Dünya Devlerine Kafa Tutan Yerel Marketlerin Cirosu 14 Milyar Lirayı Buldu

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün, yerel marketlerin cirosunun 14 milyar lirayı bulduğunu söyledi.Aygün, Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası marketlerin piyasadan çekilmeye başladığını, bazı illerde de metrekare küçültmeye gittiklerini açıkladı.

Dünya Devlerine Kafa Tutan Yerel Marketlerin Cirosu 14 Milyar Lirayı Buldu
Türkiye Perakendeciler Federasyonu'na bağlı Bursa Perakendeciler Derneği (PERDER) yeni ofisi Bursa uluslararası Tekstil Ticaret Merkezi (BUTTİM)'nde açıldı. Açılışın ardından, 25-26 Nisan tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi 'nde dördüncüsü düzenlenecek 'Yerel Zincirler Buluşuyor ' organizasyonu öncesi Bursalı perakendecilerle tanıtım toplantısı yapıldı.

Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün, yerel marketlerin piyasanın yüzde 70 'ini elinde bulundurduğunu söyledi.

'ULUSLARARASI MARKETLER YERELLER KARŞISINDA ACZİYET YAŞIYOR '

Uluslararası firmaların Türkiye'deki perakende sektöründeki payının yüzde 30 olduğunu ifade eden Aygün, dünya devi marketlerin yereller karşısında acziyet yaşadığını iddia etti. Federasyon Başkanı Selamet Aygün, yerel marketlerin sürekli büyümesine rağmen uluslararası firmaların bazı bölgelerden çekildiğini, bazı illerde de metrekare küçülmeye gittiğini kaydetti.

Organize yerel marketlerin pozisyonuna bakıldığında rakamların gerçeği gösterdiğine işaret eden Aygün, şunları kaydetti: “Bir yıl önce 11 bölgede faaliyet gösteren 275 şirketin kayıtlı olduğu derneklerimizin 2 bin 300 üyesi vardı. Bu yıl 13 bölgede 3 bin 200 üyesi olan derneklerimiz hizmet veriyor. Şirket sayısı da 300 'ün üzerine çıktı. Organize yerel perakendenin cirosu 14 milyar lirayı buldu. Bu, sadece federasyonumuza üye marketlerin cirosudur. Geleneksel kanattan gelen marketleri de sayarsak yerel marketlerin piyasadaki pazar payı yüzde 70 'ler civarındadır. 2010 'da yerel marketlerin büyümesi yüzde 16 iken, 2011 yılında da yüzde 20'ler civarında büyüdü. Uluslararası firmaların Türkiye'deki pazarı ise 2010 yılında yüzde 11 civarında idi. Geçen sene de rakamlar aynı civarda. Gelişmeleri takip ediyoruz. Pazardaki payımızı gün geçtikçe artırıyoruz. Uluslararası markaya sahip bir çok firma şu an Türkiye pazarında rahat değil, memnun değil. Bu, bizim yerel perakendecilerimiz karşısında bazı bölgelerde acziyeti yaşıyorlar. Gaziantep 'ten çıktılar, Bursa 'da metrekare küçültüyorlar. Uluslararası firmalara karşın yerel perakendelerin büyümesi devam edecek. Yerel marketler olarak, 2011 yılındaki yüzde 20-21 'lik büyümeyi 2012 yılında da sağlayacağız. Bu büyümeyi yakalarız.”

200 MİLYAR DOLARLIK SEKTÖRÜN YASASI YOK
Kamuoyunda 'Marketler Yasası ' olarak bilenen yasanın bir an önce çıkması gerektiğini belirten Aygün, 'Yasayı sadece bakkallar beklemiyor. Yerellerin tamamı bekliyor. Türkiye'de 70 milyar dolar civarında gıda perakendesi var. Normal perakende ile birlikte bu 200 milyar dolar civarında. 200 milyar dolarlık cirosu olan sektörün yasası yok. Bu sektörün henüz bir yasası yok. Güçlü olanın rahat büyüdüğü, istediği gibi hareket ettiği, küçük esnafın da bundan rahatsız olduğu bir gerçek. Bakkalların muzdarip olduğu bu konuda bakkalları destekliyoruz. Sektörün bir yasası olmasını istiyoruz. Bakanımız Hayati Yazıcı bu konuya vakıf. Çalışmalarını ve incelemelerini yapıyor. Bu dönemde bu yasanın çıkacağına inanıyorum. ' dedi.

Bursa PERDER Başkanı Doğan Seyhan da şehirde 35 üyeleri olduğunu söyledi. Bursa 'da uluslararası firmalardan daha önde olduklarını anlatan Seyhan, şehirde 180 marketin 6 bin istihdam sağladığına dikkat çekti.