İhracaat Ürünleri Potansiyeline Sahibiz

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan, Ege Üniversitesi'nin düzenlediği "Savunma Sanayiinin Mevcut durumu, Sanayileşme ve Teknoloji Yönetimi" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Güldoğan, Prof. Dr. Yusuf Vardar Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansta, savunma sanayiinin bugünkü durumunu, savunma tedarik sistemini, savunma sanayiinin gelişimi ve stratejisini anlattı. Konferansa Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr.Atilla Silkü ve Prof. Dr. Süer Anaç, Ege Meslek Yüksek Okulu (EMYO) Müdürü Prof. Dr. Semih Güneş'in yanı sıra çok sayıda sanayici ve iş adamı katıldı. Savunma sanayiinin bugününe vurgu yapan Sedat Güldoğan, 'Artık bu sektörde ihracat potansiyeli olan ürünlere sahibiyiz. Asıl mesajımız 2012 - 2016 döneminde teknolojik üstünlük sağlamak. ' diye konuştu.

Sedat Güldoğan, üniversitelerin ve sanayi kuruluşlarının da işbirliği içerisinde olması gerektiğine vurgu yaparak, Savunma Sanayii'ndeki genel çalışmaları vehedeflerinden söz etti. Türkiye'de sektörel bir yapılanmanın olduğunu ifade eden Müsteşar Yardımcısı Güldoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: '2000'lerden sonra yeni bir kırılım noktası gerçekleştirdik. Hazır alım yerine tasarım ve ihracat süreci kurgulanmaya başladı. Bu kurgu içerisinde çeşitli modeller kullanıyoruz. Baştan tedarik modelini iyi kurgulamazsak ne sanayileşme ne de teknoloji yönetimi yapma şansımız yok. Bu kurguyu da ihale sürecinden önce yapıyoruz. Bundan sonraki önceliklerimiz, bunu yurt içinde yapılabildiğinin sorgulanması şeklinde gerçekleşiyor. Hava, kara ve deniz sistemlerinde durum böyle. Son dönemde hazır alımlar yüzde10'lara kadar indi. İki büyük uçak projesinin de içindeyiz. 2003'ten bu yana sektörün büyüklüğü 2 kat daha arttı. Bugün Savunma Sanayii 2, 7 milyon dolarlık ciro üretiyor. Stratejik hedeflerimiz doğrultusunda yüzde 2'ler den yüzde 52'lere geldik.Biz tedarik üzerinden sektörü yönetmeye çalışıyoruz. Savunma Sanayii sektörü bu anlamda da gerçekten önemli. Tüm çalışmalarımızı belirli bir olgunlukta götürebildiğimiz sürece başarılı olacağımızı düşünüyorum '. Konferansta konuşan Ege Üniversitesi Rektörü CandeğerYılmaz, 'Ege Üniversitesi heyecanlı günler yaşıyor. Böyle büyük paylaşımlar sayesinde ortak aklın bizleri nereye getirdiğini değerlendirmiş oluyoruz. Savunma Sanayii kuruluşlarıyla görüşmelerimizi sürdürüyoruz ve bu da bizim gücümüzü daha da artıracağı inancındayım ' dedi.

EMYO Müdürü Prof. Dr. Semih Güneş ise 'Havacılık ve Uzay kümelenmesi Derneği'nin oluşması ve Ege Üniversitesi olarak bu kümelenmenin içerisine girdik. Bu sayede bizde savunma sanayii ile tanıştık. Savunma Sanayii desteği ile çok şey öğrendik. Desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz ' diye konuştu. Konferansın sonunda Prof. Dr. Yılmaz, Sedat Güldoğan'a plaket takdim etti.
Kaynak: İHA