'üniversitelerde Yaşanan Kavgalar Yüreğimizde Derin Yaralar Açıyor'

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, son günlerde üniversitelerde öğrenciler arasında yaşanan taşlı sopalı kavgaların herkesi üzdüğünü ve yüreğinde çok derin yaralar açtığını söyledi.

'üniversitelerde Yaşanan Kavgalar Yüreğimizde Derin Yaralar Açıyor'
Üniversitelerde herkesin düşüncesini ve fikrini özgürce dile getirmesi gerektiğini anlatan Kılıç, “Son günlerde bütün millet olarak tanıklık ettiğimiz gençlerimiz arasındaki ihtilafların taşlı sopalı kavgaya dönüşmesi; yüreğimizde çok derin yaralar açmakta, hepimizi derinden üzmekte ve sarsmaktadır.” diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurumları Ulusal Öğrenci Konseyi Başkanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği, Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek gençlere yönelik ‘Yarının Liderleri Zirvesi’, Gençlik ve Spor Bakanlığı Konferans Salonu'nda yapıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın ev sahipliğinde düzenlenen zirveye, 650 üniversite öğrencisi katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından, Ulusal Öğrenci Konseyi'ni tanıtan bir sinevizyon gösterisi yapıldı. Zirvenin açılış konuşmasını Türkiye Ulusal Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu yaptı. Açılış konuşmalarının ardından zirvedeki ilk dersi, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç verdi. Kılıç, Üniversitelerde zaman zaman ideolojik nedenlerden öğrencilerin birbirleriyle kavga ettiğini gördüğünde üzüldüğünü belirterek, “Kavgaya tutuşmaları gereken kendileri değil aslında. Kavga etmeleri gereken düşman dışarıda. Üniversitelerin dışında bekliyor. Kendileri dışında kendi milletimiz dışında. Kavga etmeleri gereken şey cehalettir, bilgisizliktir, madde bağımlılığıdır, terör yaratan ya da teröre bahane kılınan olumsuzluklardır. Kavga etmeniz gereken şey sevgisizliktir, değerleri tanımamak, kendi coğrafyasındaki değerlerin farkına varmamaktır. Üniversite gençliği arasında geriye kalan hiçbir mesele hele hele kendi aralarındaki kavganın haklı nedeni gerekçesi olamaz.” şeklinde konuştu.

İdeolojik nedenlerle insanların birbirleri ile kavgaya tutuşmaması gerektiğini vurgulayan Kılıç, “Varsa düşüncesi, fikri ve arzusu onu istediği gibi ifade eder seslendirir nokta. Silaha, taşa, sopaya, demir çubuklara kaldırım taşlarına yönelen bir tavrın hiçbir haklı gerekçesi olamaz.” dedi.

Üniversitelerde fikir ve düşüncelerin çarpışarak hakikat ışığının ortaya çıkacağını anlatan Kılıç, “Bu ışıkla önümüz aydınlansın yollarımız aydınlansın. Karanlık tüneller aydınlığa ulaşsın. Farklı düşüncelerden insanlar konuşturulmadığı bir ortamda, sesinin soluğunun kısıldığı bir ortamda özgürlük olur mu? Bilimsel çalışma olur mu? Bunların hiçbirinin böylesi bir ortamda olması, yaşanması, vuku bulması mümkün değildir. Son günlerde bütün millet olarak tanıklık ettiğimiz gençlerimiz arasındaki ihtilafların taşlı sopalı kavgaya dönüşmesi yüreğimizde çok derin yaralar açmakta, hepimizi derinden üzmekte ve sarsmaktadır. Siz değerli kardeşlerim bütün bu olumsuzlukların reçetesi olmayan merhemisiniz, devasısınız ve ilaçısınız.” açıklamasında bulundu. Konuşmaların ardından Türkiye Ulusal Öğrenci Konseyi Başkanı Dr. Nihat Buğra Aağaoğlu ve konsey üyesi gençler Bakan Kılıç'a çiçek takdim etti.
Zirvede cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılını temsilen yüz güvercin uçuruldu. Bakan Kılıç öğrencilerin hediye ettiği Afganlılara ait yerel kıyafeti de giydi. Zirvenin öğleden sonraki oturumunda, CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay ve MHP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Zuhal Topçu da ders verecek .