Tse Genel Sekreterinden ‘helal Gıda’ Açıklaması

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, 'Helal Gıda’nın Önemi' konulu konferansta çarpıcı açıklamalar yaparak, “Türkiye’de 22 bin belge içerisinde sadece 150'si helal gıda belgesidir” dedi.

Tse Genel Sekreterinden ‘helal Gıda’ Açıklaması
Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), İl Müftülüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen “Üretim ve Tüketim Açısından Helal Gıdanın Önemi” konulu konferans, BTSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansa Türk Standartları Enstitüsü Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, BTSO Başkanı Emin Semercioğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Arık, İl Müftüsü Mehmet Şahin, iş adamları ve çeşitli iş sektörlerinin temsilcileri katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, ilk olarak Helal Gıda Belgesi alma sürecini anlattı. Biyogenetik konusunda gıda maddelerine yapılan uygulamaların günümüz insanları açısından ciddi sorunlar yarattığını söyleyen Karagöz, “Biz bunların birçoğunu lezzetli diye yiyoruz ama bunların vücutlarda oluşturduğu tahribatı kestirebilmek mümkün değil. Ama bir yandan da bu hayatı yaşamak zorundayız. Tükettiğimiz her ürünün güvenirliğini bilmek zorundayız. Bu nedenle ürünler hem fiziken hem de kalben bizi mutmain etmelidir. Boğazımızdan geçenin ne olduğunu bilmek zorundayız” diye konuştu.

TSE tarafından verilen belgeler arasında Helal Gıda Belgelerinin azlığına dikkat çeken Üzeyir Karagöz, “Bazı insanların akıllarına, ‘Ne işleri var haramla, helalle?’ gibi bir düşünce gelebilir fakat bu iş günlük hayatın her noktasını ilgilendiriyor. Bu konuda hassasiyeti olan insanlara bu hizmetin sunulması lazım. Biz 60 yıllık belgelendirme tecrübemizi vatandaşlarımızın ve ümmetin ihtiyacı noktasında kullanmak istiyoruz. Gıda üretim tesislerini zaten belgelendiriyoruz. Kaynağından tüketiciye kadar oluşan bu zinciri kontrol etmek zorundayız. İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı’nda yeni bir enstitü kuruldu. Bizde bu teşkilatın kurulmasında çok ciddi gayret sarf ettik. İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Meteroloji Enstitüsü kuruldu. Temel amaç Müslümanların ihtiyaçları olan standartların oluşturulması. Genel sekreterle görüştük ve şuan itibari ile ülke buna imza attı ve üye oldu. Ancak Helal Gıda Belgelerine baktığınızda, TSE’nin verdiği 22 bin belge arasında 150 tane helal gıda belgesi var” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA