Doka'dan Ordu'ya 3.2 Milyon

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sürdürülebilir ekonomik, çevresel, sosyal kalkınmayı sağlamak ve bölgenin rekabet edebilirliğini ve uluslararası tanınırlığını arttırmak amacıyla 2009 yılında kurulan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), 2011 yılında Ordu'da 26 projeye toplam 3.

2 milyon TL destek sağladı.Ordu'da 2011 yılı Mayıs ayından itibaren DOKA Yatırım Destek Ofisi'nin faaliyete geçmesinin ardından kamu ve tüzel kuruluşlar tarafından hazırlanın projeler içerisinde uygun görülen 26 projeye toplam 3.2 milyon lira destek verildi. Daha çok turizm üzerine olan bu 26 projeye verilen destek miktarları şöyle:

Ünye'nin tarihi ve turistik alanlarına ulaşabilmeyi kolaylaştıracak elektronik turizm bilgi merkezleri kurmak, personel yetiştirmek ve yönlendirme levhaları tesis etmek amacıyla Ünye Kaymakamlığınca hazırlanan 'Bir 'Tık'la Ünye ' projesine 105 bin lira.

Ünye'de bölge potansiyelini harekete geçirmek amacıyla, dalış turizmine yönelik sualtı yapay resiflerinin oluşturulmasını hedefleyen ve Ünye Tarım İlçe Müdürlüğünce hazırlanan 'Dalış Turizmini Geliştirme ve Sualtı Zenginliklerinin Geliştirilmesi' projesine 119 bin lira.

Ordu'da turizme yönelik faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların kurumsal kapasitelerinin artırılmasını amaçlayan ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Öğreniyorum Kazanıyorum' projesine 175 bin TL.

Ordu'da konaklama imkanlarının çeşitlendirilmesi ve lüks konaklama kapasitenin artırılması ile yapılan yeni yatırımlarla istihdam kapasitesinin artırılması amacıyla Biricik Gıda Turizm Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti tarafından hazırlanan 'The Moon Butik Otel ve Restoran ' projesine 121.646 TL.

Karadeniz Bölgesi'nde ve özellikle Ordu'da kongre turizminin geliştirilmesini amaçlayan ve Köksal Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından hazırlanan 'Karadeniz Kongre Turizminin geliştirilmesi ' projesine 64.381 TL.

Ordu'da turizme yönelik faaliyet gösteren Boztepe tesislerinin kurumsal kapasitesinin artırılması ve Boztepe tesislerinde uygulanmakta olan turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesini amaçlayan ve Avcı Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından hazırlanan 'Boztepe'ye Çıkmalı, Şu Ordu'ya Bakmalı' projesine 146.661 TL.

Ordu'da faaliyet gösteren Otel Cotyora'nın engellilere daha rahat konaklama imkanı sunabilmek, mevcut altyapının yenilenmesi ile görselliğin, hizmet kalitesinin ve kapasitenin yükseltilmesi amacıyla hazırladığı 'Otel Cotyora'da Engelsiz Tatil ' projesine 101.866 TL.

Doğal turizm değerlerinin titizlikle korunması ve bölge insanına bu değerlerin aşılanmasını, doğal yapı ile bölge insanının kültürünü yoğurarak bölgeyi tanıtmayı amaçlayan ve Gülpınar ve Çevre Köyleri Kalkındırma Kooperatifi tarafından hazırlanan 'Doğa Turizminin Kapılarını Aralayalım ' projesine 64 bin lira.

Çamaş ilçesinde turizmin çeşitlendirilmesi, alternatif turizm modellerinin ortaya çıkarılması, etkin tanıtım politikalarıyla bölgenin markalaştırılmasını amaçlayan ve Çamaş Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanan 'Altın Kafeste Yaban Hayatı ' projesine 127 bin lira.

Çamaş ilçesinde turizmin çeşitlendirilmesi, alternatif turizm modellerinin ortaya çıkarılması, etkin tanıtım politikalarıyla bölgenin markalaştırılmasını amaçlayan ve Çamaş Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanan 'Özgürlük Rüzgarda Saklı ' projesine 238.547 TL.

Ordu'da mevcut turizm ve turizme yönelik ulaşım altyapısının geliştirilmesi ve turizm alanlarına ulaşımdaki darboğazların aşılmasını amaçlayan ve Ordu İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan 'Aklın Yolu Birdir ' projesine 559.140 TL.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin tanıtımına yönelik konferans ve şenlik düzenlenmesi suretiyle bölgenin turizm potansiyelinin farkındalığının sağlanmasına katkıda bulunmayı amaçlayan ve Ordu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan 'Karadeniz Turizminde Yeni Ufuklar ' projesine 96.000 TL

Ordu'daki Kurul kayası yerleşkesinin kültürel mirasının altyapısını geliştirmek, bu mirasın kazı yapılarak ortaya çıkarılmasını, değerlendirilmesini, tanıtılmasını sağlamak amacıyla Ordu Turizm Altyapı Hizmet Birliği tarafından hazırlanan 'Kazıyorum Tarihimi Yazıyorum ' projesine 235.153 TL.

Ünye'deki ÜTSO Paşabahçe Konağı'nın restore edilmesi, restore edilen konağın butik otele dönüştürülmesi, ilçedeki konaklama sıkıntısına çözüm getirilmesi ve turizm öğrencilerine uygulama alanı tahsis edilmesini amaçlayan ve Ünye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan 'ÜTSO Paşabahçe Konağı ' projesine 268.997 TL.

İkizce ilçesindeki tarihi Laleli Camisinin yol güzergahının iyileştirilmesini ve çevresinin peyzaj düzenlemesinin yapılmasını, ilçeye gelen turistlere görsel yönden daha kaliteli hizmet sunabilmeyi amaçlayan ve İkizce Belediyesi tarafından hazırlanan 'Tarihi Laleli Cami Çevresi Altyapı Projesi 'ne 298.016 TL.

Çambaşı Yaylası ve çevre obalarda doğa yürüyüşü rotaları oluşturmak, rotalara ait bir bilgilendirme kitapçığı hazırlayarak yörenin doğa turizmine yönelik cazibelerini artırmayı amaçlayan ve Yokuşdibi Belediyesi tarafından hazırlanan 'Çambaşı'nda Adım Adım Doğa ' projesine 103.477 TL.

Ordu ilinde ekonomik kalkınmayı hızlandırmak ve ilin yatırım ortamının iyileştirilmesine katkı sağlamayı amaçlayan ve Ünye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan 'Ordu İlinde Uygun Yatırım Alanları ve Fizibiliteleri Projesi 'ne 35.329 TL.

Fatsa ve çevresinde yabani meyvelerin tespit edilmesi, bunların uygun ortamlarda yetiştiriciliğinin insan eliyle yapılmasının teknik, finansal ve ekonomik analizlerinin yapılması amacıyla Fatsa Ziraat Odası tarafından hazırlanan 'Likapa, Pembe Domates ve Yabani Meyvelerin Yetiştiriciliği ve Pazarlanması Fizibilite Çalışması ' projesine 28.613 TL

Ordu'da turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi, dünya turizm trendleri ile uyumun sağlanması, bölgede yetişen ürünlerin turizm ile daha geniş kitlelere tanıtılması amacıyla Ordu Turizm Altyapı Hizmet Birliği tarafından hazırlanan 'Ordu Stratejik Kent Kalkınma Planı ' projesine 56.662 TL.

Ordu'daki turizm sektörünü uluslararası turizm platformlarında tanıtmak, büyük ölçekli turizm yatırımlarını bölgeye kısa zamanda çekmeyi amaçlayan ve Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Ordu'nun Uluslararası Turizm Platformlarında Tanıtılması ' projesine 49.204 TL.

Ordu'da eğitim alan 40 KOBİ'nin devlet desteklerinden daha etkin bir şekilde faydalanmasını ve dernek üyelerinin bu konuda bilinçlenmesini sağlamak amacıyla Ordu İş Adamları Derneğince hazırlanan 'Kobiges-Kobi Geliştirme Semineri ' projesine 14.160 TL.

Ordu ilinde 18-40 yaş arası gruba eğitim verilerek girişimler konusunda teşvik edilmeleri amacıyla Ordu İş Adamları Derneğince hazırlanan 'Ordu İlinde Girişimcilik Potansiyelinin Geliştirilmesi ' projesine 14.000 TL.

Şehir pazarlama tekniklerinin öğretilmesi ve katılımcıların bağlı oldukları kurum ya da kuruluşların turizm stratejilerinin kentin turizm stratejisiyle bağdaştırılmasının sağlanmasını amaçlayan ve Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Ordu'da Turizm Sektörünün Markalaşması, Yeni Pazarlama Teknikleri Hakkında Eğitilmesi ' projesine 14.750 TL.

Ordu İl Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki personelin anlama, kavrama, çabuk düşünme ve doğru karar verebilme konularını içeren eğitim faaliyetinden oluşan ve Ordu İl Emniyet Müdürlüğünce hazırlanan 'Emniyet Müdürlüğünün Kurumsal Kapasitesinin Geliştirilmesine Yönelik Eğitsel Faaliyetler ' projesine 15.000 TL.

Yeşilce sakinlerine ev pansiyonculuğu konusunda uygulamalı eğitim vererek hizmet kalitesini artırmayı amaçlayan ve Yeşilce Belediyesince hazırlanan 'Ev Pansiyonculuğunda Belde Halkının Eğitimi ' projesine 18.000 TL.

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası'nın, Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği'nin tüm Türkiye'deki odalar ve borsalar için öngördüğü akreditasyon standardına uygun olarak hazır hale gelmiş olması ve üyelerine yüksek standartlarda hizmet verebilmesini amaçlayan ve Ünye Ticaret ve Sanayi Odasınca hazırlanan 'Oda Akreditasyonu Amaçlı Stratejik Planlama ' projesine 14.986 TL.
Kaynak: İHA