Antepfıstığı Kozmetik ve Güneş Kremlerine Giriyor

TÜBİTAK Ortaöğretim Okulları Öğrenciler Arası Proje yarışmasına hazırladığı ilginç projeyle yarı finale kalan GKV Özel Okulları 11.sınıf öğrencisi Ersin Bacaksız, Antepfıstığı'nın kozmetik ve güneş kremlerine girmesini sağlayacak.

Antepfıstığı Kozmetik ve Güneş Kremlerine Giriyor
Gaziantep Kolej Vakfı (GKV) Özel Okulları Anadolu Lisesi 11.sınıf öğrencisi Ersin Bacaksız, yaptığı bilimsel çalışma sonucunda Antepfıstığı'nın, bıttım ve menengiç bitkisinin kozmetik ürünler yanında güneş kremlerinde de ham madde olarak kullanılmasının daha verimli sonuçlar alacağını kanıtladı. TÜBİTAK Ortaöğretim Okulları öğrencileri arasında düzenlenen proje yarışmasında yarı finale kalan Ersin Bacaksız'ın finale kalacağına kesin gözüyle bakılıyor.

TÜBİTAK için hazırlanan kozmetik ve güneş kremlerinde kullanılan organik fotoprotektif maddelere alternatif olarak Pistacia meyvelerinin araştırılması konulu projeyle bir anda dikkatleri üzerinde toplayan GKV Özel Okulları öğrencisi Ersin Bacaksız'ın, bilim adamı olmak istediği öğrenildi.GKV Mütevelli Kurulu Başkanı Nüket Ersoy'u makamında ziyaret ederek projesi hakkında bilgi veren Ersin Bacaksız, Okul Müdürü Fevzi Beşe, Genel Müdür Yard.Doç.Dr Atanur Vergili'den de büyük destek gördüğünü ifade ederek, çalışmalarını destekleyen idarecilerine teşekkür etti.

GKV Özel Okulları Biyoloji Öğretmeni Burcu Dindaroğlu'nun rehberliğinde Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Bitki Biyoteknolojisi Laboratuarında yürütülen çalışmalara Prof. Dr. Mehmet Özaslan, Yard. Doç. İbrahim Halil Kılıç ve Ahmet Çakmak, DNA çalışmalarına Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bektaş Tepe bilimsel destek veriyor.

Projeyle ilgili açıklama yapan GKV'li genç bilim adamı Ersin Bacaksız, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ve özellikle Gaziantep ilinde tarımsal olarak yetiştiriciliği yapılan Antepfıstığının aroması dondurma yapımında, meyvesi kuruyemiş, şekerleme, çikolata, tatlı, lokum ve pastacılık gibi gıda sektörlerinde yaygın kullanım alanı vardır. Kozmetik ve güneş kremlerinde oxybenzon, retinil palmitat gibi organik kökenli Titanyum oksid (TiO2), Çinko oksid (ZnO) gibi inorganik maddeler UV filtresi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle organik kökenli olan oxybenzon ve retinil palmitat ile ilgili çok ciddi yan etkilerin olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Buradan hareketle Pistacia türlerinin meyve kabuk bileşimlerinin incelenerek kozmetik ve güneş kremlerinde kullanabilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır” dedi.
Kaynak: İHA