İki Cumhurbaşkanından Ortak Açıklama

Gül ve Correa, ''Kalkınma İçin Ticaret Anlaşması müzakerelerinin mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırılmasına yönelik ilgilerini beyan etti.

Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa Delgado'nun Türkiye'yi resmi ziyareti vesilesiyle yayınlanan ortak açıklamaya göre, iki cumhurbaşkanı, ikili ilişkilerin temel konularını gözden geçirdikleri toplantı yaptı. Ortak açıklamaya göre Gül ve Correa, karşılıklı menfaat alanlarında ikili ilişkileri geliştirecek dönüm noktası teşkil eden Ekvador Büyükelçiliği'nin Şubat 2010'da Ankara'da ve Türkiye Büyükelçiliği'nin Ocak 2012'de Quito'da açılmasını memnuniyetle karşıladı.

Cumhurbaşkanları, Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Anlaşma'nın Nisan 2011'de imzalanmasının; Haziran ve Temmuz 2011'de ikili ve uluslararası gündem dahilinde iki ülke hükümetini de doğrudan ilgilendiren temel konuları ele almak için ''yararlı bir mekanizma'' görevi gören iki toplantı yapılmasının önemini yineledi. Ekonomik ve ticari ilişkilerin durumunu gözden geçiren Gül ve Correa, Ticaret İşbirliği Anlaşması'nın ve Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi'nin Kurulmasına İlişkin Anlaşma'nın 1 Aralık 2010 tarihinde akdedilmesini de memnuniyetle karşıladı.

İki Cumhurbaşkanı, Türkiye ve Ekvador heyetlerinin ekonomik, ticari ve mali ilişkileri geliştirmek için birçok girişim üzerinde mutabık kaldıkları ETOK'un ilk toplantısının Şubat 2010'da Quito'da yapılmasından duydukları memnuniyeti ifade etti. Gül ve Correa, iki ülke arasında gerçek potansiyelinin gerisinde bulunan ikili ticareti geliştirmek amacıyla Kalkınma İçin Ticaret Anlaşması müzakerelerinin mümkün olan en kısa süred sonuçlandırılmasına yönelik ilgilerini beyan etti, müzakereleri tamamlamak üzere, geriye kalan bütün konuların müzakerelere dahil edilmesini kararlaştırdı.

-Petrol şirketlerinin işbirliği-
İstanbul'da yarın düzenlenecek Ticaret ve Yatırım Forumu'nun önemini vurgulayan Gül ve Correa, forumun yan etkinliği şeklinde gerçekleştirilecek olan ikili müteşebbis toplantılarının ve Ortak İş Konseyinin kuruluşunun öneminin altını çizdi. Gül ve Correa, Türkiye ve Ekvador'un devlet petrol şirketlerinin ortak menfaat arz eden faaliyetler için olası fırsatları araştırmaya yönelik görüşmeleri sürdürmelerinin önemini vurguladı. Correa, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın güneydoğu Ekvador'daki sahaları geliştirmek amacıyla önümüzdeki aylarda düzenlenecek olan 11. Ekvador Petrol İhalesi'ne katılmasına yönelik daveti yineledi. Ekvador Cumhurbaşkanı aynı zamanda, Türk kamu ve özel şirketlerini, Ekvador'da gerçekleştirilen alternatif ve temiz enerji projelerinin yanı sıra, çeşitli hidroelektrik kalkınma projelerine katılmaya davet etti. Gül ve Correa, yabancı yatırım için ülkelerindeki mükemmel ortama dikkat çekti ve her iki ülkeden iş adamlarına, diğer alanların yanı sıra, madencilik, ulaşım, haberleşme, sulama, limanlar ve turizm altyapısı alanlarında muhtelif üretim projelerinde yer almaları çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanları, çeşitli alanlarda ikili ilişkileri geliştirmeye yönelik yasal zemin hazırlayacak İşbirliği Çerçeve Anlaşması, Çevre Alanında Mutabakat Muhtırası, Turizm Alanında İşbirliği Anlaşması, Kültürel ve Eğitim İşbirliği Çerçeve Anlaşması gibi işbirliği anlaşmalarının imzalanmasının önemini vurguladı. Gül ve Correa, Hava Ulaştırma Anlaşması'nın mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırılması amacıyla müzakerelerde bulunulmasının gerekliliğine işaret etti.

-Vize muafiyetinden duyulan memnuniyet-
Cumhurbaşkanı Gül ve Ekvador Cumhurbaşkanı Correa, Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Anlaşması'na ilişkin müzakerelerin sonuçlanmasının, iki ülke arasındaki işbirliğine hizmet edecek ilave bir alan oluşturması ümidini ortaya koydu. Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Resmi Pasaport Hamilleri İçin Vizelerin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına İlişkin Anlaşmanın geçen yıl Ankara'da imzalandığını anımsatan Gül ve Correa, her iki ülke vatandaşları arasındaki temasları kolaylaştıran ve ikili ilişkilerin gelişimini teşvik eden, vatandaşların bir ülkeden diğerine yaptıkları turistik amaçlı ziyaretlerde 90 güne kadar vizesiz girişine izin veren karşılıklı vize rejiminin mevcudiyetini de memnuniyetle not etti. Türk bilim insanlarının Ekvador hükümeti tarafından sürdürülen Prometeo Akil Adamlar Programı'na katılımını memnuniyetle karşılayan Gül ve Correa, Ekvador'da yapım aşamasında olan ''Yachay'' Bilim Kenti Projesine Türk üniversitelerinin ve teknoloji araştırma merkezlerinin katılımı konusunda da destek beyan etti. Correa, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Yasuni–ITT Emanet Fonu'na yaptığı maddi katkının yanı sıra Yasuni-ITT Girişimi'ne verdiği siyasi destekten ötürü de hükümetinin özel teşekkürünü iletti.
Kaynak: AA