Bakan Yıldırım: Artık Kendi Uçağımızı Üretir Duruma Geldik

Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanı Binali Yıldırım, bir zamanlar Türk Hava Kurumu denince akla kurban derisi geldiğine dikkat çekerek, “Şimdi Allah’a şükür bu algı kalktı.

Artık kendi uçağımızı üretir duruma geldik.” dedi.

Türk Hava Kurumu 'nun (THK) kuruluşunun 87. Yıldönümü dolayısıyla Ankara Rixos Otel 'de düzenlenen etkinliğe katılan Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik Bakanı Binali Yıldırım, burada bir konuşma yaptı. THK 'nun tarihi gelişme sürecine değinen Bakan Yıldırım, havacılıkta gelinen noktaya, elde edilen başarılara dikkat çekti. Türk Hava Kurumu 'nun gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Yıldım, sözlerine şöyle devam etti: “Bizim havacılıkla tanışmamız 2003 yılında oldu. Krizden çıkmış bir ülke, 99 özel jeti olan ülkenin 1 jeti kalmış, toplam hava aracı 110 'lara gerilemiş, aktif havaalanlarının birçoğu kapatılmış ve sadece 24 havaalanı aktif kalmış bir ülke konumuna gelmiş. Göreve geldiğimizde en sıkıntılı alan havacılıktı. Yaşanan sıkıntılara paralel olarak, pilot sayısı azalmış, pilotlarımız iş bulamaz hale gelmişti.”

Göreve başladıklarında faaliyet raporlarını incelediklerini aktaran Yıldırım, bir uluslararası havacılık araştırma şirketinin tahminleriyle karşılaştığında kanının donduğunu anlatarak, “Sivil havacılıkta 2015 yılı için tahmini rakam vermişler. İç ve dış hatlarda tahmini rakam olarak 55 milyon belirlemişler. Bu kanıma dokundu. 65-70 milyonluk bir ülke böyle bir hedef olamaz. Biz bu hedefi 2005 yılında 58 milyon ile gerçekleştirdik.” diye konuştu.


“ 'HAVA YOLU HALKIN YOLU ' SLOGANI HAYALDİ GERÇEK OLDU”
'Hava yolu halkın yolu ' sloganıyla yola çıktıklarını hatırlatan Yıldırım, bu sloganın artık gerçek olduğunu şu sözlerle dile getirdi: “Allah 'a çok şükür ki 15 milyon vatandaşımızı uçakla tanıştırdık. Bu bizim için büyük mutluluk vesilesidir. Biz havacılıkta dünyadaki gelişmelerin 3-4 katını gerçekleştiriyoruz. 33 milyon yolcudan 110 milyon yolcuya ulaştık. İç hatlarda 8 buçuk milyondan 58 milyona çıktık. Uçak sayımız 112 'den 350 'ye çıktı. Bugün bayrağımızı taşıyan uçaklarımız 190 noktaya uçuş yapıyor. Nereden buraya geldik? 70 noktadan buraya geldik. Yine dolaylı uçuşlarımızın toplamı 1179 noktaya olmaktadır.”

Kendilerinden önce uçuşların üçgen şeklinde olduğunu anlatan Yıldırım, bunun dörtgen olarak değiştiğini belirterek, bugün artık Türkiye 'nin her yerine uçuş yapılabildiğinin altını çizdi.

“TÜRK HAVA KURUMU HAVACILIK ÜNİVERSİTESİ KURULDU”
Türkiye 'nin havacılıkta bir ilki başardığına dikkat çeken Yıldırım, havacılık alanın da bir ihtisas üniversitesinin açıldığını hatırlattı. Türkiye 'de daha önce bir alan ismiyle kurulan bir üniversitenin bulunmadığını dile getiren Yıldırım, Türk Hava Kurumu Havacılık Üniversitesi 'nin kurulduğunu bunun bir istisna olduğunu ifade etti.

“ARTIK YERLİ UÇAĞIMIZI YAPACAĞIZ”
Havacılık alanındaki gelişmeler sayesinde Türkiye 'nin dışarıda havasını arttığına değinen Yıldırım, havacılıkta artık yeni gelişmelerin yaşanması gerektiğini ve yaşanacağını da şöyle müjdeledi: “Artık uçuş değil, eğitim değil, artık havacılığın uçak yapımında, parça üretimin de ve uzak alt yapı çalışmalarında olacağız. Türkiye 'de ilk defa uzay alt yapısı hazırlandı. Avrupa uçak yapamazken, Türkiye uçak yapıp satıyordu. Atatürk 'ün “İstikbal göklerdedir” sözünü bir talimat olarak kabul etmiş bir ülkeyiz.”

“YERLİ UÇAK VE YERLİ OTOMOBİL ÜRETİMİMİZ ÇEŞİTLİ AYAK OYUNLARIYLA ENGELLENDİ”
Şimdiye kadar Türkiye 'nin yerli uçak ve otomobil üretimi türlü ayak oyunlarıyla engellediğini kaydeden Yıldırım, “Artık bu oyunlara sabrımız kalmadı. Biz hem uçak hem de otomobil için her aşamasıyla hazırız. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda yerli uçağımızı yaparak bunu gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.

Türk Hava Kurumu 'nun son yıllardaki atılımlarla önemli bir yere geldiğini aktaran THK Genel Başkanı Osman Yıldırım ise, havacılıkta gelinen noktayı şöyle anlattı: “Bize güvenen halkımıza teşekkür ediyorum. Havacılıkta öyle bir konuma geldik ki, 2012 yılında uluslar arası Havacılık Federasyonu Antalya 'da toplanacak. Türkiye 'nin ilk dünyanın 37. Uzay ve Havacılık Üniversitesini kurduk. Türk logosunu taşıyacak, yerli uçağımızı üretmek istiyoruz artık.”
THK Genel Başkanı Yıldırım, “Güzel işleri ve güzel faaliyetleri görmek için bizi izlemeye devam edin.” dedi.

Türk Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten 'in de katıldığı etkinlik konuşmaların ardından, sinevizyon gösterisiyle sona erdi.