Türkmen Gazeteleri Berdimuhamedov'un Türkiye Ziyaretine 5 Sayfa Ayırdı

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un Türkiye ziyareti ülkenin görsel ve yazılı basınında geniş yer tuttu.

Ülkenin 4 sayfalık resmi gazeteleri, Berdimuhamedov 'un Türkiye ziyareti dolaysıyla 8 sayfa çıktı ve 5 sayfası bu ziyarete ayrıldı.
Türkmen lider Berdimuhamedov 'un Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmelerini manşete taşıyan gazeteler, stratejik işbirliği temasını öne çıkardı.

Türkmen medyası Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daveti üzerine Türkiye 'de bulunan Gurbanguli Berdimuhamedov'un ziyaretiyle iki ülke ilişkilerinin ivme kazanacağını vurguladı. Ülkenin önde gelen gazetelerinden 'Türkmenistan ' ile Rusça yayınlanan 'Neytralnıy Türkmenistan ' gazeteleri, Berdimuhamedov'un ziyaretini 'Türkmen-Türk stratejik işbirliğine yeni ivme kazandırıldı ' manşetiyle verdi.

8 sayfanın 5 sayfasının tamamını Berdimuhamedov'un ziyaretine ayıran gazeteler, Türkiye –Türkmenistan ilişkilerinin yeni boyut kazandığını yazdı. Cumhurbaşkanı Gül tarafından Berdimuhamedov 'a Devlet Nişanı 'nın takdim edilmesinin, iki dost ve kardeş ülke münasebetlerini daha üst seviyelere çıkaracağına vurgu yapıldı.
Gazeteler, Berdimuhamedov ile Gül'ün görüşmeden önce Dikmen Vadisi 'nde Mahdumguli 'nin heykeli ve Türkmenistan parkının açılışına katıldığını belirtti. Gazetelerde, Cumhurbaşkanı Gül'ün, 'Türkmenistan 'da son yıllarda büyük işler yapıldı. Her alanda büyük çaplı reformlar hayata geçiriliyor. Biz Türkiye olarak kardeş Türkmenistan'ın elde ettiği başarılardan gurur duyuyoruz. ' dediğini yazdı.

Türkmen basını, Berdimuhamedov 'un TBMM Genel Kurulu 'nda yaptığı konuşmasında; “Türkiye Türkmenistan 'ın en önemli dış ticaret ortağı. 2011 yılında dış ticaret hacmi 3 milyar 650 milyon doları aştı. 600 'ün üzerinde Türk şirketi faaliyet gösteriyor. 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle Türk şirketlerinin katılımıyla 16 milyar 100 milyon dolar, 2 milyar 600 milyon euro, 19 milyar 152 milyon Japon yeni tutarında bin 299 proje tescil edildi.” dediğini belirtti.

Türkmen medyası, bu ziyaretin iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 20. yıldönümünde yapılmasının Türkmenistan 'ın Türkiye ilişkilerine verdiği değerin bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Ülkenin diğer gazeteleri olan Vatan, Nesil ve Aşkabat gibi merkez gazeteleri de Türkiye'yi tanıtan yazılara yer verdi.