Şair Milletvekili Erdem Bayazıt Düzenlenen Sempozyumla Anıldı

Şair, yazar, düşünür ve eski milletvekili Erdem Bayazıt, Antalya'nın Kepez ilçesinde isminin verildiği kültür merkezinde düzenlenen sempozyumla anıldı.

Şair Milletvekili Erdem Bayazıt Düzenlenen Sempozyumla Anıldı
Kepez Belediyesi, Sakarya Bulvarı'nda Selçuklu yıldızı temalı kültür merkezine adını verdiği 2008'de vefat eden Erdem Bayazıt anısına 'Birazdan Gün Doğacak ' adlı bir sempozyum düzenledi. Seminere Bayazıt'ın ailesi, yakın dostları ve akademisyenler katıldı. Şairin eşi Ayşegül Bayazıt, gözyaşlarına hakim olamadığı konuşmasında şairin isminin kültür merkezine verilmesinin kendisini duygulandırdığını söyledi. Bir yıl gibi kısa bir sürede ilçeye güzel bir kültür merkezi kazandırdıklarını belirten BelediyeBaşkanı Hakan Tütüncü ise, tesise ülke insanına çok önemli katkılar sağlayan Erdem Bayazıt'ın ismini vermelerinin Kepez ve Antalya için onur ve şeref olduğunu söyledi. Tütüncü, 'Bu toprakların sesi olmayı başarabilmiş, arı Türkçe'yi en güzel şekilde kullanabilmiş olan Erdem Bayazıt, bu topraklarda bizim insanımızın yaşadığı her türlü insani duyguyu, öz dilimizde çok iyi ifade etmiştir. Bu yönüyle hepimize istikamet vermiş değerli bir büyüğümüzdür ' dedi.

Kepez Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit ise, milletlerin kültürel değerlerini gelecek kuşaklara aktarabildiği oranda ayakta kalabileceğine dikkat çekti. 'Eğer milletler kültürel değerlerini, kültür varlıklarını, insani değerlerini, yeni nesillere aktaramamışsa o milletin üretkenliği kalmaz ' diyen Özyiğit, 'Milletleri yaşatan, millet olma vasfını kazandıran kültürel değerleridir. O değerleri bünyesinde barındıran, kafa yoran, kalemiyle ve zihniyle o değerleri işleyen öncü insanlara ihtiyacımız var.Değerlerimizi kendi bünyesinde billurlaştıran güzel insanlardan birisi de Erdem Bayazıt'tır ' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Erdem Bayazıt'ın hayatının anlatıldığı kısa bir film gösterimi sunuldu. Filmde şairin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte 'Sana Bana Vatanıma Ülkemin İnsanlarına Dair ' adlı şiirini seslendirmesi davetlileri duygulandırdı. Daha sonra Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Andı başkanlığında seminerin birinci oturumuna geçildi. Erdem Bayazıt'ın 'Sana Bana Vatanıma Ülkemin İnsanlarına Dair ', 'Birazdan Gün Doğacak ', 'Güneşçağ Savaşçıları ', 'Diriliş Saati ', 'Önden Gidenler İçin ' gibi şiirleriyle hatırlanacağını anlatan Andı, 'Hatırlayanlar arasında başbakanlar, cumhurbaşkanları da çıkmıştır. Nesiller onun hararetini soluyarak bir birlikteliği, bir paylaşımı gerçekleştirmişlerdir. O bir neslin ağabeyidir. Vefatından sonra da birçok nesle ağabeylik yapmaya devam edecektir ' diye konuştu.

Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Dini Bölümler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Koç da, 'Erdem Bayazıt'ın şiiri, sesiyle, tınısıyla, rengiyle, sıcaklığı ile öyle bir şiirdir ki, bu millete Erdem Bayazıt kadar doğrudan sıcak, samimi seslenen başka şair yok ' ifadesini kullandı.

YEDİ GÜZEL ADAM

Birinci oturumun ardından Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yorulmaz'ın 'Yedi Güzel Adam 'dan biri olan Erdem Bayazıt ile Maraş Lisesi'nde ve İstanbul Hukuk Fakültesi'nde birlikte okuyan Mavera, Büyük Doğu, Diriliş, ve Edebiyat dergilerinde birlikte yazı yazan Rasim Özdenören ile yaptığı söyleşiye geçildi. Özdenören, kendileriyle ilgili yapılan 'Yedi Güzel Adam ' benzetmesiyle ilgili düşüncesinin sorulması üzerine, 'Yedi Güzel Adam, Cahit Zarifoğlu'nun'Yedi Güzel Adam' adındaki şiir kitabının arkadaş grubuna uyarlanmasıdır. 5 isim demirbaş olarak duruyor. Diğer iki isim konjonktüre göre değişiyor. Demirbaş isimler Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Alaaddin Özdenören, Akif İnan'dır. Zaman zaman bunlara farklı isimler eklendi, çıkarıldı. Aslında yedi güzel adam diye birileri yok. Bu bir yakıştırmadır. Bu yakıştırmayı insanlar benimsediler. Elbette herkesin benimsediği yakıştırmayı reddetmek adaba uygun olmaz ' dedi.

ERDEM BAYAZIT VE BAŞBAKAN ERDOĞAN

Rasim Özdenören, Anavatan Partisi'nde bir dönem milletvekilliği yapan şairin siyasi duruşuyla ilgili soruya da şu yanıtı verdi: 'Anavatancı değil, Özalcıydı. Recep Tayyip Erdoğan ile arkadaşlık yaptı. Beraber karşılıklı şiirler okudular. Tayyip Erdoğan, MSP, Refah, Saadet gibi partilerde devam ederken, aynı zamanda Turgut Özal'ın halefi olma pozisyonunu da sürdürüyordu. Erdoğan, merhum Erbakan'ın dizinin dibinde büyümüş birisi ama gönlü, kafası Turgut Özal'ın politikasına ayarlı bir insandı. AK Parti'nin politikası da bu istikamette devam ediyor. Erdem Bayazıt bir yandan Turgut Özal ile münasebetini sürdürürken, bir taraftan daonun takipçilerini gözetim altında bulunduruyordu. Erdoğan'ın zihin yapısının oluşmasında Erdem Bayazıt'ın katkısı vardır. '

Seminer, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Hasan Akay'ın 'Şiirlerin Anlatım Değeri ', Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu'nun 'Şiirlerinin Ses Değeri ' başlıkları altında yaptıkları değerlendirmelerle sona erdi. Yaklaşık 6 saat süren semineri baştan sona izleyen Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, akademisyenlere, yazar Rasim Özdenören'e, Ayşegül Bayazıt'a katılımlarından dolayı birer plaket takdim etti. Teşekkür konuşmasında gözyaşlarına hakim olamayan Ayşegül Bayazıt, 'Şu an duyduğum heyecanı anlatamam. Eşim, rahmetli Erdem Bayazıt'ın adının bu güzel mekana verilmesi beni duygulandırdı. Bu seminerde eşimin bilmediğimiz yönlerini öğrendik. Bu beni çok duygulandırdı. Burada olmasını çok isterdim. Ama hep yanımızdaolduğunu hissediyorum. Eşi olmaktan gurur duyuyorum ' diye konuştu.

Kaynak: İHA