Çalışma ve İş Kurumu İle Ksü’den “kariyer Günleri”

KİPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, “Başarıyı yakalamanın sırrı, ortak akıl ve takım ruhuyla çalışmak” dedi.

İŞKUR ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) işbirliğiyle düzenlenen “Kariyer Günleri” etkinliğine katılan İPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, iş yaşamındaki deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Üniversiteyi bitirip, makine mühendisi olarak döndüğü memleketinde traktör kullanarak iş hayatına atıldığını anımsatan Öksüz, hiçbir zaman heyecanını kaybetmediğini belirtti.

Azim ve kararlılıkla yürütülen çalışmalarla, bu gün 7 bin kişiye istihdam sağlayan, Türkiye’nin en büyük 15. holdingi konumuna geldiklerini vurgulayan Öksüz, şöyle konuştu: “Bugün Türkiye’nin ilk bin sanayi kuruluşu arasında 8 şirketimiz var. İlk 500 şirket içerisinde 4 şirketimiz var. Ve hala Kahramanmaraş’a büyük yatırımlar yapmanın heyecanı içerisinde koşturuyoruz. Tekstilden sonra enerji, çimento, kağıt, tarım ve eğitim alanındaki yatırımlarımızla Türkiye’nin en büyük 15. holdingiyiz. ‘Bu başarıyı yakalamanın sırrı nedir?’ dediğiniz zaman ilk olarak ben şunu söyleyebilirim, takım ruhu içerisinde çalışmak. En çok önem vereceğiniz konu bu. Artık tek akıl ile yapılacak her şey bitmiştir. Eskiden bakın bir Edison çıkmış, tek başına elektriği bulmuş. Ama şimdi öyle değil. Bir uçağı yapmak için binlerce mühendisin ortak aklı çalışıyor. Bir uzay aracı yapmak için binlerce mühendis çalışıyor. Bizler de ortak aklı bulup ve hepimiz aklımızı birleştirip uyum içerisinde çalışmalıyız.” Kendi şirketlerinde yakalanan başarıyı da Ortak Akıla bağlayan Öksüz, “Dolayısıyla öyle bir dönemdeyiz ki artık ‘ben’ yok, ‘biz’ var. Ben kendi şirketimin başarısını da buna bağlıyorum. Kahramanmaraş’ta ortaklığı yürütebilen tek şirket olarak yola çıktık, sonra 4-5 tane daha ortağımız oldu. Her ortak holdingin gücüne güç kattı. Ortak akıl sadece yönetim kurulu üyelerinin değil çalışanlar arasında da önemli. Aşağıdaki çalışan insanlar da Ortak Akıl içerisinde hareket etmeli. Ben bir makine alırken mühendis olmama rağmen, o makinenin başında çalışan, belki ilkokul mezunu bile olmayan çalışanımdan fikir alıyorum. Benim bilemediğim onun bildiği birçok şey vardır diye düşünüyorum. Dolayısıyla çalıştığımız iş yerinde takım ruhuyla uyum içerisinde çalışmalıyız” diye konuştu.

KSÜ Öğretim Görevlilerinden Prof. Dr. Özden Görücü’nün yönettiği panelde konuşan bir diğer isimse KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük’tü. 1994 yılında üniversiteyi bitirerek iş hayatına atıldığını ifade eden Karaküçük, çalışma hayatını ve tavsiyelerini şöyle anlattı: “Üniversiteyi bitirdikten sonra o zaman kuzenimle birlikte heyecanla iş hayatına girdik. İstanbul’dan geçen gemilere kumanya hazırlamaya karar verdik. İlk beş ay boyunca üniversite mezunu dahi olduğumu unutarak hale gidip çalışıyor, kumanyaları ayarlıyorduk. 96 yılına kadar böyle sürdü, 96 da büyük bir şirkete dönüştük. Şu anda Kahramanmaraş’ta bin 500 kişiye istihdam sağlıyoruz. Tuzla ve Yalova’da gemi tersanelerimiz var. burada Da yaklaşık 2 bin kişi çalışıyor. Buradaki gençlere nasihatimiz de, dinamizminizi, heyecan ruhunuzu ve girişimciliğinizi asla kaybetmeyin.” İŞKUR Müdürü Ali Yüce, öğrencilere okullarından mezun olmadan önce, iş hayatında karşılaşabilecekleri konuları aktardıklarını söyledi.

Yüce, şunları ifade etti: “Türkiye'nin en önemli sorunlarından bir tanesi işsizliktir. TÜİK verilerine göre Türkiye'de işsizlik oranları yüzde 8.5 oranlarındadır. Hükümetimizin hedefi işsizliği yüzde 5 seviyelerine indirmektir. Buda yakalanabilir bir hedeftir. İşsizliğin temel nedenlerinden birinin mesleksizlik olduğuna inanıyoruz. İşte bunları aşmak için bu günleri düzenliyor ve deneyimli iş adamlarını sizlerle buluşturuyoruz.” Konuşmaların ardından panelistler, öğrencilerin yönelttiği soruları cevaplandırdı .
Kaynak: İHA