“Ötekileşme Zihniyeti Birlik ve Beraberliğimizi Bozar”

Moderatörlüğünü Şanar Yurdatapan’ın yaptığı Küçük Millet Meclisi’nde konuşma yapan Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem, siyasi görüşe ve ideolojilere saygı duyulmasını istedi.

“Ötekileşme Zihniyeti Birlik ve Beraberliğimizi Bozar”
  Sinecem ayrıca ötekileşme zihniyetinin birlik ve beraberliği bozduğunu ifade etti.

Muş Küçük Millet Meclisi, şubat ayı toplantısını yaptı. Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı toplantı salonunda moderatörlüğünü Şanar Yurdatapan 'ın yaptığı oturuma Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili Demir Çelik, Muş Belediye Başkanlığı adına Muhterem Bozkurt, İl Genel Meclis Başkanı Muhsin Yiğit, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem, BDP İl Başkanı Fatih Barutçu, CHP Muş İl Başkanı İsmail Adanur, İl Genel Meclis Üyeleri, Altınova Belediye Başkanı Bahattin Bahadır ve STK temsilcileri katıldı.

Daha önce Muş 'ta yapılan Küçük Millet Meclisi toplantıları ile ilgili ilk konuşmayı yapan Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem, siyasi görüşlere ve ideolojilere saygı duyulmasını istedi. Küçük Millet Meclisi toplantılarına Ticaret Odası olarak yer verdiklerini açıklayan Sinecem, tartışmaların ve siyasi düşüncelere saldırıların yapılması hainde artık yer vermeyeceklerini söyledi. Ticaret ve Sanayi Odası`nda yapılan toplantılar nedeniyle ağır eleştirilere maruz kaldıklarını ifade eden Sinecem şöyle konuştu: “Gerçekten çok ciddi bir şekilde hareket etmemiz lazım. Herkesin kendisine göre bir ideolojisi ve görüşü vardır. Sadece benim siyasi görüşüm ve ideolojim sadece benim fikrim zihniyeti asla ve asla insanları birlik ve beraberlik içerisinde bir yere götürmez. Önemli olan bizim ortak yönlerimizi değerlendirmektir. Nelerin üzerinde durmayı ve hangi sorunları çözer ya da çözemeyiz diye çaba sarf etmemiz lazım. Bu sorunların üzerinde durmak lazım. Buna örnek olarak Muş Şeker Fabrikası 'nın özelleştirilmesini gündeme alalım, bunu yaparken Ahmet bunu Mehmet bunu yaptı olmasın. Özelleştirme bize ne getirir ne götürür, artısı ve eksisi nedir diye bunları tartışmamız lazım. Tek sizden isteğim ve arzum ilimizin ve memleketimizin sorunlarını tartışma arzusuyla ortaya atmak istiyorsak bir birimizin görüşüne ve ideolojisine saygı gösterelim. Saygı gösterelim ki sorunları çözelim. Ortak yönlerimizi ele alalım ve birlik olalım. Birlikte hareket ettiğimizde inanıyorum ki sorunlara çözüm buluruz. Geçen hafta burada farklı düşünce ve fikirli arkadaşlarımız arasında tartışmalar meydana geldi ve bunlar bizi kutuplaştırıyor.”

Küçük Millet Meclisi 'nin moderatörlüğünü yapan Şanar Yurdatapan, Muş 'ta yapılan toplantılardaki sorunlara açıklık getirerek toplantıların amaçları hakkında bilgi verdi. Yurdatapan, yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Öncellikle ben Küçük Millet Meclisi nedir ve ne oluyor diye size küçük bir bilgi vereceğim. Biz ne Ankara ne de İstanbul 'dan gelerek Küçük Millet Meclisi yaratabilir ne yönetebiliriz. Muş kendisi istiyorsa bu olur, istemezse olmaz. Belki de ileride ne güzel bir şey vardı, keşke devam etseydi, belki de ne saçma sapan bir şeymiş, iyi ki gitti denilebilir. Küçük Millet Meclisleri şunu amaçlıyor; Türkiye 'de hepimizin bildiği gibi politika yukarıdan aşağıya doğru işliyor. Her ne kadar partilerin organı varsa ve bu organlar en yüksek organdan en düşüğüne kadar piramit halindelerse de kararlar aşağıdan yukarıya doğru alınmıyor. Her partide istisnasız bir baş karar veriyor. Hatta bazen de tek baş karar veriyor. Sonuçta demokrasinin işlemesi onların kararına kalıyor. Burada bir sakatlık var. Bu sakatlar yukarıdan aşağıya doğru düzeltilir mi? Niye düzeltilsin zaman zaman düşünüyorum. Yukarıdan aşağıya doğru düzeltilmesi belki de hayal olur. Bir ayda bir Türkiye 'nin genel konularından, ama güncel olacak şekilde seçseler ikincisi ise yerel sorunlar gündeme alınmalıdır. Geçen sene Küçük Millet Meclislerinin ortak paydası çıkmıştı. Yukarılardakilerin yapmış olduğu sert kavgayı bizde aşağıda yapıyoruz. Bazen de öyle kutuplaşmalar oluyor ki çıkmaza girip kalıyor. İşte böylesi bir şey başarılabilirse iyi olur.”