Yakını Ölen Aileyi Organ Bağışına, Antalya’daki Yüz Nakli Örneğiyle İkna Ettiler

Yüksek tansiyona bağlı geçirdiği beyin kanaması nedeniyle vefat eden Remzi Kulaksız’ın kalp, karaciğer, böbrek, akciğer, pankreas ve korneası ailesi tarafından bağışlandı.

Yakını Ölen Aileyi Organ Bağışına, Antalya’daki Yüz Nakli Örneğiyle İkna Ettiler
Ailenin bu kararı almasında, Antalya 'da Akdeniz Üniversitesi 'nde organ bağışı sonrası başarıyla gerçekleştirilen yüz, kol ve bacak nakilleri etkili oldu.

Başkent 'te 54 yaşındaki Remzi Kulaksız salı günü yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması sonucu rahatsızlandı. Felç geçiren ve bilinci kapalı şekilde Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'ne kaldırılan Kulaksız, cumartesi günü hayatını kaybetti. Beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından aileyle temasa geçen doktorlar aileden Kulaksız 'ın organlarının bağışlanmasını istedi. Eşinin ve oğlunun sıcak bakmalarına rağmen Kulaksız 'ın diğer yakın akrabaları ve arkadaşları duruma tepki gösterdi. Akdeniz Üniversitesi 'nde organ bağışı sonrası başarıyla gerçekleştirilen yüz, kol ve bacak nakilleri şahısların ikna edilmesinde etkili oldu. Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'ne gelen Kulaksız 'ın ailesi organları resmi olarak bağışladı.

Yapılan operasyonla Kulaksız 'ın karaciğeri Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi 'ne, böbrekleri Etlik İhtisas Hastanesi 'ne, korneaları Ulucanlar Göz Hastanesi 'ne, pankreası ise Dışkapı Hastanesi 'ne teslim edildi. Sağlık Bakanlığı Organ ve Doku Koordinatörü Murat Kaymak duyarlı davranışı için aileye teşekkür etti.

Remzi Kulaksız 'ın yeğeni Kemal Akkurt organların bağışlanması ile ilgili Cihan Haber Ajansı 'na şunları söyledi: “Remzi Kulaksız benim teyzemin oğluydu. 54 yaşındaydı. Yüksek tansiyon problemi vardı. Salı günü komaya girmiş beyin kanamasıyla hastaneye yattı. Dışkapı Hastanesi'ne getirdik. Cumartesi günü itibariyle beyin ölümü gerçekleşti. Beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından biz ailesi olarak hiç değilse organlarını bağışlamak suretiyle başka insanlarda onun yaşadığını görmek istiyorduk. Organları da bağışladık. Kalp, karaciğer, böbrek, pankreas, akciğer ve korneasını bağışladık. Oğlu ve eşi başlangıçta çok sıcak baktılar. Ailenin diğer fertleri yakın akrabaları, komşuları ve arkadaşları büyük tepki gösterdiler. Bizim çevremizde, camiamızda yaygın değil organ bağışı. Belki de ilk örnektir bu. Ailenin ikna edilmesi kolay olmadı gerçekten. Akdeniz Üniversitesi'ndeki organ nakli bizim için somut sir örnekti. Yüz nakli, diğer organların nakli… Sanıyorum ölen bir kişinin organlarıyla 5 kişiye hayat verildi, yanlış hatırlamıyorsam. Bunu da aileye somut bir örnek olarak anlattık. Karşı çıkanları yumuşattık. Pazar günü itibariyle eşini ve oğlunu getirip organlarını bağışlatmış olduk. Yani Antalya'daki somut örnek bize epey bir yardımcı oldu. Bu saydığım organların 5 -6 kişi de yaşıyor olması aileye ve bizlere büyük umut olacak. Organları taşıyan kişiler yaşadığı sürece biz rahmetli Remzi'nin hayatta olduğunu ve yaşadığını varsayacağız. Öyle görüyoruz. Dileriz bizim çevremizde ve diğer camialarda bu örnek olur. Organ nakli için iyi bir örnek olur diye ümit ediyoruz.”

Tren çarpması sonucu hayatını kaybeden Ahmet Kaya 'nın organları ailesi tarafından bağışlanmış, kolları ve sağ bacağı Atilla Kavdır 'a, yüzü ise Türkiye 'de ilk defa yapılan ameliyatla Uğur Acar 'a nakledilmişti.