi kuruluşunun 6. yıl kutlamaları çerçevesinde önemli konferansa ev sahipliği yaptı. TBMM'nin de gündeminde olan yeni anayasa ile ilgili Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi'nde düzenlenen konferansa İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Altan, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdoğan ve Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Köker konuşmacı olarak katıldı. Giresun Üniversitesi akademik ve idari personellerin yanı sıraöğrencilerinde büyük ilgi gösterdiği konferansta oturum başkanlığını yapan Giresun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cevdet Coşkun, 'Üniversitemizin kuruluş yıldönümünde 2012 yılının önümüzdeki aylarda gündeminde yer alacak olan yeni anayasa hazırlanmasıyla ilgili konferansımıza katılan konuşmacılarımıza teşekkür ediyoruz ' dedi.

Yeni anayasa hazırlanmasında uzlaşıya varılamayan değiştirilemez maddelerin değil hükümlerin yer aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Levent Köker de, 'Anayasa'da değiştirilemez maddelerden ziyade hükümler var. Özellikle anayasanın 4'üncü maddesinde belirtilen 2'inci maddedeki Cumhuriyetin nitelikleri hükümleri tartışma konusudur ' dedi.

Bugün mecliste çoğunluğu bulunan hükümetin, halkta yeni anayasa beklentisi meydana getirdiğini kaydeden Prof. Dr. Mustafa Erdoğan ise, 'Bazı düşünürler bir toplumun anayasa yapmasını yeni bir başlangıç yapma istemesinin sonucu olarak değerlendirirler. Bir toplumun yeni bir başlangıç yapmak istemesi istisna durumların sonucu olabilir. Bir toplum bu istisnai kararı yaşadığı tecrübelere bakarak yeniden kurmak isteyebilir veya kendisini siyasi bir özne olarak kurmak isteyebilir. Bugünde mecliste çoğunluğubulunan iktidar halkta yeniden bir anayasa beklentisi meydana getirmiştir. Dolayısıyla yeniden anayasa yapmak için gereken şartlar mevcuttur ' şeklinde konuştu.

Bugün siyasi partilerin darbe anayasasına göre kurulduğunu ve halkında darbe anayasasına göre seçtiğini hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Altan ise, 'Bugün bir parti siyasi partiler yasasına göre kuruluyor. Bu siyasi partiler yasası ise 12 Eylül darbecilerinin yaptığı anayasa değil midir? Bugün milletvekillerini oy vererek halk mı seçiyor. Hayır çünkü sen oy verirsin ama vekili bile tanımadan parti belirler ve önüne koyar. Sen seçemezsin sadece oy verirsin.Bugün yeni anayasa için uzlaşıdan söz ediliyor.Teşvikyasasında, kamu ihale yasasında, milletvekillerinin maaş arış yasasında uzlaşan partiler neden yeni anayasa konusunda uzlaşamıyor.Bu konuda da uzlaşıya varılmalıdır ' dedi.

Düzenlenen konferans soru ve cevaplarla sona erdi.
Kaynak: İHA