'Engelleme Çabalarına Rağmen Görüşmelerin Tamamlanması Sevindirici'

TBMM Eğitim Komisyonu Başkanı Nabi Avcı, 12 yıllık kesintili zorunlu eğitim teklifinin görüşmeleri sırasında yaşanan gerginlik ile ilgili, “CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun adeta bindirilmiş kıtalar halinde komisyona sevk ettiği milletvekillerinin tüm kaba güce dayalı engelleme çabalarına rağmen, bu teklifin komisyondaki görüşmelerinin tamamlanabilmiş olması her şeye rağmen sevindiricidir.” dedi.

TBMM Eğitim Komisyonu Başkanı Nabi Avcı, İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin, 23 Şubat 2012 Perşembe günü Komisyon 'da görüşülmeye başlandığını hatırlatarak, “O gün 8 saat 16 dakika tümü üzerinde görüşmeler yapıldı ve tamamlandı. Bu toplantıdan bir alt komisyon kurulması kararı çıktı.” dedi.

Alt Komisyon raporunun, 5 Mart Pazar günü komisyona sunulduğunu hatırlatan Avcı, “Saat 11 'de başlayan bu toplantı 17 saat sürdü. Bu 17 saat boyunca teklifin 1. maddesi görüşüldü. Ertesi gün, komisyonumuz 15.30'da toplandı. 10 saat 30 dakika ikinci maddeyi görüştü. 7 Mart Çarşamba günü komisyon 11.00'de toplandı. 12 saat 30 dakika çalıştı ve 2. madde görüşmelerini ancak bitirebildi. 8 Mart Perşembe günü, 11 saat 40 dakika 3. madde görüşüldü. 4. madde görüşmelerine başlandı. 9 Mart Cuma günü, 6 saat 40 dakikada 4. madde görüşmeleri tamamlandı. 10 Mart'ta 8 saatte, 5. ve 6. maddelerin görüşmesini tamamladık.” diye konuştu.

342 KONUŞMA YAPILDI
Bu görüşmeler sırasında 342 konuşma yapıldığını söyleyen Avcı, “Bu konuşmalardan; komisyon üyesi AK Partililer 22, CHP 'li üyeler 30, MHP 'li üyeler 15 konuşma yaptılar. Komisyon üyesi olmayan milletvekilleri 104 konuşma yaptı. Bunlardan 4 tanesi AK Parti, 94 tanesi CHP, 2 tanesi MHP, 4 tanesi BDP. Alt komisyon çalışmaları ile birlikte komisyonumuz toplam 91 saat 41 dakika görüştü. Bu görüşmeler sonucunda ilköğretimde eğitim kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi komisyonumuzdan geçti.” şeklinde konuştu.

“KILIÇDAROĞLU BİNDİRİLMİŞ KITALAR HALİNDE KOMİSYONA MİLLETVEKİLİ SEVK ETTİ”
Komisyon çalışmalarının parlamenter demokrasi teamüllerine uygun başladığını kaydeden Avcı, şöyle devam etti: “Ne yazık ki özellikle CHP 'li milletvekilleri tüm o süreç boyunca, komisyonu çalıştırmamak, engellemek ve mümkünse hiç çalıştırmamak konusundaki gayretlerine rağmen komisyonumuz büyük bir olgunluk göstererek, çalışmaların demokratik nezaket ve teammüller doğrultusunda tamamlanması için büyük gayret gösterdi. CHP 'nin engelleme teşebbüsleri, kürsü işgaline, komisyon üyelerini konuşturmamaya, komisyon divanının çalıştırılmamasına kadar dayandı. Sonunda bugün CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu 'nun, dün CHP 'li vekilleri özellikle komisyon toplantılarına çağıran mesajları ile ortam sağlıklı biçimde çalışamaz hale getirildi. Buna rağmen, AK Partili milletvekili arkadaşlarımızın divanı iç tüzüğe uygun biçimde çalışabilmesi için gösterdikleri olağanüstü gayrete teşekkür ediyorum. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu 'nun, adeta bindirilmiş kıtalar halinde komisyona sevk ettiği milletvekillerinin tüm kaba güce dayalı engelleme çabalarına rağmen bu teklifin komisyondaki görüşmelerinin tamamlanabilmiş olması her şeye rağmen sevindiricidir. “

CHP 'nin, komisyonu çalıştırılamaz hale getirerek teklifin geri çektirilmesine çalıştığını söyleyen Avcı, “Komisyonumuz, bu tehdit ve zorbalığa boyun eğmedi.” ifadesini kullandı.

“300-400 GRAMLIK BU CİSİM, BAŞIMA İSABET ETSEYDİ TOPLANTIYI HASTANEDE YAPIYOR OLACAKTIM”

Komisyon başkanına bazı kırtasiye malzemelerinin atıldığının söylendiğini kaydeden Avcı, eline aldığı yapıştırıcı bant altlığını göstererek, “O kırtasiye malzemesi dedikleri bu. Daha doğrusu en kabası bu. Ben atanı görmedim. Gören arkadaşlarım var. Kırtasiye malzemesi dedikleri bu cisim, 300-400 gram sanıyorum, kafamı 5-6 santim sıyırdı. Çarpsaydı bu açıklamayı ben hastanede yapıyor olacaktım. Bu, Sayın Akif Hamzaçebi tarafından komisyon başkanına atılan kırtasiye malzemesi. Sayın Kılıçdaroğlu, bugünkü toplantı ile ilgili demokrasiye sürülen kara lekeden bahsetmiş. Bu kara lekeyi sizlerin ve kamuoyunun bilgisine sunuyorum.” şeklinde konuştu.

“İLK DEFA BİR SİYASİ PARTİ GENEL BAŞKANI, MİLLETVEKİLLERİNİ ÇALIŞMALARI ENGELLEMELERİ İÇİN ÖRGÜTLEMİŞTİR”
Avcı, şöyle devam etti: “Meclis tarihinde ilk defa, bir siyasi parti genel başkanı tek tek milletvekillerine mesaj gönderip, Eğitim Komisyonu odasında toplanmalarını ve sonuna kadar direnerek, bu çalışmaları engellemelerini örgütlemiştir. Ve yine yapılan açıklamalardan anlıyoruz ki bu kaba güce dayalı engelleme girişimleri genel kurul aşamasında da sürdürülmek istenmekte. Tüm bunlar kamuoyunun gözleri önünde cereyan ediyor. Milletin tüm bu gelişmeleri gereği gibi değerlendireceğine inanıyorum. Bu görüşmelerin, başladığı demokratik olgunluk içinde sona ermemiş olmasından üzgünüm.”

BASIN MENSUPLARINA SERT MÜDAHALE
TBMM Eğitim Komisyonu Başkanı Nabi Avcı, ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. “Görüntülerde bir AK Partili milletvekilinin basın mensuplarına sert müdahalesi görülüyor. Buna yönelik ne dersiniz?” şeklindeki soru üzerine Avcı, “Ben hangi milletvekili olduğunu bilmiyorum. Somut bir şey varsa ilgili vekil arkadaşımız gereken açıklamayı yapar.” diye konuştu.

Muhalefetten gelen, teklifin geçişinin meşru olmadığı yönündeki eleştirilerle ilgili ise Avcı, “Meşru olmayan bir iş yapmış olsak buraya gelip açıklama yapmazdık. İç tüzüğün gerekleri yerine getirildi.” diye ifade etti.