Malatya Milletvekili Veli Ağbaba: Hapishaneler aynadır

Malatya Milletvekili Veli Ağbaba "Hapishaneler, bulundukları ülkenin aynasıdır.Bir ülkenin insani gelişmişliğini, demokrasi seviyesini, temel hak ve özgürlüklere verdiği önemi hapishanelere bakarak anlayabilirsiniz" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın sekreteryası tarafından yapılan açıklamada, Ağbaba, TBMM'de yaptığı konuşmada, 'Hapishaneler, bulundukları ülkenin aynasıdır. Bir ülkenin insani gelişmişliğini, demokrasi seviyesini, temel hak ve özgürlüklere verdiği önemi hapishanelere bakarak anlayabilirsiniz. Aslında, hapishaneye değil, kendinize bakıyorsunuzdur ' ifadelerini kullandı.

Ağbaba'nın şöyle konuştuğu belirtildi: 'Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre, hapsedilmiş insan sayısı 130 bini aşmış durumda. Bu sayı Kilis'in, Tunceli'nin, Ardahan'ın ve Bayburt'un nüfusundan fazladır. Yani 81. vilayet Düzce, 82. vilayet hapishaneler. Neden bu kadar çok mahpus var? Neden bu kadar çok hapishane var? Ve adalet bakanlığı onlarca hapishane yaptırmayı neden düşünüyor? Hapishane sayısı, mahpus sayısı övünülecek bir şey değildir. Bu tablo karşısında herkesin oturup düşünmesi gerekiyor. İnsanları hapishanede toplayıp 82. vilayetikurmak kadar, o vilayette cezayı, işkenceye dönüştürmek de ayıptır. Maalesef adil yargılama konusunda karnemiz hiç iyi değil. Avrupa insan Hakları Mahkemesi'nde en çok ceza alan ülke, bizim ülkemiz. Adil yargılayamadığımız insanlara hiç olmazsa cezalarını adilce çektirmek gibi samimi bir niyetimiz ve gayretimiz olmalı. Türkiye'de pek çok tipte hapishane bulunuyor. Her hapishanede pek çok sorun bulunuyor. Ben Tekirdağ 1 ve 2 Nolu F tipi Cezaevlerini gezdim. Silivri'yi gördüm. Burada gördüklerimden bir kaçınısizinle paylaşmak istiyorum. Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde açık görüş yapamadım. Müdür izin vermedi. Oysa yasalar gereği, bir milletvekilinin açık görüş yapması gerekir. Ancak Hapishane müdürü, ne yasa takıyor ne de milletvekili. Çünkü, oradaki tutuklular, müdürün insafına terk edilmiş. Sadece Tekirdağ'daki F tipleri değil, ülke genelindeki F tipi hapishanelerin hemen hepsi aynı durumda. Öyle yasaklar, öyle disiplin cezaları var ki aklınız almaz. '
Kaynak: İHA