Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Tbmm Çevre Komisyonu Üyelerine Sunum Yaptı

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli'deki çevre kirliliğiyle ilgili TBMM Çevre Komisyonu üyelerine bir sunum yaptı.

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Tbmm Çevre Komisyonu Üyelerine Sunum Yaptı
Vali Topaca, sunumunda, Kocaeli'de çevreyi ilgilendiren bütün ayrıntılara değindi. Valilik 100. Yıl Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen sunuma, TBMM Çevre Komisyonu üyesi 15 milletvekili Erol Kaya, Abdurrahim Akdağ, Eşref Taş, Mehmet Hamzaoğulları, Temel Coşkun, Hüseyin Cemal Akın, Mehmet Öntürk, Osman Kahveci, Zeki Aygün, Muzaffer Çakar, Mehmet Hilal Kaptan, Kemal Değirmendereli, Salih Fırat, Melda Onur ve Reşat Doğru'nun yanı sıra, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da katıldı. Vali Topaca, sözlerine milletvekillerine Kocaeli ile ilgili genel bilgi vererek başladı. Söz çevre konusuna geldiğinde ise 'Çevre konusunda hiç sorunsuz bir iliz demiyoruz ' diyen Topaca, önemli sorunları olduğunu söyledi.

Topaca, sözlerine şöyle devam etti: 'Ama buna karşın hiç birşey de yapılmıyor değil. Çevre ile ilgili konularda her türlü ihbarı değerlendiriyoruz. Vatandaşlarda çok ciddi çevre bilinci gelişti. Sanayicilerimiz de çevre konusunda duyarlı. ' Kocaeli'de çevre sorunu diyince sadece Dilovası'nın öne çıktığını belirten Vali Topaca, Dilovası'nın bu sorunun sadece bir parçası olduğunu söyledi. Dilovası'nda çevre sorunları yaşanmasının bölgenin coğrafi konumuyla da yakından ilişkisi olduğunu söyleyen Topaca, çevre sorunlarının aynı zamanda da sosyolojik bir olgu olduğuna dikkat çekti. Dilovası'nda yaşanan sorunun zamanla çözülebileceğini belirten Topaca, bölge için aldıkları önlemlerle ilgili şunları söyledi: 'Hava kirliliğini ölçmek için sabit ve mobil ölçüm cihazlarımız var. DOSB'a ait arıtma sistemi var. 2013'ün sonunda yüzde 100 bir arıtmaya kavuşacağız. Hava kalitesi istatistiklerine baktığımızda Kocaeli genelinde çoğunlukla limit değerin altında çıkmaktadır. Dilovası'nda havadaki partikül sayısı ise 140 olarak ölçüldü.Elimizden geleni yapıyoruz ' Sunumunda Kocaeli için alınan önlemlerin ardından uygulanan yaptırımlara değinen Vali Topaca, 2011 yılında 2 milyon 658 bin TL idari yaptırım uygulandığını anlattı. Bu yaptırımlardan 1 milyon 118 bin 490 TL'si hava kirliliği, 1 milyon 26 bin 381 TL'sinin de atık kirliliği yüzünden verildiğini söyleyen Topaca, Dilovası'nda da 3 tesisin kapatıldığını anlattı. Topaca, 2012 yılında ise OSB'ler dışında faaliyet gösteren tesislere 640 bin 832 TL idare yaptırım cezasının uygulandığı bildirdi.

Kamuoyunun gündemini sık sık meşgul eden kömürcülerin OSB'ye taşınması konusunda oldukça kararlı olduklarını söyleyen Vali Topaca, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Kömürcüler yukarı taşınmamak için kendi aralarında 500 bin dolarlık bir bütçe oluşturmuş. 3 yıldır da bunun için uğraşıyorlar. Bunun belgeleri de elimde mevcut gerekirse açıklarım. Yukarı gitmek istemiyorlar. Yukarısının da elbette avantajları ve dejavantajları var. Ancak, biz bu işi en iyi yapan Hollanda ve Avusturya'ya ekip yolladık. Oralarda buiş denize sıfır noktasında yapılıyor. Ama sistemleri çok güzel. En ufak bir toz oluşmuyor. Biz de OSB'ye bu sistemi kurma şartı koyduk. Firmalar taşındıktan sonra bu sistem kurulacak. İşadamlarından bazıları karşı çıkıyor ama karar verildi. Şu an mevzuata göre faaliyetleri durdurmamız gerekiyor ama iyi niyetli davranıyoruz. ' Vali Topaca, sunumunda son olarak Dilovası'nda kanser verilerinin 2006 yılından beri tutulduğunu, 2006 yılı öncesi bilimsel verinin olmadığını söyledi. Yapılan çalışmaların lokal olduğunu ve sağlıklı bilgi içermediğini belirten Topaca, 8 bölgeye kurulması palnlanan hava ölçüm istasyonlarının ardından sağlıklı ölçüm yapılabilineceğini kaydetti. Sunumun ardından toplantı basına kapalı devam etti.
Kaynak: İHA