Bakan Kılıç, Olimpiyat Adaylığı Yol Haritasını açıkladı

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul için 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylık başvurusunun yapılmasının ardından, izleyecekleri yol haritasını basın mensuplarıyla paylaştı

''İstanbul 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Adaylık Başvurusu Dosyası Tanıtım Toplantısı'' adı altında Olimpiyatevi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Spor Toto Teşkilat Başkanı Bekir Yunus Uçar ve diğer yetkililerle birlikte medya mensuplarının karşısına çıkan Bakan Suat Kılıç, adaylık başvuru dosyasıyla ilgili bilgiler verirken, kendisine yöneltilen soruları da yanıtladı.

Atatürk Olimpiyat Stadı'nın aşırı rüzgar alması nedeniyle burada planlanan atletizm müsabakalarının etkileneceğinin aktarılması üzerine Suat Kılıç, bu konuda çalışmaları olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Atatürk Olimpiyat Stadı'nın rüzgar sorunu herkesin malumu. O konuyla ilgili ayrıca bir teknik heyet çalışıyor. Türkiye'de ve dünyada mühendislik-müteahhitlik hizmeti o noktada ki, çözümsüz yapılaşma sorunu yok. Rüzgar sorununu sadece olimpiyatlar için değil, öncesinde sportif müsabakalar için sağlıklı kullanıma dönük olarak da çözüme kavuşturacağız. Mühendislik hesapları yapılıyor. Çatı gözden geçiriliyor, çatının konumuyla ilgili statik denetlemeler yapılıyor. O stat tamamen elden geçirilecek. Orası milli bir değerdir. Yeniden yapmaya çalışsanız çok önemli bir bütçe gerekir. Yeniden inşaya oranla çok cüz'i bir harcamayla, oranın rüzgar sorununu inşallah çözeceğiz.''

2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için inşa edilecek tesislerin kesinlikle atıl olmayacağının altını çizen Bakan Kılıç, ''Tesisler yapılırken hem bizim hem de Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) gözettiği bir kriter var. O da harcanılan her kuruşun, olimpiyatlar sonrasında yeniden milli ekonomiye bir değer olarak kazandırılmasıdır. Yani ölü yatırım yapılmaması. Sizi temin ederim ki, atılacak her adım ekonomiye kazandırılacak, bir ekonomik değer olarak yaşamaya devam edecek. Bir tek kuruşluk ölü yatırım söz konusu olmayacak'' diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul'un 2020 Olimpiyatları'nı alması için güçlü bir iradeyle yollarına devam ettiklerini aktardı.

Geride kalan ağustos ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla İstanbul'un 2020 Olimpiyatları adaylığını ilan ettiklerini hatırlatan Bakan Kılıç, ''Hazırlıklarımızı da geri adım atmadan sürdürüyoruz. Şubat'ın 15'i itibariyle de adaylık dosyamızı ve güven mektuplarını takdim ettik. Tepeden tırnağa tüm kademelerle, yerel yönetim ve merkezi idare olarak bu kadar destek sağlayan bir ülkenin hedefi, olimpiyatları gerçekleştirmektir. Tüm vizyonumuzu bu hedefe odakladık. Yol almaya devama edeceğiz. Tereddüte mahal verirsek, hızımız kesilir. O zaman da havada kalamayız. Yol almaya devam ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

Olimpiyatlar için diğer aday şehirlerin ne gibi eksikleri olduğuna bakmadıklarını, sadece İstanbul'un artılarına vurgu yaparak adaylığın arkasında durduklarını anlatan Suat Kılıç, ''Diğer şehirlerle ilgili yoruma gerek duymuyorum. Tüm enerjimizi yoğunlaştırmamız gereken şey, bir kıtadan bakıldığında, diğer kıtadan devamı görülen tek şehrin İstanbul olması. Bana göre söz konusu olimpiyatlarda rakibi ve alternatifi de yok'' şeklinde konuştu.

Olimpiyat bütçesinin, organizasyon hakkının kazanılması halinde yapılacak çalışmalarla belirleneceğini dile getiren Bakan Kılıç, ancak bu şekilde gerçekçi rakamların ortaya çıkacağını aktardı.

Bakan Kılıç, 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için İstanbul'un logosu ile sloganının yarışmayla belirleneceğini söyledi.

Diğer aday ülkelerin logo ve sloganlarını duyurduğunun belirtilip, İstanbul için geç mi kalındığının sorulması üzerine Bakan Kılıç, ''Geç kaldığımız bir şey yok. Tüm ön hazırlıklıklar yapılarak, genel çerçeve belirlendi. Paralimpik Oyunları'nı da kapsayan adaylığımızın parametreleri oluşturuldu. Bizim İstanbul için kullanacağımız logomuz ve sloganımız, yarışmayla belirlenecek. Kanada'da gerçekleştirilecek oylamadan önce de duyurulacak'' diye konuştu.
Kaynak: AA