Dışişleri Bakanı Davutoğlu Abd'ye Gitti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye konusunda yeni bir girişim başlatması söylemiyle ilgili, "Birleşmiş Milletler'de bu konu tekrar ele alınır, bu durum konusunda gerçek bir karar tasarısı kabul edilir. O olmuyorsa biz başka zemin oluşturur, o zeminlerde de bunları konuşuruz. Ama sessiz kalmayız' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Amerika Birleşik Devletleri ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Türk-Amerikan ilişkilerinin hem ikili, bölgesel hem de küresel bağlamda son derece kapsamlı bir gündeme sahip olduğunu hatırlatarak, karşılıklı mutabakat çerçevesinde yılda 1 kez karşılıklı ziyaretlerin yapıldığını kaydetti. Uluslararası alanda çok büyük gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken Davutoğlu, Washington'da temaslarda bulunacağını söyledi. Davutoğlu, yarınkongrenin tüm kanatlarıyla temaslarının olacağını belirten Davutoğlu, Cuma günü düşünce kuruluşlarında konuşmalarının bulunduğunu ifade etti. Vatandaşlarla, sivil toplum kuruluşları ile görüşeceğini kaydeden Davutoğlu, Pazartesi ise ABD Dışişleri Bakanı Clinton ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Thomas Donilon ile görüşeceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın Suriye konusunda yeni bir girişim başlatması söylemiyle ilgili soru soran gazeteciye Davutoğlu, Suriye ile ilgili konularla yakından ilgilendiklerini ortaya koyarak, Suriye'de barışçıl bir dönüşüm sürecinin yaşanması için ikili temaslarda bulunduklarını kaydetti. Davutoğlu, kendisinin de en son Ağustos ayında Suriye'yi ziyaret ettiğini hatırlatarak, Suriye yönetiminin kendi halkıyla çatışma yolunu tercih ettiğini belirtti

Davutoğlu, Arap Ligi girişimlerinden de bahsederek, Arap Ligi'nin istenen başarıya ulaşamayınca Birleşmiş Milletler'e gittiğini söyledi. Davutoğlu, ''Türkiye'nin de desteklediği, hiç bir yabancı müdahaleyi yaptırım zikredilmeyen, bu anlamda esnek bir karar tasarısı, bir çağrı içeren karar tasarısı, uluslararası kesimin büyük desteğini almasına rağmen 2 ülkenin vetosuna takılması sebebiyle Birleşmiş Milletler'de de bir tıkanma yaşandı. Ama Suriye'de kan akmaya devam etti. Birleşmiş Milletler'de oylamayapıldığı gün ve sonrasında Humus'ta yaşananlar herhalde herkesin uykularını kaçırması gereken gelişmeler. Biz Birleşmiş Milletler süreci tıkandı diye yerimizde oturup, akan kanı seyredemezdik. O andan itibaren gerek bölgemizde gerekse küresel aktörlerle temaslarımızı yoğun şekilde sürdürdük'' ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, isteyen herkesle görüştüklerini ifade ederek, ' İstiyoruz ki, insani bir trajedi haline dönüşen bu sorun çerçevesinde ortak bir mutabakat zemini oluşturalım. Bu mutabakat zemininde konuya Birleşmiş Milletler dışında kapsayıcı platform içinde arayalım. Esas çabamız budur. Bunun için biz, girişimlerimizi önümüzdeki günlerde de sürdüreceğiz'' dedi. Arap Ligi ile birlikte uluslararası bir girişimi devreye sokacaklarının altını çizen Davutoğlu, ''Bu konuda kararlıyız. Hiç bir şekilde bu akan kanaseyirci kalmayız'' dedi.

Kilis'te 10 bin kişilik bir konteyner kent konusunda Davutoğlu, Suriye'den gelen vatandaşlar için Kilis'te çalışma yürütüldüğünü söyledi. Davutoğlu, Suriye vatandaşlarının daha iyi şartlarda barınmaları için her türlü çabayı göstereceklerini ifade ederek, ' Türkiye güçlü bir devlet geleneğine sahip bir ülkedir. Bu devlet geleneğinin belki de asli unsurlarından bir tanesi de bize sığınanların etnik, mezhebi kimliklerine bakmaksızın her zaman kucak açmamızdır. bu bizim devlet olmamızın, bu tarihe,coğrafyaya ait olmamızın doğal sonucudur ' diye konuştu. 11 İranlı'nın kurtarılması konusunda Davutoğlu, ''İran Dışişleri Bakanı Salihi hem telefonla hem de yazılı bir mesajla bu konuda yardımımızı talep etmişti. Bizde elimizdeki bütün imkanları kullanarak, İranlı komşularımızın ülkemize intikalini sağladık. Şu anda Hatay'dalar. İnşallah yakın zamanda da onları İran'a, ailelerine kavuşturacağız'' şeklinde konuştu. Libya'da karışıklık başladığında 65 ülkeden 10 bini aşkın insanı ülkelerine kavuşturduklarını söyleye Davutoğlu, bunu insani bir konu olarakgördüklerini söyledi.

Suriye'ye askeri müdahale olasılığı ile ilgili soru soran gazeteciye Davutoğlu, son 1 yıl içinde en barışçıl katkıyı yapan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlattı. Davutoğlu, ' Biz bir tek kardeşimizin dahi burnunun kanamasına, hele hele bölgeye dışarıdan müdahale olmasına ilkesel olarak karşıyız. Bunun olmaması için hep çaba sarf ettik. Suriye'de bir zulüm söz konusu olduğunda da, bir baskı söz konusu olduğunda da, kadınların, çocukların hukukunu korumak da bizim görevimizdir. Bu insani bir görevimizdir,komşuluk hukukunun gereğidir'' diye konuştu

' 49 Türk istihbarat subayının Suriye'de yakalandığı ve serbest bırakılmaları için müzakerelerin sürdüğü ' iddiasına ilişkin Davutoğlu, böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. Davutoğlu, ' Bu tür psikolojik operasyonların yürütüldüğü dönemde, kamuoyumuzu son derece hassas olmaya davet ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti hangi yöntemi, ne zaman kullanacağını, bilecek kadar tecrübeli bir geleneğe sahiptir ' dedi

Suriye'de yeni bir diplomatik girişim konusunda uluslararası bir konferansın düzenlenmesi için tarihin belirlenip belirlenmediği sorusuna ise Davutoğlu, ' Bu istişareleri sürdürüyoruz. Eğer Birleşmiş Milletler üzerine düşeni yapmıyorsa, son derece yanlış kullanılan veto hakkıyla, Suriye'nin kaderi önce Suriyelileri ilgilendirir. Suriye halkının iradesidir. İkinci olarak, komşusu olan Arap ülkelerini ve Arap olmayan tek komşusu olan Türkiye'yi ilgilendirir. Üçüncüsü bölgeyi, daha sonra da küresel aktörleriilgilendirir. Birleşmiş Milletler'de bence bundan sonra da daha açık sorgulanması gereken daimi üyelerin içinde yürütülen müzakereler, bütün bu ilgili tarafları, birinci derece ilgilendiren tarafları göz ardı edecek şekilde veto hakkı kullanımları, Birleşmiş Milletler sistemini tıkadı. O tasarıyı sunan Arap Ligi'dir. İçinde tüm Arap ülkelerinin olduğu Türkiye, doğrudan bu meseleyle ilgili. Dolayısıyla bizim kaygılarımız gözetilmiyorsa, Suriye'de akan kan durdurulacak şekilde esnek bir Birleşmiş Milletlerkararı sırf karşılıklı güç dengeleri dolayısıyla çıkarılamıyorsa, o zaman bu insanlık vicdanını temsil edecek başka platformlar oluşturma ihtiyacı doğar. Bu çerçevede, böyle bir platform, görüşme ortamı oluşturmak için çabalarımızı sürdüreceğiz. Biz hiç bir zaman bu meseleleri prestij ve şov malzemesi olarak görmedik. Şu anda bizi ilgilendiren tek şey, gece ve gündüz, Suriyeli kardeşlerimizin akan kanının durmasıdır. Nerede olursa olsun, nasıl olursa olsun, bunun durması gerekir. Kim olursa olsun bunamüdahil olması gerekir'' ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, duruma sessiz kalamayaklarını belirterek, ''Birleşmiş Milletler'de bu konu tekrar ele alınır, bu durum konusunda gerçek bir karar tasarısı kabul edilir, o olmuyorsa biz başka zemin oluşturur, o zeminlerde de bunları konuşuruz. Ama sessiz kalmayız'' dedi.
Kaynak: İHA