General Electric’ten Erzin Doğalgaz Santraline 2 Türbin

General Electric (GE), Akenerji’ye ait olan Egemer – Erzin doğal gaz santrali için iki adet Frame 9FB Gaz Türbini ve üç adet jeneratör tedarik etti.

Firma, türbinlerin uzun vadeli güvenilir işletimini garantilemeye yardımcı olmak için 12 sene planlı ve plansız bakım hizmetleri sunacak.
GE teknolojisinin kullanımı ile esnek ve verimli elektrik üretebilen santral, Avrupa standartları çevresel emisyon kriterlerine uygun gelişmiş bir yanma sistemi ile donatılacak.

2014 'ün üçüncü çeyreğinde ticari faaliyete geçecek olan santral, Türkiye 'nin 53 gigavat kurulu üretim kapasitesine yüzde 1,6 artış getirerek ülkenin enerji altyapısını modernleştirmesine ve artan ihtiyaçlarının karşılamasına yardımcı olacak. Üretilen 900 megavat enerji, Türkiye 'nin elektrik ihtiyacının yüzde 2,6 'sını karşılayacak.

Akenerji Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Ümit Danışman, “Büyüyen Türkiye ekonomisi, daha fazla elektrik ihtiyacını beraberinde getiriyor ve bu ihtiyacın büyük bir bölümü özel sektör tarafından karşılanıyor. Sektörde başarılı olabilmek için kanıtlanmış, güvenilir ve verimli güç üretim teknolojileri sunabilen GE gibi tedarikçiler ile çalışmak son derece önemli.” dedi.

GE Enerji Bölge Başkanı ve CEO 'su Ricardo Cordoba ise “Egemer-Erzin kombine çevrim enerji santrali, bölgedeki en verimli güç istasyonlarından biri olacak. Yük atma ve yük almaya dayalı döngüsel operasyon profili, gelecek senelerde Türkiye enerji sektöründe önemli bir etmen haline gelecek ve 9FB gaz türbinleri bu operasyon profiline uygun geliştirilmiş başlatma ve yük kısma esnekliğini mümkün kılacak.” ifadelerini kullandı.

Türkiye 'nin elektrik talebinin 2018 'e dek her sene ortalama yüzde 6 artması beklenirken, bu talep 2011 'de 2010 'a kıyasla yüzde 8 büyüme elde etti. 50 gigavatın üstünde olan ülke üretim kapasitesinin ise 2020 'ye kadar 80 gigavatın üstüne çıkması bekleniyor.

1990 'ların başlarında İstanbul 'da bölgesel bir satış ofisi kurduktan sonra Türkiye 'nin enerji üretimi pazarında son derece aktif bir rol oynamaya başlayan GE, bugüne kadar Türkiye 'de işletimde veya inşaat halinde olan enerji santralleri için toplam gücü 10.000 megavatı aşan ekipman tedarik etti. Bu ekipmanlar; ağır yük ve aeroderivatif gaz türbinleri, buhar türbinleri, Jenbacher gaz motorları ve rüzgâr türbinleri içeriyor.