Washıngton'da 'avrupa'daki Türklerin Entegrasyonu' Konuşuldu

ABD'nin başkenti Washington'da "Avrupa'daki Türklerin Entegrasyonu" konulu panel düzenlendi.

Washington'da bir düşünce kuruluşunda düzenlenen panelde 'Avrupa'daki Türklerin Entegrasyonu ' tartışıldı. Sosyoloji ve Antropoloji Uzmanı Ahmet Yükleyen'in 'İslam'ın Avrupa'da Yerelleşmesi ' isimli kitabının da değerlendirildiği panelde, Avrupa'daki Türk göçmenlerin Avrupa'ya entegrasyonu konusunda da karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.

Müslümanların Avrupa'da, sosyoekonomik tehditler ve aşırı sağcı grupların tehditleriyle karşı karşıya olduğunu belirten Yükleyen, Avrupa'nın en büyük ve dağınık Müslüman topluluğunun Türkler olduğunu ve bu nedenle kolay entegre olduklarını ifade etti. Ahmet Yükleyen, 'Türk Müslümanlarını, diğer Müslümanlardan çok farklı düşünmeye gerek yok. Onların zorlukları aslında diğer gruplarınki ile aynı. En temelde sosyoekonomik problemler ve tabii ki büyük çoğunluk olan toplumun Türklere ve Müslümanlara dışlayıcıbir şekilde yaklaşması. Özellikle iş ve eğitim alanında eşit haklara sahip olmaları bu en önemli husus. Diğeri de dini kimlikleri itibari ile yani Müslüman olarak topluma kabul edilmeleri. Bunun sağlanması devletin ve çoğunluk olanların Müslümanlara ve Müslüman kimlikleri ile kabul etmelerinden geçecek. Örneğin bir cami yapıldığında minarenin eklenmesi. Aslında bunlar Türklerin ve Müslümanların 'biz buraya aitiz, biz burada kalıcıyız' mesajını içeriyor ' dedi.

'Selefçilik diyebileceğimiz akımın Türk Müslümanlar arasında gelişmemesinin sebebi, cemaatleşme ' diyen Yükleyen, 'Birbirleri arasında aslında tatlı da diyebileceğimiz bir rekabet var. Kendi cemaatine daha fazla insan almak için gençlere sahip çıkıyorlar. Selefçi mesajların verilmesine izin vermiyorlar. Daha organize olmaları ve cemaatleşmiş olmaları, Türk Müslümanlar arasında selefçiliğin olmasını engelliyor ' ifadelerini kullandı.

Harvard Üniversitesi Sosyo-Ekonomik gelişim Profesörü Jocelyne Cesari ise, 'Türklerin sosyoekonomik entegrasyonu, diğer gruplara göre daha başarılı olmuştur. Avrupa'da yaşayan Türkler, Avrupa'yı Türkiye'nin bir diğer parçası olarak görüyorlar ' dedi.
Kaynak: İHA