Yörede Birçok Meyveden Pekmez Yapan Çiftçiler, Üretimi Yıldan Yıla Artan Kiviyi De Pekmeze Dönüştürerek Tüketiyor

Hayati Akçay - Karadeniz'de birçok meyveden pekmez yapan çiftçiler, üretimi yıldan yıla artan kiviyi de pekmeze dönüştürerek tüketiyor.

Ordu'da kivi hasadının tamamlanmasının ardından çiftçiler, ürünlerinin bir kısmını satarak gelir elde etti, bir kısmını ise kivi pekmezi için ayırdı.

Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, AA muhabirine, kivi üretiminde Ordu'nun çok önemli bir noktada olduğunu belirterek, ''Durum böyle olunca kivi üreticileri, ürünlerini değişik alanlarda kullanarak değerlendirmeye çalışıyor'' dedi.

Yörede yeni bir pekmezin sofralarda artık daha sık tüketilmeye başlandığını anlatan Uzunlar, şöyle devam etti:

''Kivi pekmezi, lezzeti ve aromasından dolayı tam da Karadeniz halkının damak tadına göre. Bilindiği gibi yöremizde başta elma, üzüm, armut, karayemiş, ayva gibi meyvelerden sürekli pekmez yapılıyordu. Artık bu pekmez çeşitlerine Son yıllarda kivi pekmezi de dahil oldu. Özellikle kivi üretimi yapan vatandaşımız ürünlerini topladıktan Sonra bir kısmını pekmez için ayırıyor. Geri kalanını ise satarak bütçesine katkı sağlıyor.''

Uzunlar, isteyen üreticinin de yaptığı kivi pekmezini kilo hesabı pazarda sattığını bildirerek, ''Kivi birçok yemek türünde kullanılıyordu, artık pekmezi de yapılıyor'' diye konuştu.

-3 ton kivinin 500 kilosundan pekmez yaptı-

Perşembe ilçesine bağlı Doğan köyünde kivi üretimi yapan Nihat Akçay, ürettiği 3 ton kivinin 500 kilosunu kivi pekmezi yaparak satmaya başladı.

Kivi üretimine yaklaşık 10 yıl önce başladığını ve üretimden çok memnun olduğunu dile getiren Akçay, şunları kaydetti:

''Fındığın yanında ek gelir olarak kiviyi üretmeye başladık. Hasat ettiğimiz kivinin bir bölümünü satarak gelir elde ediyoruz. Bir bölümünü ise pekmez yaparak hem tüketiyor hem de isteyen vatandaşlara satıyoruz. Kivi pekmezini de çok sevdik. Bundan Sonraki yıllarda da kivinin pekmezini yapmaya devam edeceğiz.''

Akçay, kivi pekmezinin kilosunu 15 liradan başlayan fiyatlarla sattıklarını bildirdi.

Yasin Şahin ise az sayıda kivi üretimi gerçekleştirdiğini, bu nedenle kivisini satmak yerine pekmezini yapmayı tercih ettiğini belirtti.

Yayıncı: Orhan Topal
Kaynak: AA