Baykal'dan, Wikileaks Belgesindeki 'Rüşvet Aldığı' İddialarına Cevap

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Wikileaks belgelerinde yer alan rüşvet aldığı iddialarının gerçek dışı olduğunu belirterek, "Emniyet Genel Müdürlüğüne yolsuzluk belgeleri varsa bunun dedikodusunu ABD büyükelçisi ile yapmak değil yargı organına bunun hesabını sormaktır" dedi.

  Baykal, TBMM`de gazetecilerin rüşvet aldığına dair iddialarla ilgili sorularını cevapladı. Baykal, son günlerde gündeme gelen Wikileaks belgelerinin içinde yer alan Ankara`daki siyasi müsteşarın Washington`a çektiği telgrafın çok önem taşıdığını anlatarak, ``Bu telgraftan şunu öğreniyoruz. İçişleri Bakanlığı Emniyet Müdürlüğü, ABD Büyükelçiliğine yeni başlamış büyük bir dava ile ilgili olarak bir brifing vermiştir. Bağımsız bir devletin yargı organında ele alınmakta olan bir konu ilgili olarak o konuylailgili bir somut delil ortaya çıkmadan Emniyet Genel Müdürlüğü`nün ABD büyükelçiliğine giderek bu siyasi dava ile ilgili bilgi vermesi bağımsız bir ülke açısından vahim bir manzara oluşturmuştur. Bu olayın ciddi şekilde sorgulanması gerekir. Bir ülkenin Emniyet Genel Müdürlüğü bir takım işleri resmi ağızdan ifade etmek imkanına sahip değilken yabancı bir ülkeye bu konuda suçlamalar yapmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü kendi vatandaşları ile ilgili ABD Büyükelçiliğine iddialar ve suçlamalarda bulunmuştur.Vahim bir manzaradır. Dava başlangıç aşamasında. Bu olayın çok iyi sorgulanması gerekir`` diye konuştu.

'Bu iddia gerçek dışıdır`` diyen Baykal, şunları kaydetti: ```Ana muhalefet partisinin genel başkanının rüşvet aldığına ilişkin kanıtlar elimizdedir` diyen kimdir. Emniyet Genel Müdürlüğü. Kime demiştir, ABD Büyükelçiliğine. Çok vahim bir olay. Pek çok açıdan bunun irdelenmesi gerek. Emniyet Genel Müdürlüğüne yolsuzluk belgeleri varsa bunun dedikodusunu ABD Büyükelçisi ile yapmak değil yargı organına bunun hesabını sormak yakışır. Bu iddiayı, ithamı ABD büyükelçisine dedikodu gibi konuşacaksınız. Emniyet Genel Müdürlüğü Türkiye`deki her vatandaşın hukukuna sahipçıkması gereken bir kuruluş. Eğer Ana Muhalefet Partisinin Genel Başkanına bu iddiayı atıyorsan derhal bunu açıklayacaksın. Biz bunu görünce avukat aracılığıyla bir açıklama yaptık. 3 gün içinde bu belgeyi bize verin diye. Elinde belge yokken konuşuyorsan o vahim bir manzara. Ulu orta bir iddia atan Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye`de neyin güvencesidir. Bu brifingin konusu olarak savcıların her hafta Başbakan`a bilgi verdiği görülmüştür. Bunu söyleyen Emniyet Genel Müdürlüğü kime söyledi ABD yetkililerine.Türkiye`de Ergenekon savcıların her hafta Başbakan`a brifing verdiğini dile getirmişler. Her birisi çok büyük sonuçlara gider. Bu iddia doğruysa Ergenekon davası ile çok büyük sonuçlar çıkar. Başbakan `ben Ergenokon davasının savcısıyım` diye açıklama yapmıştı. Bu ifadeyle yepyeni bir anlam kazandı. Bu Ergenekon davasının temellerini sarsacaktır. Böyle bir manzarayla karşı karşıyayız. Ne yalanlanmıştır. Brifing verilmedi mi. Bazı arkadaşlar ABD büyükelçiliğine sormuşlar. Siz kendi polisinize sorun demişler.O zamanın İçişleri Bakanı benim bilgim yok demiş. Bu iddialar doğru değilse Emniyet bir şeyi mi ispatlamak istiyor. Bu brifingin yapılması kararını kim aldı? Başbakan mı karar aldı. Bu heyet kimlerden oluşuyor. ABD kendisine söylenen sözleri değiştirerek mi aktardı? Nerde o belgeler. O belgeleri derhal ortaya çıkarın. Eğer belge yoksa o sözleri nasıl söylersiniz. Bu konuda ABD büyükelçiliğinin söyleyecek sözü olmalıdır. ABD büyükelçiliği kimsenin sorgulamasına gerek kalmadan açıklamanın bir yolunubulacaktır. Bunun aydınlığa kavuşması gerekir. Ben böyle bir brifing verildiği, içinde de şunlar söylendi şeklinde tamamen uydurma bir senaryoyu Washington`a çekmiş olacağına en küçük bir ihtimal vermiyorum. Bu saçmalıktan kurtulmanın yolu inkar değildir.`` Emniyet eski Genel Müdürü, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kağan Köksal da TBMM`de gazetecilerin konuyla ilgili sorusunu cevapladı. Köksal, ``Söylenenler Genel Müdürlük zamanımla ilgili. Böyle bir brifing vermedim de, verdirmedim de`` dedi

 
Kaynak: İHA