Balıkçılar Avlanmada Kotanın Artırılmasını İstiyor

Karadenizli balıkçılar, avlanmada kotanın artırılmasını istediler.

Balıkçılar Avlanmada Kotanın Artırılmasını İstiyor
Bu sene kötü bir sezon geçirdiklerini belirten balıkçı Eftal Mutlu, 'Şu anda balıkçılar istavrit avlamaya çalışıyor. Bu sene hamsi erken oldu, Gürcistan'ı terk etti, şimdi Abhazya'da. Türkiye'den giden balıkçılar Abhazya'da fabrikalara çalışıyorlar, oradan da balık getiriyorlar. Şu an tezgahlara gelen hamsinin çoğu Abhazya'dan gelen hamsilerden oluşuyor. İstavrit az bir miktarda Sinop ve Fatsa bölgesinde var. Diğer balıklar ise küçük balıkçıların yakaladığı balıklar. Bu sene Türkiye çok kısır birbalıkçılık yaşadı ' dedi.

Bu sene istedikleri hedefin çok altında kaldıklarını ifade eden Mutlu, 'Biz geçen seneyi 'kötü' diyorduk, bu sene daha felaket. Geçen sene tekne başı 3 bin, 3 bin 500 ton tutuldu. Bu sene de bin 750-2 bin ton civarında ama değerini bulmadı. İçimizde çok bencil insanlar var. 'Her şey benim olsun' diyenler var. Onlar olduğu müddetçe balıkçılık sürekli kötüye gidecek gibi görünüyor ' diye konuştu

'KARADENİZ KORUNMAYA ALINSIN '

Karadeniz'in korunmaya alınması gerektiğini de belirten balıkçı Eftal Mutlu, 'Biz bunu acil olarak devletten talep ediyoruz. Şimdi bir yeni kararname çıkacak. Bizi bağlayan sirküler diyelim buna. Bu sirkülerin çerçevesinde balıkçılar bazı önerilerde bulunuyor. Biz devletten bunu dikkate almasını istiyoruz. Avlanma zamanının kısıtlanması gerekiyor. Balıklarda kotaların artırılması gerek, daha az balık yakalamamız lazım. Dış ülkelerde balık avlamamıza izin verilmesi lazım. 20 milden yukarıya avcılıkolmaması lazım. Çok agresif kararların alınması lazım. Balıkçı teknelerinin sınırlandırılması lazım. Gerekirse devlet bir miktarını satın alması lazım. Bizim ortaklarımız var. Karadeniz'de Romanya, Bulgaristan balığa ortak görünüyorlar ' şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA