Madencilerin Emeklilik Süreleri Araştırılacak

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Meclis Başkanlığı'na sunduğu "Araştırma Önergesi"nde madencilerin emeklilik sürelerinin kısaltılması gerektiğini gündeme getirdi.

Madencilerin Emeklilik Süreleri Araştırılacak
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili, Parti Meclisi Üyesi ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Muhammet Rıza Yalçınkaya, yerin yüzlerce metre altında alın teri döküp, helal kazanç mücadelesi vermeye çalışan maden emekçileri için araştırma önergesi hazırladı. Rıza Yalçınkaya, 20 milletvekili arkadaşıyla birlikte Meclis Başkanlığı'na sunduğu önergede; maden işçilerinin emekli olabilmeleri için gereken yaş haddinin, sigortalılık sürelerinin ve prim ödeme gün sayılarının maden emekçilerinin lehine yeniden düzenlemesini talep etti. Önergede, maden emekçilerinin zorlu çalışma koşullarına dikkat çekip, yaşadıkları sıkıntılara yer veren Rıza Yalçınkaya'nın asıl gündemi ise maden emekçilerinin, emekli olabilmeleri için gereken yaş haddi, sigortalılık süreleri ve prim ödeme gün sayıları gibi koşullar oldu.

Madencilerin uzun emeklilik süresi nedeniyle mağdur olduklarına vurgu yapan Yalçınkaya, emeklilik koşullarının madencilerin lehine olacak şekilde yeniden düzenlenmesine yönelik sorunların tespit edilerek gerekli önlemlerin alınmasını talep etti. Madencilik sektörünün, insan yaşamı açısından son derece tehlikeli olup içerisinde sayısız risk unsuru barındıran bir sektör olduğuna dikkat çeken CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, 'Maden işletmelerinde yerin yüzlerce metre altında çalışarak evine ekmek götürmeye çalışan maden işçilerinin sorunları oldukça büyüktür. Bu sorunların en başında iş sağlığı ve iş güvenliği gelmekte, düşük ücretle çalışmaları ve uzun emeklilik süreleriyle mağdur olmaktadırlar. Kömür madenciliğinde özelleştirmeler nedeniyle istihdam özel sektöre kaymış, işçiler işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinde yoksun, düşük ücretle ve ağır çalışma koşulları altında çalışmaya zorlanmışlardır. Madenciler, ışıksız, havasız ve güneşsiz ortamda ölümle burun buruna çalışıyor. Maden emekçileri için ekmek aslanın ağzından da uzakta. Ayrıca akciğer kanseri ve tüberküloz gibi meslek hastalıklarına yakalanmayan maden işçileri yok denecek kadar azdır ' dedi.

Çalışma koşullarının zorluğu ve sektör çalışanlarına uygun olmayan emeklilik hükümlerinin, madencileri çalışma ortamından soğuttuğunu ve tedirgin ettiğini ifade eden CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, birçok işçinin bu sebeplerden ötürü işi bıraktığını birçoğunun da bırakmayı düşündüğünü belirtti. Madencilerin, her gün evden çıkarken yakınlarıyla helalleştiğini de ifade eden Yalçınkaya, maden emekçilerinin; indiği ocaktan bir daha çıkamama korkusu taşıdığını söyledi. Madencilerin aleyhinde olan emeklilik koşullarını, böylesine zor çalışma koşullarıyla tamamlamalarının imkansız olduğunu belirten Yalçınkaya, emeklilik koşullarının madencilerin lehine olacak şekilde yeniden düzenlenmesine yönelik sorunların tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep etti.
Kaynak: İHA