''Ortadoğu konusunda uzmanlaşacak bir diplomatın, bütün kavimlerin geçmişini, bilmesi gerekir"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Ortadoğu konusunda uzmanlaşacak bir diplomatın, buradaki bütün kavimlerin geçmişini, Kur'an'ı, İncil'i, Tevrat'ı, oradaki toplumların psikolojilerini, olaylara nasıl yaklaştığını bilmesi gerekir" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurul Başkanı Nassir Abdülaziz Al-Nasser ile birlikte, İstanbul Arabuluculuk Konferansı kapsamında Sabancı Üniversitesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilen ''Kıbrıs'ta İç Politika ve BM Arabuluculuğu Simülasyonu'' çalışmasına katıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, akademik hayatta bir karar almadan önce bir-iki hafta düşünebilirken, diplomatik uygulamada karşılarına gelen bir meselede o an karar vermek zorunda olduklarınısöyledi. Öğrencilere, o karar anında ancak entelektüel birikimlerinden ve deneyimlerinden yararlanabileceklerini belirten Davutoğlu, 'Günümüzde iyi bir diplomat olmak, geçmişe göre çok daha fazla şey gerektiriyor. Ortadoğu konusunda uzmanlaşacak bir diplomatın, buradaki bütün kavimlerin geçmişini, Kur'an'ı, İncil'i, Tevrat'ı, oradaki toplumların psikolojilerini, olaylara nasıl yaklaştığını bilmesi gerekir ' diye konuştu.

Simülasyonun, teori ve pratiği bir araya getirmesi nedeniyle önemli olduğunu ifade eden Davutoğlu, ''Teori ve pratiği bağdaştıran, uzun vadeli dönüşümleri görebilen ve bunları paralel olarak güncel bağlamda değerlendirebilenler tarihi değiştireceklerdir. Diplomasi sürecini uygulamak sürekli olarak size bunları yaptırıyor'' ifadelerini kullandı.

Geçen bir hafta içerisinde Meksika, Londra ve Tunus'ta katıldığı toplantılara ilişkin bilgiler veren Davutoğlu, bu çok taraflı toplantıların her birinin içinde gizli bir anlaşma ve arabuluculuk bulunduğunu kaydetti.

Davutoğlu'nun ardından söz alan BM Genel Kurul Başkanı Nassir Abdülaziz Al-Nasser de, bugün dünyada çok fazla ihtilaf ile karşı karşıya bulunulduğunu belirterek, BM ve diğer kuruluşların bu sorunlarla başa çıkmaya çalıştığını, ancak Suriye örneğinde BM Güvenlik Konseyi'nin konuyu ele almakta başarısız olduğunu belirtti. Al-Nasser, Suriye'deki halka yardımcı olmanın yollarından birinin de arabuluculuk olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA