Kendisinden Sonra İlçede Bu Meslekleri Yapan Kimse Kalmayacağına Dikkati Çekti

Milas'ta semercilik ve saraçlık mesleğinin son temsilcisi, yıllara ve teknolojiye meydan okumaya devam ediyor.

Milas'ta 1975 yılında 6 kişi tarafından yapılan semercilik ve 3 kişi tarafından icra edilen saraçlık mesleği, gençlerin bu mesleklere ilgisinin azalması ve Son yıllarda köylerden şehre göçün artmasıyla yok olmakla karşı karşıya geldi.

İlçede semercilik ve saraçlık mesleğinin Son temsilcisi 52 yaşındaki Hasan Dere, 45 yıl önce başladığı mesleğini icra etmeye devam ediyor.

Hasan Dere'nin iş yerinin önünde, 114 köyü olan ilçede bulunan eşek, katır ve atlarda kullanılan semerler ile hayvanların koşum ve eyer takımlarını yapan başka kişi olmaması nedeniyle çok sayıda tamir edilmeyi veya yapılmayı bekleyen semer, koşum ve eyer bulunuyor.

Dere, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede iki mesleği de yapan Son kişi olduğunu ve gençlerin ilgisizliği nedeniyle çırak yetişmediğini söyledi.

Milas'ta iki mesleğin de kendisinin ardından yok olacağına dikkati çeken Hasan Dere, çıraklık döneminde haftalık almadığını, mesleği iyi öğrenebilmek amacıyla ustasının ve ustasının babasının zeytinliklerinde çalıştığını anlattı. Dere, bugün ise parayla bile çalıştıracak çırak bulamadığından yakındı.

Hasan Dere, ''Gençler gelse neler öğrenecekler. Bu mesleğin okulu yok. Köylerde hayvanı olanların talepleri var. Semercilik ve saraçlıkla ilgili talepleri karşılamakta zorluk çekiyorum'' dedi.

Doğduğu günden bu yana Milas'a bağlı Çomakdağ köyünde yaşayan 82 yaşındaki Mustafa Çakır ise köyde işlerinde kullandıkları hayvanların semer ve diğer ihtiyaçlarını Hasan Dere'den temin ettiğini kaydetti.

Çakır, ''Hayvanımın semeri bozuldu. Hasan Usta tamir edecek. Onun yaptığı gibi ilçede ve çevre bölgelerde bu işi yapabilen yok'' diye konuştu.

Muhabir: Ferdi Aşıcı

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA