Soğuk, Çiçek Seralarını Vurdu, 14 Şubat’ta Güller Kenya ve Kolombiya’dan Gelecek

Çiçeğin en fazla tüketildiği 14 Şubat Sevgililer Günü öncesi seralarının soğuk havalardan etkilenmesi kesme çiçek üreticilerini üzdü.

Soğuk, Çiçek Seralarını Vurdu, 14 Şubat’ta Güller Kenya ve Kolombiya’dan Gelecek
  Kesme çiçek yetiştiriciliğinin en yoğun yapıldığı Antalya 'da ocak ayından bu yana etkili olan soğuk havalar, üretimi yüzde 60 'a varan oranda düşürdü. Üretimdeki bu azalmanın 14 Şubat Sevgililer Günü öncesine denk gelmesi, Türkiye 'den yapılan kesme çiçek ihracatına da yansıdı. Geçtiğimiz yıl 30 milyon dal olan kesme çiçek ihracatı, bu sene 10 milyon dala kadar geriledi. Yeterli miktarda üretimin olmaması nedeniyle, iç talebin Kenya ve Kolombiya 'dan ithalatla karşılanacağı belirtiliyor.

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, geçen yıla göre üretimde yüzde 60 düşüş olduğunu belirterek, 'Bu durum, Sevgililer Günü 'nün de çiçek tedarikinde sıkıntıya yol açacak. 'dedi. Üretimdeki düşüşün hem ihracata hem de çiçek fiyatlarına olumsuz yansıyacağını kaydeden Bağdatlıoğlu, bu yıl sevgililerin çiçeği yüzde 50 daha pahalı almak zorunda kalacağını söyledi. Bağdatlıoğlu, kesme çiçek ihracatının da 30 milyon daldan 10 milyon dala kadar düştüğü bilgisini verdi.
Sevgililer Günü 'nde kırmızı gülün daha fazla talep gördüğünü dile getiren Bağdatlıoğlu, şöyle devam etti: 'Bu özel günde talepler özellikle kırmızı gülde yoğunlaşıyor. Bundan dolayı bu yıl geçmiş yıllara göre daha fazla bir ithalat patlaması yaşanıyor. Ayrıca soğuklar sadece Türkiye 'yi değil, Avrupa ve Kuzey Afrika 'daki üretimi de etkiledi. İklim şartlarından dolayı bu yıl Sevgililer Günü 'nün kazananı Kenya ve Kolombiya olacak. 'Gül ithalatındaki artışın yüzde 95 katma değer sağlayan ihracatçıları üzdüğünü ifade eden Osman Bağdatlıoğlu, 'Sevgililer Günü 'nde ağırlıklı karanfil, gerbera, ranunculus ve yeşillik ihraç ediyoruz. Ülke olarak da en çok fazla Hollanda, Almanya, İngiltere ve Rusya 'ya çiçek satıyoruz. Özellikle Rusya 'da ciddi hareketlilik yaşanıyor. Artık Türk çiçeği kalitesiyle, organizasyonuyla dünya pazarında yer edindi. Ancak bu ivmeyi ürün azlığı kırmış durumda. 'diye konuştu. Soğuk havaların sadece üretimi etkilemediğini, nakliyede de sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Bağdatlıoğlu, çiçeklerin Avrupa 'ya sevkiyatı ve satışının da olumsuz etkilendiğini aktardı.

GÜL, 7-8 LİRADAN SATILACAK

Antalya Çiçekçiler Odası Alim Uysal da, üretim azlığından dolayı fiyatların geçen yıla göre ortalama yüzde 50 civarında artacağını söyledi. Gülün 7,5-10 TL arasında satılacağını belirten Uysal, sadece gülün değil, yanında kullanılan malzemelerin fiyatlarında da ciddi artışın olduğunu kaydetti. Uysal, 'Geçen sene satışlarımız beklentilerimizin üzerinde oldu. Bu sene satışlarda belirsizlik var. Geçen seneki satışı yakalamayı hedefliyoruz. 'dedi. Uysal 'ın verdiği bilgilere göre, 14 Şubat Sevgililer Günü 'nde gül 7,5-10 lira arasında, orkide 75, karanfil 2, gerbera 2, krizantem 3-4, kazabılanka ise 17,5 liradan satılacak. Adrese teslim gülün tanesi ise 25 liradan sevgililere ulaştırılacak.

TÜRKLER ÇİÇEĞE 3, İSVİÇRELİLER 94 EURO HARCIYOR

Dünyada çiçeğe en fazla para harcayan ülke İsviçre. Bu ülkede kişi başı çiçek tüketimi 94 euro. Dünya çiçek üretimi ve ticaretini elinde tutan Hollanda 'da ise kişi başı 60 euroluk çiçek tüketiliyor. Bu ülkeleri 58 euro ile Norveç, 44 'er euro Avusturya ve Belçika, 40 'ar euro ile Danimarka ve İngiltere, 38 euro ile Almanya, 34 'er euro ile İsveç ve Finlandiya, 33 'er euro ile İtalya ve Fransa, 31 euro ile İrlanda, 25 euro ile Slovenya, 19 euro ile İspanya, 17 euro ile Portekiz, 16 euro ile Yunanistan, 13 euro ile Macaristan, 9 euro ile Çek Cumhuriyeti, 7 'şer euro ile Hırvatistan, Polonya ve Slovakya izliyor. Türkiye kişi başı 3 euroluk çiçek tüketimiyle son sıralarda yer alıyor.

Tablo
Türkiye süs bitkileri ihracatı;
Yıl Değer (bin dolar)
2006 40.522
2007 46.447
2008 45.524
2009 49.150
2010 56.255
2011 76.322