İşkence Yapılarak Öldürülen Avukat ve Doktor Anıldı

İşkence yapılarak öldürüldükten sonra Tunceli'nin Dinar Köprüsü altına bırakılan Av.Metin Can ve Dr. Hasan Kaya, bırakıldıkları yerde anıldı.

İşkence Yapılarak Öldürülen Avukat ve Doktor Anıldı
Diyarbakır, Muş, Bingöl, Elazığ ve Tunceli İnsan Hakları Dernekleri (İHD) başkan ve temsilcileri, avukat ve doktorun akrabaları, 19 yıl önce akşam saatlerinde evlerinden alınarak Yazıkonak beldesine getirip bir besi evinde işkence yapıldıktan sonra öldürülen ve Tunceli'ye 9 kilometre mesafedeki Dinar Köprüsü'ne elleri arkadan telle bağlanmış bir şekilde bırakılan, Elazığ İnsan Hakları Derneği Kurucu üyesi Av. Metin Can ve Dr. Hasan Kaya, atıldıkları yerde andı. Tunceli şubesi temsilcisi Av. BarışYıldırım, bulundukları coğrafyanın bu tür faili meçhul olayların çokça yaşandığı bir bölge olduğuna dikkat çekerek, 'Bu arkadaşlarımızın bir an önce faillerinin bulunarak hak ettikleri cezaya çarpılmalıdır 'dedi

Elazığ İHD Başkanı Nafiz Koç ise, o dönemde insanları katledenlerin bugün tek tek açıklandığını dile getirerek, o günlerde yaşananları anlattı. Koç, 'Akşam saatlerinde evlerinden alınan sevgili Metin ve Hasan, Yazıkonak'a getiriliyorlar. Arabaları burada bırakıldıktan sonra kendilerine bir besi evinde işkence yapılıyor. İşkence sesleri ailelerine dinletiliyor. Sıkı kontrollerin olduğu, tüm el çantaları ve paketler dahil olmak üzere kişiler ve araçların motor içlerinin dahi arandığı bir dönemde Gülüşkür, Kovancılar içi, Seyitli Köprüsü ve Mazgirt Köprüsü'ndeki arama noktalarından içinde iki kişinin bulunduğu, üstelik kaçırıldıkları ihbarına rağmen görülmeden Dinar köprüsüne kadar götürülmeleri çok düşündürücüdür. Yine o dönemde Kovancılar ilçesinde görev yapan güvenlik güçlerinin ciddi şekilde araştırılması gerekir. Bulgular, Metin ve Hasan'ın Yazıkonak'ta yapılan işkence ardından Kovancılar'da katledilip, cenazelerinin Dinar köprüsü altına bırakıldıklarını göstermektedir 'dedi.

Grup daha sonra cenazelerin bırakıldığı köprü altına kırmızı karanfiller bırakılarak, saygı duruşunda bulundu.Avukat Metin Can'ın kardeşi Mehmet Can, yıllardır mezar başlarına gidip anma düzenlediklerini ancak herhangi bir gelişmenin yaşanmadığını ve bundan sonra da katillerin yakalanıp cezalarını çekmeleri konusunda umutlu olmadığını söyledi. Açıklama ardından grup, olaysız bir şekilde dağıldı.
Kaynak: İHA