İleri Yaş Diz Ağrılarına Protez Çözümü

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yel, kireçlenme ve romatizmal hastalıkların özellikle diz ekleminde ve kıkırdakta hasarlara yol açtığını, ileri yaşlardaki ilerlemiş kireçlenmelerde tek çarenin diz protezi ameliyatı uygulamaları olduğunu belirtti.

İleri Yaş Diz Ağrılarına Protez Çözümü
Diz kireçlenmesinin klinik olarak şiddetli diz ağrılarına, yürüme güçlüğüne, çömelme hareketinde zorluklara neden olduğunu belirten Özel Medline Konya Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yel, “Ağrıların geceleri de olması ve ancak 500 metreden kısa mesafeleri yürüyebilme gibi belirtiler, ameliyatın gerekli olduğunu gösterir. Dizde kireçlenmeye önceden geçirilmiş diz çevresi kırıkları, menisküs yırtıkları ve bunların ameliyatları, çapraz bağ kopmaları, dizdeki eksen bozuklukları gibi daha birçok neden de yol açar. Belirtiler çok erken yaşlarda da başlayabilir. Kireçlenmelerin erken evresinde bazı kıkırdak koruyucu haplar ve haftalık tekrar eden diz içi enjeksiyonlar yapılarak hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir ya da durdurulabilir. Böylece şikayetlerde gerileme sağlanabilir. İlerlemiş kireçlenmelerde ise tek çare diz protezi ameliyatı uygulamalarıdır” dedi.

Hangi durumlarda diz protezlerinin gerektiği konusunda bilgi veren Prof. Dr. Mustafa Yel, “Yürüme, merdiven inip çıkma, koltuğa oturup kalkma gibi gündelik hareketleri engelleyen şiddetli diz ağrısı, dinlenirken aniden gelişen şiddetli diz ağrısı, dinlendirme ya da ilaçla geçmeyen şişlik, dizin içe ya da dışa doğru şekil değiştirmesi, dizi kıramama ya da gergin tutamama gibi durumlarda ameliyat gereklidir. Ameliyat genel anestezi altında ya da bazı hastalarda daha güvenli olduğu için spinal anestezi ile 1 saatte tamamlanır. Hastalar aynı gün ya da ertesi gün yürütülerek ayağa kaldırılır. Ameliyattan sonraki 2-3 hafta içinde uygulanacak tedavi, uygulanan protez tipine ve cerrahın tercihine göre değişir. Hastalar 1 hafta içinde dizleri 90 derece bükebilir, 20 günde ise tam katlayabilir. Bu özellikleriyle diz protezi ameliyatı hastalara erken ve ağrısız fonksiyon kazandıran, deformiteleri düzeltilebilir başarılı bir ameliyattır. İlk başta, gerekli egzersizlerin yapılması için bir fizyoterapist yardımcı olmaktadır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA