Van'da “2. Uluslararası Veteriner Öğrenci Kongresi”

Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde (YYÜ) ulusal olarak gerçekleştirilen “Veteriner Öğrenci Kongresi”nin 2’ncisi başladı.

Van'da “2. Uluslararası Veteriner Öğrenci Kongresi”
YYÜ Bilimsel Araştırma ve Kongre Topluluğu tarafından organize edilen, YYÜ Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde başlayan ve 2 gün sürecek olan kongrenin açılış törenine, YYÜ Rektörü Doç. Dr. Peyami Battal, Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Demirel, YYÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Soygüder, Hakkari Üniversitesi Rektörü Ebubekir Ceylan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuneri, akademisyenler ve çeşitli illerden öğretim görevlileri ile öğrenciler katıldı.

Kongreye, Türkiye’nin 10 üniversitesinden yaklaşık 70 öğrenci, İran ve Azerbaycan üniversitelerinden ise 25 öğrencinin katılım gösterdiği öğrenildi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan kongrenin açılış konuşmasını yapan ve slayt sunum eşliğinde istatistiki bilgiler veren YYÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Soygüder, Türkiye’deki veteriner fakültelerinin sayısında büyük bir artışın söz konusu olduğunu, buna karşın istenilen verimin de alınamadığını söyledi.

Van’da geçtiğimiz yıl yaşanan depremlerin ardından Veteriner Fakülteleri ile ilgili yapılan çalışmalara da değinen Soygüder, “Sayın rektörümüz bu konuda bizlere gerekli her türlü desteği sundu. Sınıflarımıza taşınıyoruz, dersliklerimiz tamamlanarak bitti. Hayvan hastanesi ile ilgili cihazlarımız alında ve teslim edilme aşamasına geldi. Fakültemizin yerinin tahsisi ile ilgili senatomuzun kararı bir çalışma başlatılmış durumda. Bu konuda 20 bin metrekarelik bir alanda yapılması konusunda bir çalışma söz konusudur. Bizlere sunmuş oldukları desteklerden dolayı sayın rektörümüze şükranlarımızı sunuyor. Kongremizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Ardından konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, sözlerine geçtiğimiz yıl yaşanan depremlerde hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına sabır dileyerek başladı.

Böylesi bir kongrenin burada yapılıyor olmasının çok anlamlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Battal, “Geçtiğimiz yıl bu tarihlerde biz farklı şeylerle mücadele ediyorduk. Soğukla mücadele ediyorduk. Bu çocuklarımızın hiç biri yoktu. Ama hep beraber gönlümüzce bütün varlığımızla Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin ayağa kalkması için gayret sarf ediyorduk. İnşallah böyle bir felaketi bir daha yaşamayız. Biz bir taraftan yine bugünleri böyle yaşar mıyız hesabı yaparken diğer yandan da sorunlarımızı doğru şekilde ortaya koyduk. YYÜ’nün 30 yıllık birikimini bir anda yok etmemesi gerekir. Üniversitemizin hayata dönmesi için 5 temel unsur ortaya koyduk. Bunlar mevcut yurtların güçlendirmesi, binalarımızın güçlendirilmesi, yeni prefabrik binalar yapılması, yeni yurtlar yapılması ve hocalarımıza yeni lojmanlar yapılması konularıydı. Bu taleplerimizi hükümete bildirdik. Başta Sayın Başbakan olmak üzere bütün Bakanlar Buruluna ve sayın valimize teşekkür ediyorum. Çünkü bütün taleplerimiz yerine geldi. Biz de bu doğrultuda öğrencilerimizi başka okullara göndermedik, kendi üniversitemizde sorunlarımızı birlikte paylaşmak suretiyle eğitim öğretimimize devam edeceğimizi söyledik ve başladık. Bu konuyla alakalı olarak hem öğrencilerimize hem de idari ve akademik personelimize ayrıca teşekkür ediyorum. Onların sabrı sayesinde bu sorunların üstesinden geldik. Bu sorunları sizlerle birlikte omuz omuza aştık. Şimdi mutlu mesut bir şekilde yurdumuzun 4 bir yanından gelmiş öğrencilerimizle bu kongreyi yapıyoruz. Bunun bize ne kadar mutluluk verdiğini bilmenizi istiyorum. Depremden öncede bizimleydiniz, bunu çok iyi biliyoruz. Şimdi sizleri burada görmekten mutluluk ve onur duyuyorum” dedi.

“VETERİNER FAKÜLTESİ OLARAK TÜRKİYE’DE EN ETKİN VETERİNER FAKÜLTELERİNDEN BİRİYİZ” YYÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Soygüder’ün yaptığı sunumda, veteriner fakültelerinin çokluğuyla ilgili açıklamalarına değinen Prof. Dr. Battal sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye, 19 fakülte ile dünyada en fazla fakülte sahibi olan ülke konumunda. Fakat şunu söyleyeyim o fazlalık sizi rahatsız etmesin. Biliyorsunuz dünyada, Avrupa da sınırların kaldırılması bakımından bazı çalışmalar sürüyor. Siz Türkiye’de yetişmiş eleman oluşturduğunuz zaman bu yetişmiş eleman buradan Avrupa’nın herhangi bir yerine gittiği zaman orada veteriner hekimlik görevini rahatlıkla yerine getirecek. Ancak sorun şurada; biz o sayıya fazla takılmadan hak ettiğimiz şekilde öğrencilerimize eğitime alıp, bizler de üniversite olarak sizin hak ettiğiniz eğitimi ve imkanları sağlarsak o zaman sizlerin iş alanı Türkiye ile sınırlı kalmayacak. Avrupa’da herhangi bir ülkeye gittiğiniz zaman orada da eğitim alabileceksiniz. Hep beraber bu kongrede de bu tartışmaları yoğunlaştırmak kaydıyla bir uluslararası veteriner hekim nasıl olur? Bunu tartışacağız. Biz üniversiteler olarak ta sizleri nasıl uluslararası veteriner hekim yaparız? Tartışmalarını yapmak zorundayız. Bu bağlamda rektörlük olarak bütün fakültelerimize olduğu gibi veteriner fakültemize de güçlü bir destek vererek dünyanın herhangi bir yerindeki veteriner fakültesinden farklı olmamak kaydıyla yetişmenizi sağlamak amacıyla çok ciddi araç ve gereç almaya başladık. Bundan sonrada destek vermeye devam edeceğiz. Hatta hayvan ambulansı Türkiye’de çok sınırlı sayıda var. Biz sizin uygulamanızı daha da destelemek amacıyla yakında ambulans alacağız. YYÜ Veteriner Fakültesi olarak Türkiye’de en etkin veteriner fakültelerinden biriyiz. Öğrenci başına düşen öğretim üyesi sayısı bakımından YYÜ veteriner fakültemiz Avrupa standartlarının üstündedir. Türkiye’de ikinci eğitim öğretim olan tek fakülte veteriner fakültemiz. YYÜ veteriner fakültesi gerçekten çok güçlü ve kendini ispat etmiş önemli bir fakültedir. Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Van’ı tanıyın, Van’ın güzelliklerini gezin görün. Van sahip olduğu potansiyel açısından bir Antalya’dan aşağı kalır bir şehir değil. Bunları keşfedin. Bu hususta arkadaşlarda zaten size yardımcı olacaklar. Ve göreceksiniz ki Van düşündüğünüzden daha güzel ve Van insanı misafirperver bir yapıya sahiptir.” Yapılan konuşmaların ardından kongreye emeği geçenlere plaketlerin takdim edilmesinin ardından keman dinletisi sunuldu. Kongre, daha sonra hayvancılık, veteriner hekimliği eğitimi, mesleki etik kuralları ve bilimsel anlamda güncellenen bilgiler gibi konuların tartışılması ile devam etti .
Kaynak: İHA