Ayvalık’ta Kadınlar Haklarını Aradı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık 8 Mart Platformu tarafından dünya kadınlarının birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak benimsenerek yapılan törenler kapsamında, Öğretmenevinde buluşan kadınlar, ilçe merkezinde bulunan Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyerek bir basın açıklaması yaptı.

Ayvalık’ta Kadınlar Haklarını Aradı
Ayvalık Kent Konseyi Kadın Meclisi, Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi, Ayvalık Çevre Koruma Derneği, ADD, ASD, ASED, AYKÜSAD, AYOP, CHP Kadın Kolları, ÇYDD, EMEP, Halkevi, KASAİD, KESK (Eğitim-Sen, SES, BES, Tüm- Bel- Sen ), Kızılay Derneği, Pir Sultan Abdal Derneği, TEMAD, Türk Anneler Derneği gibi kuruluşların temsilcileri tarafından oluşan 8 Mart Kadın Platformu 'nun Ayvalık Öğretmenevi 'nden, Cumhuriyet Meydanına kadar süren yürüyüşünde, İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından ciddi güvenlik tedbirlerinin alındığı gözlendi.

Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Fatih Ayyürek ve Belediye Meclis Üyelerinin de destek verdiği yürüyüşte; 8 Mart 'ın kadınlara tatil olması, kadına şiddete dur denilmesi ve kadınlara haklarının verilmesine ilişkin sloganlarla Cumhuriyet Meydanına ulaşan kadınlardan oluşan kortej burada birde basın açıklaması yaptı.

BASIN AÇIKLAMASINI OYA ŞAHİN YAPTI

8 Mart Kadın Platformu Sözcüsü Havva Taylan 'ın açılışı konuşmasını yapmasının ardından, kürsüye gelen Oya Şahin, platform tarafından hazırlanan basın açıklamasını seslendirdi. Şahin yaptığı açıklamada, İlk 8 Mart 'ın üzerinden 100 yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen kadınların toplumsal konumundan çalışma koşullarına; yaşama hakkından eğitim hakkına kadar birçok alanda baskı ve kısıtlamaların devam ettiğine dikkat çekti. Oya Şahin yaptığı açıklamada, “Kamu hizmetlerinin özelleştirildiği; esnek-kuralsız, güvencesiz, performansa dayalı çalışmanın yaygınlaştığı; iş yükümüzün her geçen gün arttığı bir ortamda, torba yasa, Sosyal Güvenlik Yasası ve KHK 'lar ile düşük ücretle çalışmaya zorlanmakta ve işsizliğe mahkûm edilmek istenmekteyiz.

Yine, kadın olduğumuz için çalıştığımız işyerlerinde bir taraftan yükselme ve terfilerde ayrımcılığa maruz kalırken diğer taraftan tacize, fiziksel ve psikolojik şiddete uğramaktayız. Karar mekanizmalarında yer almıyoruz. Siyasette yüzde 50 temsil istiyoruz. Ancak yüzde14 'lerde kalıyoruz. Yerel yönetimlerde yokuz. İşte bu yüzden; Kadın- erkek eşitliği komisyonları, Kadın sığınma evleri, Kadın danışma merkezleri ve Ücretsiz belediye kreşleri ulaşılmaz oluyor. Bizler bugün hem evde hem işte çalışan kadınlara erken emeklilik, ev kadınlarına zorunlu sağlık sigortası ve 50 yaşında koşulsuz emeklilik, işyerlerinde çalışanların cinsiyetine bakılmaksızın kreş, yaşlıları, hastaları, engellileri kadın bakımına terk etmeyen sosyal olanaklar, erkek ve kadınların cinsiyetlendirilmeyen, eşit işbölümü yapılması için alanlardayız” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA