Adıyaman'daki Çadır Kentte Açılan Kursa Katılan 70 Suriyeli Kadın, Haftanın 7 Günü Halı Dokuyor

Hakan Furkan - Adıyaman'daki çadır kentte açılan halı dokuma kursuna katılan Suriyeli kadınlar, Anadolu'nun halı kültürünü öğreniyor.

Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan 7 branştan biri olan halıcılık kursuna katılan 70 Suriyeli kadın, 20 halı tezgahında haftanın 7 günü halı dokuyor.

Kursların koordinatörlüğünü yürüten Adıyaman HEM Müdürü Ramazan Kurkut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çadır kentte kalan Suriyelilere yönelik çeşitli mesleki eğitim kursları açtıklarını söyledi.

Aralarında halı dokuma kursunun da olduğu 7 branştaki kursların ilgi gördüğünü ifade eden eden Kurkut, özellikle halıcılık kursunun yoğun talep gördüğünü belirtti.

İlk etapta kursa katılan kadınların 10 tezgahta halı dokumayı öğrenmeye başladığını aktaran Kurkut, ''Ancak ilgi artınca tezgah sayısını 20'ye çıkardık. Şu anda 70 Suriyeli kadın tezgahlarda haftanın 7 günü eğitim görerek, halı dokuyor. Böylelikle Suriyeli kadınlara Anadolu'nun halı kültürünü öğretiyoruz'' dedi.

Anadolu kültürünün desenlerini halıya işleyen Suriyeli kadınların meslek sahibi olacaklarını vurgulayan Kurkut, ''Sığınmacı kadınlar, bir yandan meslek öğrenirken, diğer yandan da para kazanma imkanına kavuşacaklar. Böylelikle ihtiyaçlarını karşılayacaklar'' diye konuştu.

Kadınların uygulamadan memnun olduklarını ifade eden Kurkut, şöyle devam etti:

''Bize 'çadırlarda kaldığımız zamanlarda vakit geçmiyordu. Fakat buraya geldiğimizde vaktin nasıl geçtiğini bile anlamıyoruz' diyorlar. Kendi aralarında kaynaşıyor. Ama hepsinden önemlisi ortaya çıkardıkları eserleri görünce ayrı bir mutluluk duyuyorlar ve kendilerine olan güvenleri artıyor. Dokumayı en güzel şekilde öğreniyorlar. Kısa bir süre sonra kendi başlarına halı dokuyacaklarına inanıyorum.''

El Sanatları Öğretmeni Adile Gamze Karayılan da kursun Suriyeli kadınlar için farklı bir çalışma olduğunu ve ortaya güzel ürünler çıktığını kaydetti.

Halı dokuma ustası Sultan İlhan ise kurslara katılan kadınların çalışmalarında hızla ilerlediğini söyledi.

Dokunan halıların 70-80 santimetreye kadar ulaştığını aktaran İlhan, kadınların kursların hem maddi hem de manevi açıdan kadınlara fayda sağlayacağını dile getirdi.

Kursa katılan Suriyeli Hüsne el Kasım ise ülkelerindeki olaylardan kaçarak geldikleri Türkiye'de kendilerine çok iyi davranıldığını söyledi.

Açılan halı kursunun zor günlerin ardından kendilerine iyi geldiğini anlatan el Kasım, ''Burada mesut ve mutluyuz. Türkiye'deki küçüğünden büyüğüne herkesten memnunuz. Tayyip Erdoğan'ın gözlerinden öpüyorum. Gerçekten bize çok şey yaptılar'' diye konuştu.

Muhabir: Hakan Furkan / Veli Gürgah

Yayıncı: İsmail Fidan
Kaynak: AA