Doğa Derneği Üyeleri Dünya Nehirler Günü'nü Hasankeyf’te Kutladı

Doğa Derneği, nehirlerin önemine dikkat çekmek için 'Nehirler Özgür Aksın' sloganıyla bu yıl 15'incisi kutlanan Dünya Nehirler Günü'nü Hasankeyf’te Dicle Nehri'nin kenarında kutladı.

Doğa Derneği Üyeleri Dünya Nehirler Günü'nü Hasankeyf’te Kutladı
Dicle Nehri'nin kenarında yapılan basın açıklamasında, Ilısu Barajı 'nın vereceği zarara dikkat çekilerek Şubat ayında Hasankeyf 'te gerçekleştirilen anket çalışmasının sonuçları açıklandı.

Doğa Derneği üyeleri, Ilusu Barajı gölü altında kalma tehlikesi yaşayan Hasankeyf'te Dicle Nehri kıyısında, 14 Mart Dünya Nehirler Günü nedeniyle, 'Söz sırası Hasankeyfliler'de' sloganıyla eylem yaptı.

Hasankeyf Taşınmak İstemiyor' yazılı pankart önünde basın açıklamasını okuyan Doğa Derneği Hasankeyf Koordinatörü Derya Ergin, Şubat ayında yapılan anket sonuçlarına göre ilçe halkının yeni yerleşim yerine taşınmak istemediklerini söyledi.

Hasankeyflilerin, tarihi geçmişlerini bırakıp yeni köye gitmek istemediklerini dile getiren Ergin, Kapadokya gibi UNESCO Dünya Mirası olup tarihlerini yaşatmak istediklerini belirtti.

Ergin, “Uzman Ebru Işıklı'nın hazırladığı araştırmada görüşülen Hasankeyflilerin yaklaşık yüzde 70'i, 11 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf 'i bırakarak DSİ köyüne gitmek istemiyor. Hasankeyflilerin kendi yörelerindeki kültürel ve doğal mirasa derin bir bağlılık beslediklerini ve kendilerini burada yaşama hakkından mahrum bırakılmış hissettiklerini ortaya koyuyor. Araştırma, taşınmaya zorlanmalarının Hasankeyf halkı üzerinde ciddi psikolojik ve sosyal etkileri olacağını gösteriyor. Anket çalışması yapılan halkın yarısından fazlasının aylık geliri asgari ücretin altında. Öyle ki Hasankeyf halkının yaklaşık yüzde 20 'si aylık 300 TL civarında gelirle hayatta kalma savaşı veriyor. Araştırmaya katılanların büyük bir bölümü DSİ köyündeki evlerin borcunu ödemek konusunda çaresizlik içerisinde olduklarını belirtiyor. Hasankeyf halkının yaklaşık yüzde 30'u ise zorla evlerinden çıkarıldıklarında nereye gidecekleri hakkında herhangi bir fikre sahip değil.”

Hasankeyf 'ten taşınmak istemediklerini belirten ilçe sakini Nebahat Memişbir, “Türbelerimiz mezarlarımız burada. Bunları nasıl taşıyacaklar. Taşınacağımız yerde iş imkânları kısıtlı olacak bize verecekleri evlerde bizimkilerden çok daha pahalı nasıl karşılayacağız” dedi.

Taşınmak istemediklerini belirten Ömer Güzel de 'Hasankeyf 'in UNESCO Dünya Mirasına kabul edilmesi için girişimlerde bulunmasını istedi.

'HASANKEYF DÜNYA MİRASIDIR YOK EDİLEMEZ”
Avrupa Kredi Ajansı'nın uzman komitesinin raporuna göre Ilısu Barajı Projesi ile 55 bin ile 65 bin arasında insanın yerinden edileceğine dikkat çeken Ergin, “Bu barajın en çok 70 yıl ömrü olacak ancak geride muazzam kültürel, insani ve ekolojik yıkıntı bırakacak. Dünya çapında nesli tehlike altında olan nadir türlerin yaşam alanları bu barajla tehlike altında… Bu araştırma hükümetin Ilısu Barajı 'nı halkın desteklediği iddialarının yanlış olduğunun bir ispatı.” dedi.

Ilısu 'nun 310 kilometre karelik bir alanı sular altında bırakarak ve uluslararası öneme sahip bir kültür ve doğa mirasını yok edeceğine dikkat çeken Ergin, “Oysa bu alan UNESCO 'nun 10 Dünya Mirası kriterinden 9 'unu birden sağlayan dünya üzerindeki tek yer.” diye konuştu.