Sur Belediye Başkan Yardımcısı Altınkaynak'ın Açıklaması

Dicle Üniversitesi öğrencileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca UNESCO'nun Dünya Kültürel Miras Listesi'nde yer alması için aday gösterme çalışmalarının sürdüğü tarihi surların çevresini temizledi.

Üniversitenin Sosyal Bilgiler Kulübü'nce toplumsal duyarlılığın artırılması amacıyla ''Temiz Çevre Temiz İnsan'' sloganı ile başlatılan temizlik kampanyası için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca dünya kültürel mirasına kaydedilmesiyle ilgili çalışmaların sürdüğü tarihi surlar adres seçildi.

Üniversitenin Eğitim, İktisadi ve İdari Bilimler ile Mimarlık ve Mühendislik fakültelerinde okuyan yaklaşık 40 öğrenci, eldiven ve maske takarak sur diplerinden çöp topladı.

DÜ Eğitim Fakültesi Sekreteri ve öğretim görevlisi Kadri Yakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gerçekleştirdikleri bir ankette temizlik kampanyasına yoğun ilgi gösterilmesi üzerine kampanya düzenlediklerini ifade ederek, amaçlarının temizlik konusunda toplumsal duyarlılığı artırmak olduğunu söyledi.

Yakan, kulüp olarak ilk kez temizlik kampanyası düzenlediklerini ifade ederek, şöyle dedi:

''Diyarbakır'da çevre temizliğinin yeterli olmadığını gördük. Bu alanda üniversite öğrencilerinin toplumsal bir bilinç oluşturmada katkısının olabileceğini düşündük. Kulübe üye 400 öğrenciden 40'ı bu kampanyaya katıldı.

Amacımız kentimizin simgesi tarihi surlardan başlayıp Ofis semti ile Bağlar ilçesine kadar çalışmamızı yürütmekti. Ancak bugün olumsuz hava koşulları nedeniyle sadece sur diplerini temizledik. Surlarımız uzunluk bakımından Çin Seddi'nden sonra dünyada ikinci sırada. Geçmişte surların etrafında eğlenceler düzenlenir, sanatçılar gelirdi. Surların bugün bu durumda olması son derece üzücü. Oysa surlar kültürel mirasımızın tanıtımı açısından son derece önemli. Mesajımızın ilgili yerlere ulaşmasını umut ediyoruz.''

-''Surlardaki çöpleri gördüğümüzde utanıyoruz''-

Kulüp başkanı Mehmet Cihan Şimşek, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın çevre kirliliği ile tanınmaması için üniversite öğrencileri olarak harekete geçtiklerini ifade ederek, düzenledikleri temizlik kampanyasına kentin sembolü surlardan başladıklarını söyledi.

Türkiye'nin huzuru için Diyarbakır'ın kalkınması gerektiğini belirten Şimşek, ''Diyarbakır'ın gelişememesinin en büyük nedeni terör olaylarıdır. Diyarbakır'ın turizm alanında atağa kalkması kentin kurtuluşu olacaktır. Kürt sorununun çözümü için Diyarbakır'ın bir şekilde kalkınması gerek. Bu aynı zamanda bölge ve ülkenin de kalkınmasını sağlayacaktır. Bu hedeflere ulaşmak için temizlik kampanyası başlattık. Herkesi bu kampanyaya destek vermeye, temiz bir çevre için harekete geçmeye davet ediyoruz'' dedi.

Öğrencilerden Meral Ay, kültürel bir miras olan surların bilinçsizce kirletildiğine dikkati çekerek, belediyelerin temizlediği alanlara vatandaşların da sahip çıkması gerektiğini belirtti.

Hiçbir uygarlığın kendine ait bir yapıyı kirletmeyeceğini savunan Ay, ''Surlardaki çöpleri gördüğümüzde utanıyoruz'' diye konuştu.

Öğrencilerden Kadir Konuk ise, kampanyaya katılan öğrencilerin çoğunun başka illerden geldiğini vurgulayarak, ''Dışardan gelen öğrencileri bile bu manzara bu kadar rahatsız ediyorsa burada yaşayan vatandaşlar nasıl rahatsız olmuyor şaşırıyoruz'' dedi.

Sur Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Altınkaynak da, bu tür kampanyaların toplumsal duyarlılığın oluşmasına ciddi katkı sunduğunu vurgulayarak, belediye temizlese de duyarlılık olmadığı, temizlik kültürü oluşmadığı müddetçe temizliğin istenilen ölçüde sağlanamadığını belirtti.

Altınkaynak, temizliğin aynı zamanda kültürel bir sorun da olduğuna dikkati çekerek, ''Bu çalışmaları toplumsal duyarlılığı artıracağına olan inancımızdan dolayı destekliyoruz. Sadece üniversite öğrencilerinin değil toplumun farklı kesimlerinin de surların tamamında böylesi kampanyalar düzenlemesini bekliyoruz. Üniversite ile tarihi ve kültürel değerlere sahip alanlarda çalışmalar yürütmek için irtibatımız sürecek'' diye konuştu.

Muhabir: Sema Kaplan-Aziz Aslan

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
Kaynak: AA