Rusya’da Elektronik Kimliklerin Dağıtımı Başlıyor

Rusya’da 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren çok amaçlı kimlik kartlarının dağıtımına başlanıyor.

Eski defter şeklindeki pasaportlar ise 3-5 sene içinde tedavülden kalkacak.Eski kimliklerin yerini alacak çipli plastik kart ise bürokrasiyi azaltarak halka büyük kolaylıklar sağlayacak. Yeni kimlik kartları ile banka işlemleri, elektronik imza, alışveriş, toplu taşıma ve devlet hizmetleri alımı gibi bir dizi işlem yapılabilecek. Rusya İletişim Bakanı Nikolay Nikiforov, “Eski pasaportlardan yeni kimliklere geçişimiz adım adım gerçekleşeceği için bütçe masrafları indirgenmiş olacak. Yani eski pasaportlarda daha uzun süre hizmet edecek. Kimlik kartı halkın özel bilgilerini içereceği için, kartın bir devletin organı tarafından dağıtılması gerektiğini düşünüyorum. Mesela Federal Göç Servisi olabilir.” dedi.

KİLİSE ÇİPLİ PASAPORTA KARŞI

Halkın çoğunun bu yeniliğe olumlu bakmasına rağmen kimileri ise güvenlik konusunda tedirgin. Rusya Ortodoks Kilisesi Halkla İlişkiler Başkanı Vsevolod Çaplin, “Bu kimlik belgelerini almak istemeyen, çok fazla sayıda inançlı insan var. İnsanların özel bilgilerinin evrensel bir veri tabanına yüklenmesinin yanlış olduğunu ve bunun kötü amaçlarla kullanılabileceğini söylüyorlar.” dedi.

Ayrıca kilise olarak, gönülsüz olanların bu kimlik kartlarını almaya mecbur edilmemesini talep ettiklerini söyledi.

Kiliseyle iletişime geçtikten sonra açıklamada bulunan iletişim bakanlığı kimlikler de şahısların dinleri ile alakalı bilgilerin kesinlikle yer almayacağını ve bunun yanında isteyen kişilerin itiraz mektubu yazarak eski sistemle devam edebileceğini açıkladı.

Elektronik kart almadan önce veya sonra bu işlem yapılabilecek, eğer kart basıldıktan sonra itiraz eden olursa o kişilerin de elektronik kartları imha edilebilecek.Kimlik kartları tüm Rus vatandaşlarına ücretsiz dağıtılacak. 2013 yılında istek de bulunanlara, 2013 senesinden sonra ise diğer vatandaşları dağıtılacak.Yeni elektronik sistem sayesinde birçok devlet ve belediye hizmetlerinin hızlanması bekleniyor.