Bakan Çağlayan'dan Körfez Ülkelerine 'vizeleri Kaldıralım' Çağrısı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi'ne üye 7 ülke arasında vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasını talep etti. Çağlayan, bu ülkeler arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA)'nın da bir an evvel imzalanıp yürürlüğe girmesini istedi.

Bakan Çağlayan'dan Körfez Ülkelerine 'vizeleri Kaldıralım' Çağrısı
  Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi 1. İş Forumu başladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Körfez İşbirliği Konseyi Odalar Federasyonu (FGCCC) ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) tarafından tertip edilen forum, 6-7 Şubat tarihlerini kapsıyor. Konseye üye 7 ülkeden yatırımcıları bir araya getiren forumun açılışına Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da katıldı.

Forumda söz alan Zafer Çağlayan, Türkiye`nin Körfez ülkeleri ile ithalat ve ihracatının 1,8 milyar dolara denk geldiğini bildirdi. Çağlayan, 'Peygamber efendimiz `Yemeklerinizi topluca yiyiniz. Kuşku yok bir kişinin yiyeceği yemek iki kişiye yeter. İki kişinin yiyeceği de 5-6 kişiye yeter. Kuşku yok bereket topluluktadır. O sebeple bir araya gelmemiz, ticaretimizi artıracak, bereketlendirecektir. 'dedi.

ABD ve Avrupa`da ekonomik daralmanın devam ettiğini anlatan Çağlayan, böyle bir ortamda birliğin, beraberliğin daha önemli bir hal aldığını vurguladı. 2011`de Türkiye ihracatının 135 milyar dolar olduğuna işaret eden Çağlayan, 'Şu an ürün satamadığımız iki ülke var. Onlar da Kilibati va Panolu`dan oluşuyor. Kuşku yok yatırımlara en açık ülkelerden biriyiz, şirketlerin en kolay kurulabildiği ülkelerden biriyiz. Bakın, yakında uluslararası yatırımcıyı çekebilecek bir teşvik modelini kamuoyuna açıklayacağız. 'ifadelerini kullandı.

Türkiye`nin 2011 itibari ile yüzde 8,3 büyüyeceğini öngören Ekonomi Bakanı, böylece dünyanın önde gelen ekonomilerini geride bırakacağını kaydetti. Körfez ülkelerine, üçüncü ülkelerde müteahhitlik adına ortaklık teklif eden Zafer Çağlayan, bu anlamda bölgede pek çok yatırımın hayata geçirilebileceğini aktardı. Körfez ülkelerinden yatırımcıların Türkiye`ye gelişini önemli gördüklerinin altını çizen Çağlayan, şöyle devam etti:
'Ticaretimiz 10 senede 6- 7 kat artsa da yeterli değildir. Artık, Türkiye ile 6 Körfez ülkesinin ticaretinin 13,5 milyar dolar seviyesinde olması gücümüzü ortaya koymamaktadır. Aramızda ticareti ciddi oranda artıracak yapı vardır. Onun için gelin vizeleri kaldıralım. Türkiye olarak 62 ülke ile vizeyi kaldırdık. Bu anlamda sınırların kalkmasını, yatırımların artmasını temenni ediyoruz. STA bizim için önem arz ediyor. Türkiye pek çok ülke ile STA yapmıştır. Bu ülkeler arası yatırımları artıracaktır. Onun için Körfez ülkelerinin olayı uzatmadan Türkiye ile güç birliği yapmasını STA`yı tamamlamasını önemli görüyoruz. '

YAZICI: STA HEMEN HAYATA GEÇİRİLMELİ
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da konuşmasında, gelinen aşamada bölgelerin ve ülkelerin önemli ortaklıklar oluşturduğuna işaret etti. Türkiye`nin 2008`de Körfez ülkeleri ile ticaretinin 2002`ye oranla 7 kat artarak 14,2 milyar dolar olduğunu duyuran Yazıcı, 'Bunalıma rağmen 2009`da ithalat ve ihracat daralırken; 2010`da 9 milyar dolar, 2011 de 12 milyar dolar olmuştur. Trende bakıldığında 2008 rakamlarını yakalayabilir hatta aşabiliriz. 'dedi.

Bölgenin yatırımlar adına çekici bir görünüm ortaya koyduğuna değinen Yazıcı, bu minvalde STA`nın hemen hayata geçirilmesini teklif etti. Yazıcı, Türkiye`nin mütehhitlik alanında önemli bir güç olduğuna temas ederken, burada ortak faaliyetlerde bulunulabileceğini savundu. Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, 'Ticareti artırma adına vizeleri, gümrük duvarlarını kaldırmalıyız. Mal, birey ve sermaye dolaşımını artırmalıyız. 'önerilerinde bulundu.

HİSARCIKLIOĞLU: KARŞILIKLI YATIRIMLARI ARTIRALIM
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da 'Türkiye ve körfez ülkeleri arasında ticaret 12 milyar dolar. Bu ülkeler arası toplam dış ticaretin yüzde 1`ine tekabül ediyor. Bizler, Körfez ülkeleri ile her alanda ortaklığı artırmayı temenni ediyoruz. Nihayetinde gelirlerimizi artırmak artırmak için karşılıklı ticareti artırmalıyız. 'diye konuştu. Türkiye ve Körfez ülkeleri arasında uygulanan vizelerden yakınan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

'Bizler kardeşiz ama birbirimizin evimize gidebilmek için vize almamız gerekiyor. Bunun hepimizin ülkemizin idarecilerine, ilgili bakanlarına anlatmalıyız. Hem kardeşiz diyeceğiz hem de birbirimize gidemiyoruz. Ticarette aramıza gümrük duvarları öreceğiz. Bu nasıl bir kardeşlik örneğidir. Onun için ticaretin önünde bulunan engeller kaldırılmalı. Bakın model olan Avrupa ülkeleri zenginliklerini birbirleri ile paylaşıyorlar. Ama bizler bir birimize gümrük duvarları koyuyoruz. Koymamalıyız. Biz, Serbest Ticaret Anlaşması`nın hemen sonlandırılmasını talep ediyoruz. '

Hisarcıklıoğlu, dünyanın tamamı temel alındığında 2,5 trilyon değerinde olan Körfez fonlarının sadece 30 milyar dolarlık bölümünün Türkiye`ye geldiğinden dert yandı.
FGCC Başkanı Saleh Kamel de Türkiye`nin İslam ülkeleri için iyi bir rol model olduğunun altını çizdi. Körfez ülkelerine Türkiye`nin birikimlerinden yararlanmayı öneren Kamel, karşılıklı yatırımların da artması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi 1. İş Forumu`nda daha sonra Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı`ya plaket takdim edildi.