Dünya’nın En Eski Yemek Daveti, Hala İlk Günkü Gibi Yaşatılıyor

İlk kez 24 Şubat 1356 yılında gerçekleştirilen ve bu yıl 656.kez düzenlenen dünyanın en eski geleneksel akşam yemeği olarak bilinen “Matthiae Mahlzeit” geleneği, hala ilk günkü gibi yaşatılıyor.

Kışın sona ermesi olarak kabul edilen ve her yıl 24 Şubat veya en yakın tarihte düzenlenen yemek, Almanya 'nın Hamburg eyaletini yönetecek bakanların görev paylaşımı, değişimi ve içlerinden birinin başbakan seçilmesi için verilmeye başlamıştı. 1724 yılından itibaren mümkün olmadığı için 200 yıl ara verilen yemeğe her yıl bir yerli bir yabancı onur konuğu davet ediliyor. Hamburg Eyalet Başbakanı Olaf Scholz 'un ev sahipliğinde verilen yemeğin bu yılki onur konukları Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso ve Deutsche Bank Yönetim Kurulu Başkanı Jürgen Fitschen oldu.


Yemek öncesi 2007 yılından beri inşası devam eden Elbphilharmoni Konser Binasının gezen Barroso daha sonra Hamburg Şeref Defterini imzaladı. Barroso Şeref defterine “Bu güzel kente Avrupa ile birlikte mutlu bir gelecek diliyorum. Hamburg açıklığı ile AB ülkeleri için iyi bir örnek.” yazdı.


Enerji politikası, Yunanistan yardımı ve Avrupa konularına değinen Scholz ise konuşmasında Avrupa 'nın para sorununun çözülmesi konusunda umutlu olduğunu ifade ederek, ' 'Şehrimizin bakışı her zaman Avrupa olacak. Dolayısı ile Barselona, Budapeşte veya Atina 'daki etkinliklere gelişmelere ilgimiz Berlin veya Saabrücken 'den daha az olmayacak. Biz yeni liman politikasını eleştirel ve yapıcı olarak devam ettireceğiz.” dedi.


İş, siyaset, sanat, spor ve STK temsilcilerinden yaklaşık 400 kişinin davetlileri arasında ayrıca Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk, İşadamı ve AP eski Milletvekili Vural Öğer ve SPD Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz 'da yer aldı.