"İnsanları Suçlayıcı Polemik İçine Girmeyelim"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Antalya ve Ankara'daki nakillere ilişkin, Akdeniz ve Hacettepe Üniversitesinin raporlarının değerlendirileceğini belirterek, "Bu işlerde vatandaşın özeline çok dikkat etmek gerekir. İnsanları suçlayıcı polemik için girmeyelim. Üniversitelerin moral motivasyonunu geriletmeyelim. Bilim insanları ne diyor ona bakalım" önerilerinde bulundu. Akdağ, 'Nakilde yanlış varsa karşılığı elbette olacaktır" ifadesini de kullandı.

'İnsanları Suçlayıcı Polemik İçine Girmeyelim'
Sağlık Bakanlığı Doku Nakli Komisyonu toplanıyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, çift kol ve çift bacak nakli yapıldıktan sonra uzuvların alınması ve Şevket Çavdar'ın hayatını kaybetmesi nedeniyle basının karşısına geçerek soruları yanıtladı.

'Her üniversite etik konsey oluşturuyor 'diyen Akdağ, 'Bu komisyonların aldığı kararlar sonucunda üniversitelerin yaptığı nakiller rapor haline getiriliyor ve bakanlığımıza sunuluyor. Akdeniz ve Hacettepe Üniversitesi'nin raporları da değerlendirilecek 'dedi.

Normal şartlarda yılda iki kez komisyonun toplandığını ifade eden Recep Akdağ, 'Ama şu anda kamuoyunda bu mesele çok canlı bir biçimde tartışılığı ve önemli bir hassasiyet oluştuğu için kurul toplantısını erkene aldık. Her iki üniversitenin raporlarını değerlendirecekler. Süreci değerlendirip kamuoyunu bilgilendireceğiz 'diye konuştu.

'BU İŞLERDE VATANDAŞIN ÖZELİNE ÇOK DİKKAT ETMEK GEREKİR '

Bu meselenin bir kaç boyutu olduğunu söyleyen Akdağ, 'En önemli boyutu bu organların naklediğildiğ aileler ve kişilerdir. Bir defa onları korumamız lazım. Bu işi insanların hayat kalitesi yükselsin diye yapıyoruz. Dolayısıyla birinci derecede onları korumak ve örselememek gerekir. Bu herkesin üzerine düşen bir vazife. Bu işlerde vatandaşın özeline çok itina etmek gerekir. Nakil için organ ya da dokuları bağışlayan aile veya kişilerin hatırasına ya da onların bugünkü taleplerine de intina etmek gerekir 'önerilerinde bulundu.

'ÖNYARGILI DAVRANMAK DOĞRU OLMAZ'

Bu kadar zor bir işe soyunmuş olan bilim insanlarının ve onlara yardımcı olan ekiplerin psikolojisini de düşünmek gerektiğine dikkat çeken Bakan Akdağ, 'İnsanları kolayca polemiklerle suçlayıcı tavırların içine girmeyi doğru bulmuyorum. Nakilde yanlışlık yapılmışsa bu mutlaka karşılığını bulur. Ama yanlış yapılmıştır diye işin başından ön yargılı davranmak da asla doğru olmaz, hele ki bu meseleyi günlük bir polemiğin konusu haline getirmek hiç doğru olmaz. Bilim konuşurken de kurullar halinde ve komisyonlar halinde konuşsun. Tek tek herkesin düşüncesi farklı olabilir, bu bizi doğru bir yere götürmez 'ifadelerini kullandı.

'BİLİM İNSANLARI NE DİYOR ONA BAKALIM '

Daha önce Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirilen operasyonda da bir bacağın geri alındığını anımsatan Akdağ, 'O yüzden bilim insanlarının konuyla ilgili söylediklerine kulak verelim 'dedi.

'NAKİLLERDEN ÖNCE BAKANLIK KARAR VERMİYOR '


Nakillerden önce Bakanlar Kurulu'nun karar vermediğini de vurgulayan Recep Akdağ, 'Hiç bir zaman öyle olmuyor. Her organ naklinde bakanlıktan izin mi alınıyor? İşin kuralı gereği kendi komisyonlarıyla bu kararları veren üniversitelerin yaptıkları işler de bu kurula geliyor. Şuanda da yapılan bundan ibaret 'şeklinde konuştu. BEYAZ GAZETE