Dışişleri Bakanlığı'nda 'Hocalı İçin Adalet' Kampanyası Sergisi

Dışişleri Bakanlığı'nda 'Hocalı için Adalet' kampanyası sergisi düzenlenen törenle açıldı.

Fatih Rüştü Zorlu Salonu'nda yapılan törende slayt gösterisi eşliğinde İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Formu Eğitim, Araştırma ve Medya Bölümü Genel Müdürü Nebat Karahanova, 20. yüzyılda sayısız katliamın meydana geldiğini anlatarak, Filistin, Kıbrıs, Bosna, Lübnan ve Hocalı'da yapılan katliamları hatırlattı. Karahanova, bir farkındalık oluşturmak için gençlerin seslerini duyurmaya çalıştıklarını söyleyerek, Müslümanlara karşı yapılan katliamların 50 farklı ülkede çeşitli etkinliklerin binlercegönüllünün katılımıyla yapıldığını belirtti. Karahanova, 'Bu daha başlangıçtır. Gençler seslerini duyuruyor ' şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı ve Dışişleri Bakanlığı personeline teşekkür eden Karahanova, kendilerinin yalnız olmadığını söyledi. Karahanova, 50 ülkenin Hocalı'da bir katliam olduğunu desteklediğini belirterek, 'Devlet sözde değil gerçekte yaşanan katliamlara 'dur' diyecek, yalan peşinde gitmeyecek ' ifadelerini kullandı.

'Hocalı için Adalet' kampanyasının Türkiye temsilcisi Gözde Kılıç, TBMM Dış ilişkiler Komisyonu'nun aldığı kararı memnuniyetle karşıladıklarının kaydederek, Hocalı'da yaşananların insanlık tarihi için büyük bir ayıp, uluslararası hukuka göre insanlığa karşı suç olduğunu belirttiğini söyledi. Kılıç, bin 275 kişinin rehin alındığını ve 487 kişinin kayıp olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin bu kişilerin akıbetinin araştırılması için destek vermesinin önemine değindi. Kılıç, 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıolarak, ülkemin insanlık onurunu düştüğü yerden kaldırma girişimini çok önemsiyorum. Çünkü Hocalı'da toprakları başka bir ülkenin parçası haline getirmek adına ayrıntıları planlanmış ve amacı belgelerle açıkça ortaya konulmuş, bu toplu öldürme girişimi Türkleri hedef almıştır.Ancak bundan daha önemlisi, sorumluların cezalandırılmaması yaptıklarıyla yüzleştirilmemesi, uluslararası hukukun böylesine açık ihlalin görmezden gelinmesi, toprak için insan kanına girilmesine sessiz kalınması anlamına gelmektedir 'şeklinde konuştu. Kılıç, Hocalı'da yaşananların bir soykırım olduğunu söyleyerek, toprak ve intikam için Türklerin tamamını yok etme amacı olduğunun altını çizdi. Ayrıca Kılıç, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden Hocalı için kınama kararı almasını istedi.

Azerbaycan Büyükelçisi Faig Bağırov da, 1994 yılından beri Azerbaycan yönetiminin ve toplumunun, Ermeni baskılarının bütün dünya tarafından kınanmaması ve adalet yerini bulması amacıyla çalıştığını ifade etti. Adaletin arama çabasında gençlerin önemine değinen Bağırov, gençlere gereken desteğin verilmesinin altını çizdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndaki törene Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Naci Koru ve Fatih Ceylan, Gençlik ve Spor Bakanlığı Hakan Hakyemez, TBMM Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Necdet Ünüvar, Azerbaycan Büyükelçisi Faig Bağırov, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ve İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Formu Eğitim,Araştırma ve Medya Bölümü Genel Müdürü Nebat Karahanova katıldı.

Kaynak: İHA